Kuvendit i shkon një kërkesë për mbylljen e TikTok-ut në Kosovë

Teknologji

Kuvendit i shkon një kërkesë për mbylljen e TikTok-ut në Kosovë

Më: 6 qershor 2024 Në ora: 11:40
TikTok

Disa deputetëve të Kuvendit të Kosovës i ka shkuar një kërkesë për mbylljen e aplikacionit TikTok, një prej platformave më të përdorura nga të rinjtë në vend.

Siç mësohet, kërkesa është parashtruar nga një organizatë jo-qeveritare, e cila ka ngritur shqetësime serioze lidhur me ndikimin e kësaj platforme në shoqëri dhe rreziqet që po sjell tek fëmijët të cilët po “rrëmbehen” nga lojërat masive e me rrezik të madh.

Argumentet kryesore të përkrahësve të kësaj mase përfshijnë rreziqet për privatësinë e përdoruesve, denigrimin, dhunën, integritetin seksual e deri në goditjet fizike e therje me thika.

Deputetët pranues të kësaj kërkese përfshijnë pozitë dhe opozitë, ndërsa deri më tani të njëjtit ende nuk kanë pasur ndonjë komunikim rreth kësaj çështje.

Nuk dihet nëse ata deputetë priten ta shqyrtojnë këtë çështje dhe të marrin një vendim bazuar në analizat dhe rekomandimet e ekspertëve përkatës.

“Duke e ditur fuqinë tuaj për të marrë vendime të cilat janë në dobi të të gjithë qytetarëve, ne si organizatë jo-qeveritare ju drejtohemi me një kërkesë bashkëpunimi për ndalimin e rrjetit social “TikTok” në territorin e Republikës së Kosovës. Rrjeti social “TikTok” është shndërruar në një platformë denigrimi dhe linçimi i grupeve më të dhembshura të shoqërisë kosovare. Kjo nismë do të ishte përgjigje ndaj një sërë incidentesh alarmante, duke përfshirë deniggrimin dhe bullizimin gjatë transmetimeve të drejtpërdrejta dhe përmes llogarive të ndryshme.

Një shembull veçanërisht shqetësues është llogaria e quajtur “Mitrovica Spotted” e cila ka publikuar foto të të miturve/ave me qëllim për të denigruar ata/ato. Për më tepër, transmetimet e drejtpërdrejta tregojnë se si bëhet shaka me dhunën, abuzime me fëmijët e përshkallëzime nga abuzimi verbal deri në goditjet fizike e therrje me thika, dhe lojërat që cenojnë integritetin seksual duke i detyruar pjesëmarrësit të zhvishen. Këto dukuri shqetësuese nxjerin në pah nevojën urgjente për rregulla më të rrepta në platformat e mediave sociale për të mbrojtur grupet e cënueshme të shoqërisë, veçanërisht të miturit”, thuhet ndër tjera në kërkesën që u është shkuar deputetëve të Kuvendit të Kosovës.

Çështja e ndalimit të aplikacionit TikTok është folur edhe mëherët në vend, duke vënë në pah rreziqet që po sjell.

Ndërkohë, Policia e Kosovës ka njoftuar se rreth 20 nxënës në Kosovë e lënduan vetën, të frymëzuar nga sfidat e ndryshme që bëhen në TikTok.

PK nuk dha detaje të tjera porse që janë “ndërmarrë veprimet e nevojshme”.

Shtatëmbëdhjetë nga këta nxënës vijojnë mësimin në shkollën “Mihal Grameno” dhe “Daut Bogujevci” në Fushë Kosovë, ndërsa tre prej tyre vijojnë mësimin në shkollën “17 Shkurti”, në fshatin Gllogovc të Komunës së Lipjanit.

Në trupin e fëmijëve u panë gërvishje e prerje, ku disa prej tyre kanë pranuar se janë “inspiruar nga një video në TikTok”.

Ndërkaq, nga Ministria e Arsimit për Radion Evropa e Lirë thanë se e kanë marrë me shqetësim këtë informacion.

Ministria ka kërkuar që në të gjitha komunat të bëhet mobilizim për të rritur përkushtimin institucional dhe koordinimin me familjet për edukimin e mirë të fëmijëve.

“Ministria është hartuese e politikave dhe ka politika të qarta të mbrojtjes së fëmijës që duhet të zbatohen nga shkollat. Këto politika sanksionojnë abuzimin me teknologjinë, por edhe orientojnë përdorimin e sigurt dhe të dobishëm të teknologjisë informative. Veprimet bien mbi mekanizmat komunalë, shërbimet komunale”, tha Edona Kutleshi-Maliqaj, këshilltare për media e ministres së Arsimit.

Ajo bëri të ditur se, aktualisht, Ministria është duke mbajtur seanca nëpër komuna mbi zbatimin e politikës së mbrojtjes së fëmijës nga çdo lloj rreziku që e dëmton zhvillimin e fëmijës.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat