51 destinacionet ku turistët tejkalojnë banorët. Ja si renditet Shqipëria - Bota Sot
51 destinacionet ku turistët tejkalojnë banorët. Ja si renditet Shqipëria

Turizëm

51 destinacionet ku turistët tejkalojnë banorët. Ja si renditet Shqipëria

Më: 2 nëntor 2017 Në ora: 15:39
ilustrim

Shqipëria është pjesë e listës së 51 destinacioneve ku numri i turistëve në vit, tejkalon numrin e banorëve. Sipas të dhënave më të fundit të vlefshme raporti turistë banorë ishte 1.15. Ndër të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, vetëm Mali i Zi dhe Shqipëria tejkalon numrin e turistëve për banorë.

Ky tregues për Serbinë dhe Bosnje Hercegovinën është 0.14 dhe  për Maqedoninë 0.2 turistë për banorë.

Çfarë ndodh nëse pjesëtojmë numrin e turistëve me numrin e popullsisë së vendit pritës për të përllogaritur raportin turistë për banorë? Sikurse tregohet edhe në hartën më poshtë me të dhënat e Bankës Botërore për vitin e fundit që ka të dhëna të vlefshme për të gjitha shtetet, me ngjyrë të errët paraqiten shtetet ku numri i turistëve e tejkalon numrin e banorëve.

Vendet më popullore në botë?

Sipas të dhënave për vitin 2016, më të fundit nga Organizata Botërore e Turizmit, është Franca me 82.6 milionë vizitorë.

Në vend të dytë renditen Shtetet e Bashkuara të Amerikës, me 77.5 milionë, dhe e treta Spanja me 75.6 milionë banorë. Ndërsa Mbretëria e Bashkuar renditet në vendin e shtatë me 35.8 milionë.

Principata e Andorrës tejkalon të gjitha shtetet, mirëpriti në 2014-n 2.36 milionë turistë, por vetëm 70 mijë persona janë banorë. Rezulton që raporti turistë rezidentë të ketë qenë 33.5.

Macau renditet e dyta me 24.8 turistë për banorë, e ndjekur nga disa prej perlave të Karaibeve, ishujt Virgin (12.8 turistë për banorë). Më total janë 51 destinacione ku numri i turistëve tejkalon numrin e banorëve vendas- më poshtë lista.

Një tjetër vend interesant por që nuk përllogaritet në të dhënat e Bankës Botërore është Vatikani. Çdo vit, Vatikani tërheq mbi 5 milionë vizitorë dhe ka vetëm 842 banorë. Pothuajse 6000 turistë për banorë, duke kaluar automatikisht në vendin e parë.

Mbretëria e Bashkuar ka një popullsi prej 65.14 milionë banorësh, thuajse dyfishi i numrit të turistëve të huaj që e vizituan vendin, 32.61 milionë.

 

Lista (numër turistësh për banorë)

1. Andorra – 33.5

2.Macao – 24.8

3.British Virgin Islands – 12.8

4.Turks and Caicos Islands – 10.4

5.Aruba – 10.3

6.Monaco – 8.7

7.Northern Mariana Islands – 8.4

8.Guam – 7.9

9.Bahrain – 7.6

10.Saint Maarten – 7.1

11.Palau – 6.6

12.Cayman Islands – 6.4

13.US Virgin Islands – 5.8

14.Malta – 3.9

15.Hong Kong – 3.8

16.The Bahamas – 3.7

17.Bermuda – 3.4

18.Iceland – 3

19.Maldives – 2.9

20.Austria – 2.9

21.Curacao – 2.9

22.Croatia – 2.7

23.Antigua and Barbuda – 2.7

24.Seychelles – 2.5

25.San Marino – 2.4

26.Estonia – 2.2

27.Montenegro – 2.2

28.Singapore – 2.1

29.Cyprus – 2.09

30.Greece – 2.03

31.St. Kitts and Nevis – 2.03

32.Ireland – 1.9

33.Barbados – 1.8

34.St. Lucia – 1.8

35.Luxembourg – 1.8

36.Denmark – 1.8

37.Georgia – 1.5

38.Liechtenstein – 1.4

39.Spain – 1.4

40.Qatar – 1.3

41.Grenada – 1.3

42.France – 1.3

43.Hungary – 1.2

44.Slovenia – 1.2

45.Albania – 1.15

46.Slovak Republic – 1.14

47.Dominica – 1.11

48.Switzerland – 1.1

49.United Arab Emirates – 1.09

50.Bulgaria – 1.01

51.Czech Republic – 1.00

 

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test