Cilat nga suplementet duhet t’i përdorni gjatë kohës kur tentoni të mbeteni shtatzënë

Shëndetësia

Cilat nga suplementet duhet t’i përdorni gjatë kohës kur tentoni të mbeteni shtatzënë

Më: 18 qershor 2022 Në ora: 22:00
Ilustrim

Sapo të vendosni të provoni për një fëmijë, filloni të merrni një suplement ditor që përmban 400 mikrogramë (mcg) acid folik. Është zbuluar se marrja e acidit folik zvogëlon shumë rrezikun e defekteve të tubit nervor, siç është spina bifida.

Është veçanërisht e rëndësishme që të keni mjaftueshëm acid folik në javët e para të shtatzënisë.

Acidi folik, i kontribuon truri dhe sistemi nervor i foshnjës tuaj të palindur po zhvillohen për herë të parë. Ju mund të mos e kuptoni se jeni shtatzënë në këtë pikë, prandaj duhet të filloni të merrni acid folik sapo të filloni të provoni rreth një shtatzënie.

Ju mund të blini suplemente të acidit folik në farmaci. Nëse zgjidhni të merrni acid folik si pjesë e një multivitamine, sigurohuni që ai të jetë i përshtatshëm për gratë shtatzëna dhe të mos përmbajë vitaminë A. Doza e madhe e vitaminës A mund të dëmtojë fëmijën tuaj nëse mbeteni shtatzënë gjatë kohës që e merrni.

Disa gra, të cilat janë në një rrezik më të lartë për të pasur një fëmijë me një defekt të tubit nervor, kanë nevojë për një dozë më të lartë të acidit folik.

Flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm për marrjen e një recete për një shtesë prej 5 mg (5000 mcg) nëse:

keni një histori familjare të defekteve të tubit nervor, ose partneri juaj ka;

keni konceptuar më parë një fëmijë me një defekt të tubit nervor;

keni diabet;

merrni barna për epilepsinë;

merrni barnat për HIV;

keni një indeks të masës trupore mbi 30;

Si të gjithë të rriturit, do t’ju duhet gjithashtu një suplement ditor që përmban 10 mcg vitaminë D.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat