Çrregullimi i zakonshëm endokrin që mund ta shkaktojë dëmtimin e veshkave

Shëndetësia

Çrregullimi i zakonshëm endokrin që mund ta shkaktojë dëmtimin e veshkave

Më: 12 prill 2021 Në ora: 17:16
Foto ilustrim

Hiperparatiroidizmi primar, një çrregullim relativisht i zakonshëm endokrin, mund të ketë pasoja serioze për shëndetin e veshkave. Kjo gjendje ndikon në nivelet e kalciumit në gjak, dhe kur kjo ndodh për një kohë të gjatë shkakton formimin e gurëve në veshka. Ajo gjithashtu ka efekte afatgjata në shëndetin e organeve të tjera, të tilla si zemra dhe kockat. Formimi i gurëve në veshka është një nga manifestimet e para të sëmundjes, në kuptim që ato shfaqen te të gjithë pacientët.

Hiperparatiroidizmi primar ndodh me një frekuencë prej rreth 20-30 raste të reja për 100,000 njerëz në vit në Shtetet e Bashkuara, ndërsa nefrolitiaza ndodh në 7% – 20% të këtyre pacientëve. Për të kontrolluar simptomat, të cilat përfshijnë lodhje, dobësi muskulore, depresion, etje, kapsllëk, dhimbje barku, paaftësi për t’u përqendruar dhe konfuzion i lehtë dhe për të shmangur efektet anësore, duke përfshirë dehidratim, përgjumje, spazma muskulore artralgji, aritmi kardiake, hipertension, osteoporozë, peptik ulcerat dhe pankreatiti, diagnostikimi i hershëm dhe trajtimi i sëmundjes është thelbësor.

Hiperparatiroidizmi primar është një sëmundje beninje me shumë ndërlikime.

Shkaku më i zakonshëm i niveleve të ngritura të kalciumit në gjak është prania e një ose më shumë gjëndrave paratiroide jofunksionale. Një nga rolet e këtyre gjëndrave është të prodhojnë dhe sekretojnë hormonin paratiroide kur kalciumi në gjak është i ulët. Në veçanti, hormoni paratiroide shkakton çlirimin e kalciumit nga kockat në qarkullimin e gjakut, zvogëlon humbjen e kalciumit në urinë dhe rrit thithjen e kalciumit nga zorra. Kur gjëndrat paratiroide janë tepër aktive dhe të mbiprodhuar, nivelet e kalciumit që qarkullojnë tejkalojnë normalen. Veshkat, të cilat janë filtrat natyrorë të gjakut dhe misioni i tyre është të eleminojnë të gjitha substancat e panevojshme nga gjaku, në përpjekjen e tyre për të hequr kalciumin e tepërt që mbledhin në qendër të tyre. Kur nivelet e kalciumit në gjak mbeten të larta për një kohë të gjatë, shanset për formimin e gurëve janë të mëdha. Edhe rritjet shumë të lehta gjatë disa viteve rrisin ndjeshëm rrezikun.

Zbulimi dhe trajtimi i hershëm i hiperparatiroidizmit primar është kritik për të parandaluar formimin e gurëve në veshka dhe përsëritjen e nefrolitiazës. Testet e gjakut kryhen për të vlerësuar nivelet e hormonit paratiroide, kalciumit dhe vitaminës D (të cilat ndihmojnë në thithjen e tij) në pacientët që mund të kenë një gjëndër paratiroide anormale dhe/ose gurë në veshka. Nëse nivelet e hormonit paratiroid dhe kalciumit janë të larta, pacienti ka më shumë të ngjarë të vuajë nga hiperparatiroidizmi primar. Nëse rritet vetëm njëra nga dy vlerat, atëherë duhet të kryhen kërkime më të hollësishme. Dendësia e mineraleve të kockave dhe testet e imazhit të veshkave përdoren për një diagnozë më të saktë.

I vetmi trajtim përfundimtar për hiperparatiroidizmin primar është operacioni. Paratiroidektomia minimale invazive (MIP) ka shkallë të lartë të trajtimit dhe një rrezik të ulët të ndërlikimeve. Sipas udhëzimeve të Shoqërisë Amerikane Kirurgët Endokrin (Shoqata Amerikane e Kirurgëve Endokrin) kur ka hiperparatiroidizëm primar simptomatik, dmth, Nefrolitiazë, fraktura të dobësisë dhe osteoporozës, ose asimptomatike me kalcium në serum se kufiri i sipërm i 1mg/dL, pacienti duhet t’i nënshtrohet heqjes të gjëndrave paratiroide jofunksionale.

Pas operacionit, shkalla e shërimit për paratiroidizmin primar është afër 98%, sipas një studimi të fundit të botuar në revistën Novel Methods of Diagnostics of Thyroid and Parathyroid Lesions in the Journal of Clinical Medicine. Në një studim retrospektiv të 1019 pacientëve që iu nënshtruan paratiroidektomisë gjatë periudhës 1983-2018, trajtimi dështoi me vetëm 1.9%. Rreziku i rritur i dështimit kirurgjik ishte për shkak të një pozicioni ektopik të gjëndrës paratiroide në mediastin. Në 84.2% të tyre përsëritja e operacionit ishte e suksesshme. Nga një total prej 1,019 pacientësh, 1,016 përjetuan nivele normale të kalciumit pas operacionit.

Kur hiperparatiroidizmi primar lihet i patrajtuar, ekzistojnë rreziqe serioze për pacientin, siç janë nefrolitiaza e përsëritur, ndërlikimet nga sëmundja kardiovaskulare, madje edhe kriza hiperkalcemike. Me paratiroidektomi minimale invazive pacienti mund të mbrohet menjëherë, pa pësuar shqetësimin më të vogël. Operacioni kryhet përmes një prerjeje të vogël dhe për këtë arsye shkalla e dëmtimeve të indeve është shumë e kufizuar. Kështu, minimizohet dhimbja pas operacionit, si dhe sëmundshmëria, ndërsa rezultati estetik është i shkëlqyeshëm. Qëndrimi në spital zakonisht nuk i kalon 1-2 ditë.

Heqja e zakonisht e adenomës paratiroide kërkon një kirurg të specializuar endokrin, sepse shpesh indi patologjik është në një pozicion të pazakontë për kirurgun e përgjithshëm, të tilla si para shpinës ose edhe pas sternumit. Njohuritë e veçanta për vendndodhjen e mundshme të adenomave ektopike paratiroide janë një parakusht për shërimin e kësaj sëmundjeje beninje me shumë ndërlikime.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat