Frika nga sëmundjet dhe vdekja, ja si të ktheheni në jetë

Shëndetësia

Frika nga sëmundjet dhe vdekja, ja si të ktheheni në jetë

Më: 24 janar 2023 Në ora: 16:46
Foto ilustrim

Çrregullimi i ankthit të sëmundjes i njohur zakonisht si hypochondria, është një gjendje e shqetësimeve të vazhdueshme, të pajustifikuara dhe të shpërpjestuar për të kontraktuar një sëmundje serioze. Ankthi për t’u sëmurë shpesh shoqërohet me frikën se mos vdesim. Personi mbivlerëson ose shtrembëron çdo shenjë ose simptomë trupore, duke interpretuar si sinjale absolutisht normale patologjike ose duke mbivlerësuar bezdisje ose çrregullime të vogla.

Sëmundja që ke frikë se mund të marrësh mund të ndryshojë me kalimin e kohës. Këta njerëz mund të reagojnë në dy mënyra ndaj fobisë së tyre të sëmundjeve: ose duke kërkuar vazhdimisht ndihmën e mjekëve ndërsa presin që dikush të bëjë një diagnozë që përpikmërisht nuk arrin kurrë ose, duke refuzuar çdo lloj kontakti me personelin shëndetësor edhe për kontrolle normale rutinë, duke vënë kështu në mënyrë paradoksale shëndetin e tyre në rrezik.

Çfarë fshihet pas frikës nga sëmundjet?

Ata që vuajnë nga ankthi rreth sëmundjeve nuk janë në gjendje të njohin shkallën psikologjike të çrregullimit të tyre. Ata besojnë se trupi i tyre në të vërtetë ka diçka të gabuar dhe se mjekët deri tani nuk kanë arritur të diagnostikojnë. Shpesh këta njerëz vijnë te psikologu si një “vend i fundit” pasi dërgojnë profesionistë të tjerë të shëndetësisë pa pasur asnjë ide se çfarë po bëjnë atje dhe se si të folurit për veten e tyre mund t’i bëjë të ndihen më mirë. Në perceptimin e tyre problemi qëndron në trup dhe jo në kokën e tyre.

Pikërisht kjo mënyrë hipokondriake i ekspozon këta njerëz që të mos ndihen të kuptuar dhe të dëgjuar, ata migrojnë nga një profesionist në tjetrin (ose i shmangin fare) duke u trajtuar si “pacientë imagjinarë” pa qenë në gjendje të gjejnë ndonjë figurë referimi të besueshme në gjendje për të lehtësuar problemet e tyre.

Ky është aspekti relacional i çrregullimit të ankthit të sëmundjes. Personi, nëpërmjet parehatisë së tij, po na tregon se cila është përvoja e tij mbizotëruese relacionale: duke e perceptuar veten të dobët dhe në rrezik në një botë ku askush nuk është në gjendje ta kuptojë dhe ta ndihmojë atë. Asnjë figurë referimi nuk duket e besueshme.

Si ta mposhtim ankthin dhe hipokodrinë?

Për të menaxhuar ankthin e sëmundjes, teknikat psiko-trupore si Autogenic Training mund të jenë të dobishme, duke mësuar personin të rifillojë kontaktin e qetë me sinjalet e trupit pa i interpretuar ato si gjendje të malarjes ose alarmit. Në shumë raste, për të përballuar ankthin dhe për të zbuluar shkaqet e tij, mund të jetë e dobishme të ndërmerrni një rrugë psikoterapeutike.

Për një person me sëmundje ankthi mund të mos jetë e lehtë të ndërmarrë një rrugë psikoterapeutike, mund të ketë edhe më shumë mosbesim në një profesionist “të mendjes” i cili as nuk e merr mundimin për të vizituar atë ose që ajo të bëjë disa analiza. Ai mund ta konsiderojë humbje kohe të flasë për veten, kur ndoshta në trupin e tij tashmë ka një sëmundje shumë të rëndë që askush nuk dëshiron ta diagnostikojë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat