​Cili është muri zanor dhe kush e theu i pari?

Teknologji

​Cili është muri zanor dhe kush e theu i pari?

Më: 3 gusht 2022 Në ora: 12:40
Chuck Yeager ishte një pilot luftarak amerikan në Luftën e Dytë Botërore

Muri zanor është një 'dukuri aerodinamike që ndodh kur një avion ose objekt tjetër arrin shpejtësinë e zërit'.

Edhe pse ajri konsiderohet një lëng i pakompresuar në shpejtësi të ulët të rrjedhës, ai bëhet i ngjeshur në shpejtësi më të larta. Kështu, avioni në fluturim krijon një shqetësim në presionin e ajrit rrethues, i cili me shpejtësi më të ulëta të rrjedhës është paksa përpara avionit. Kur avioni arrin shpejtësinë e zërit (në varësi të temperaturës, 1152 deri në 1224 km/h), krijohet një shqetësim i presionit drejtpërdrejt përpara avionit, rezistenca rritet ndjeshëm dhe krijohen valë goditëse, të cilat vëzhguesit në tokë i perceptojnë. si zhurmë (e ashtuquajtura thyerja e barrierës së zërit).

Me zhvillimin e avionëve, shpejtësitë maksimale iu afruan shpejtësisë së zërit, kështu që ndikimi shkatërrues i valëve goditëse u bë i dukshëm, pasi disa avionë u dëmtuan ndjeshëm kur fluturonin në atë gamë shpejtësish.

Për shkak të kësaj, besohej prej kohësh se një aeroplan nuk mund të tejkalonte shpejtësinë e zërit. Megjithatë, pas Luftës së Dytë Botërore, inxhinierët amerikanë, duke zbatuar rezultatet e kërkimeve gjermane, ndërtuan aeroplanin me raketë X-1, me të cilin piloti Chuck Yeager ishte i pari që theu barrierën e zërit në vitin 1947, dhe më vonë disa avionë pasagjerësh (p.sh. Concorde franceze dhe Tu-144 ruse) fluturoi me një shpejtësi më të madhe nga shpejtësia e zërit.

Chuck Yeager ishte një pilot luftarak amerikan në Luftën e Dytë Botërore. Pas luftës, në një aeroplan kërkimor eksperimental, Bell X-1 ishte i pari që theu barrierën e zërit mbi bazën e Forcave Ajrore Edwards dhe shkretëtirën Mojave në Kaliforninë jugore. Ishte 24-vjeç kur më 14 tetor 1947 arriti shpejtësinë 1 Mach, pra 1225 km/h në lartësinë 13700 metra. Ishte gjithashtu një arritje shumë e guximshme, pasi në atë kohë askush nuk ishte i sigurt nëse njerëzit mund të mbijetonin edhe duke thyer murin e zërit.

Më pas, ai theu disa rekorde të tjera të shpejtësisë dhe lartësisë. Lajmi për suksesin e tij të madh u mbajt i fshehtë deri në mesin e vitit 1948.

Para se të fitonte famë botërore, Yeager ishte pilot luftarak në Luftën e Dytë Botërore dhe gjatë karrierës u bë piloti amerikan më i dekoruar në histori. Herën e fundit që ai theu barrierën e zërit ishte kur ishte 89-vjeçar, në vitin 2012. Ai ndërroi jetë në vitin 2020.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat