Si mund të ndihmojë agjërimi i ndërprerë në humbjen e peshës gjatë menopauzës

Shëndetësia

Si mund të ndihmojë agjërimi i ndërprerë në humbjen e peshës gjatë menopauzës

Më: 17 maj 2021 Në ora: 14:39
Foto Ilustrim

Pas menopauzës, ju mund të keni vërejtur që jo vetëm keni më shumë peshë, por është edhe më e vështirë të heqësh qafe.

Arsyeja është se me kalimin e kohës, zhvendosjet hormonale që vijnë me “ndryshimin” mund të ngadalësojnë metabolizmin tuaj, duke bërë që kilet të ngjiten. Për fat të mirë, hulumtimet tregojnë se agjërimi me ndërprerje mund të ndihmojë.

Ju ndoshta keni dëgjuar tashmë për stilet e të ngrënit si dieta 16: 8 ose dieta 5:  2, që të gjitha përfshijnë agjërim me ndërprerje. Me këto plane të ngrënies, ju inkurajoheni të konsumoni të gjitha kaloritë tuaja gjatë një kohe të caktuar dhe të përmbaheni nga ngrënia për pjesën tjetër të kohës. Për shembull, dieta 16: 8 kërkon që ju të konsumoni ushqim gjatë një periudhe tetë orëshe të ditës, ndërsa agjëroni për 16 orë. Dieta 5: 2 është pak më ndryshe, pasi që ju konsumoni një sasi normale kalorish (midis 1,500 dhe 2,000 në ditë) për pesë ditë gjatë javës, ndërsa “agjëroni” dhe konsumoni vetëm midis 500 deri në 600 kalori për dy ditët e ardhme.

Hulumtimet tregojnë se kufizimi i kohës tuaj të ngrënies mund të ketë disa përfitime për shëndetin tuaj. Së pari, tregohet se përmirëson metabolizmin dhe ndihmon në humbjen e peshës. Hulumtimet gjithashtu tregojnë se agjërimi me ndërprerje mund të ulë kolesterolin e keq ndërsa përmirëson kolesterolin e mirë, dhe gjithashtu të ulë nivelet e sheqerit në gjak.

Disa studime kanë zbuluar gjithashtu se agjërimi me ndërprerje mund të ulë nivelet e inflamacionit, i cili është një shkak kryesor i shumë sëmundjeve kronike si sëmundja e zemrës, diabeti dhe mbipesha.

Pra, ç ‘lidhje kanë të gjitha këto me menopauzën? Agjërimi i ndërprerë mund t’i gratë që po kalojnë ose kanë kaluar “ndryshimin” sepse mund të ndihmojë në rregullimin e disa hormoneve që rregullojnë metabolizmin. Në një studim, 25 grave në mbipeshe pas menopauzës u tha që të hanin ose një dietë të ndërprerë agjërimi ose një dietë të rregullt të kufizuar me kalori. Për dietën me agjërim, gratë u udhëzuan të kufizonin kaloritë e tyre dhe kohën e ngrënies për një periudhë pesë javëshe, pastaj kishin një periudhë pesë javë të stabilizimit të peshës.

Në grupin e kontrolluar të dietës, gratë bënë një dietë të rregullt të kufizuar në kalori (pa kufizime kohore) për 15 javë e ndjekur nga pesë javë të stabilizimit të peshës.

Matjet e peshës dhe përbërjes trupore, perimetrit të belit, shkallës metabolike të pushimit dhe niveleve të lipideve dhe glukozës në agjërim u morën para, gjatë dhe pas humbjes së peshës, si dhe pas një ndjekjeje një vjeçare.

Sipas rezultateve, ndryshimet afatshkurtra dhe afatgjata në përbërjen e trupit dhe profilin metabolik ishin të ngjashme në të dy grupet. Me fjalë të tjera, ato që ndoqën një dietë me agjërim të ndërprerë ishin në gjendje të arrinin të njëjtat rezultate pesë javë më përpara, ndryshe nga grupi që hante një dietë të kontrolluar dhe kishte rezultate në 15 javë. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat