Çfarë është një Ventilator? Dhe, çfarë është Pandemi?

Amerika

Çfarë është një Ventilator? Dhe, çfarë është Pandemi?

Nga: Beqir SINA – New York Më: 26 mars 2020 Në ora: 07:25
Ilustrim

NEW YORK : Koronavirusi po shtrëngon sistemin global të kujdesit shëndetësor, dhe një pjesë e pajisjeve mjekësore të shpëtimit janë në furnizim veçanërisht të paktë: ventilatorë mekanikë, thotë Elizabeth Chuck, nga Viersen në North Rhine-Westphalia, Gjermani .

Më tej ajo spjegon gjermanëve se Çfarë është një ventilator? Dhe, çfarë është pandemic?

Zonja Chuck, thotë se një ventilator ndihmon pacientët të cilët nuk mund të marrin frymë siç duhet duke pompuar ajrin në mushkëri përmes një tubi që është futur në gypat e tyre. Për shkak se COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga koronavirusi, ndikon në sistemin e frymëmarrjes, numri i pacientëve të shtruar në spital që kanë nevojë për ndihmë në frymëmarrje ka shpërthyer që prej fillimit të pandemisë, duke kërkuar nevojën e domosdoshme të një ventilatori për çdo të sëmurë me coronavirusin COVID-19..

Mbulimi i plotë i shpërthimit të koronavirusit – me ventilator

“Shumica e spitaleve në Shtetet e Bashkuara, kishin ventilatorë të mjaftueshëm për t'i shërbyer pacientëve të tyre para pandemisë,” tha Dr. Albert Rizzo, zyrtari kryesor mjekësor në Shoqatën Amerikane të Mushkërive., “Por tani, ata kanë shumë frikë se do të mbarojnë - dhe së shpejti do të duhet të prodhojnë sa më shumë jo vetëm për SHBA, por edhe për vendet e tjera” tha ai.

"Kjo është një sëmundje për të cilën njerëzit po vdesin për shkak të sëmundjes së frymëmarrjes. Ata nuk po vdesin sepse zemra e tyre dështon. Ata nuk po vdesin nga stroke - infrakt", tha Rizzo. "Ata po vdesin sepse thjesht nuk mund të marrin oksigjen në rrjedhën e tyre të gjakut, dhe kjo bën që organet e tjera të dështojnë gjithashtu".

Ndërkohë, thotë zonja Chuck, ekspert dhe specilasit të këtyre sëmundjeve nga i gjithë bota, mendojnë se shumica dërrmuese e të infektuarve nga koronavirusët nuk kanë nevojë për shtrimin në spital. Dhe kjo ka dalë si rezultat me një raport muajin e kaluar që zbulon se 80 përqind e njerëzve që morën koronavirus në Kinë, dhe kishin simptoma të buta që mund të mjekoheshin në shtëpi. Nga 20 përqind që kërkuan shtrimin në spital, 13.8 përqind kishin sëmundje të rëndë, përfshirë probleme të frymëmarrjes, dhe 6.1 përqind kishin sëmundje kritike, përfshirë dështimin e frymëmarrjes.

Statistikat mund të duken të vogla, por për shkak se koronavirusi ka infektuar kaq shumë njerëz - gati gjysmë milioni njerëz në të gjithë botën deri më tani - spitalet janë tejkaluar dhe ventilatorët janë në kërkesë të lartë, duket se bëjnë të arsyeshme që njerëzit të dijnë gjithë çka.

Coronavirus detyron spitalet të përgatiten për vendime për jetën ose vdekjen!

"Me proporcionin e lartë të njerëzve që po fillojnë infektimin me virusin e ri COVID-19 - dhe ne e dimë që një pjesë e konsiderueshme e tyre do të vazhdojnë të zhvillojnë kërkimet për një sëmundje kritike që kërkon një ventilator mekanik - kjo është arsyeja pse ne jemi në një prekshmëri për të ditur se çfarë është një ventilatorë dhe përse na shërben dhe kur na shërben ventilatori", tha Dr. Benjamin Singer, asistent profesor i mjekësisë në kujdesin pulmonar në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern - Gjermani.

Çfarë është një ventilator dhe kujt i duhet dhe kur?

Ventilatorët janë makineritë e spitalit në shtrat që ndihmojnë me dy funksione kritike: marrja e mjaftueshme e oksigjenit në gjak dhe pastrimi i dioksidit të karbonit, i cili mund të ndërtohet kur pacienti është shumë i dobët ose i sëmurë për të lëvizur ajrin brenda dhe jashtë mushkërive. Vendimi për lidhjen e një pacienti deri kur të bëhet e qartë se mushkëritë janë bërë shumë të përflakur ose të dëmtuara për të kryer ato funksione më vete dhe kur hapat që janë më pak invazivë, si maskë oksigjeni të vendosur mbi hundën dhe gojën e një personi , nuk arrijnë të japin atë që i duhet pacientit, Atëhere, në mënyrë të domosdoshme duhet një ventilator, spjegon Elizabeth Chuck, nga Viersen në North Rhine-Westphalia, Gjermani.

"Nëpërmjet llojeve të ndryshme të cilësimeve, ne jemi në gjendje të sinkronizohemi me atë se si pacienti po merr frymë dhe t'i ndihmojmë ata me presion shtesë, vëllim shtesë, rrjedhë shtesë duke përdorur atë ventilatorin mekanik," tha Dr. Singer.

Tubi në “shtytjen” ventilimin e erës e bën gati të pamundur që pacientët të flasin sepse kalon nëpër damarët e tyre vokal, tha Singer. Nëse pacientët janë nider mire dhe vigjilent, mjekët punojnë për të komunikuar me pacientët e tyre në mënyra të tjera, me nga një stilolaps dhe letër e thjeshtë në ndërfaqet kompjuterike, shtoi ai.

Shumë pacientë u jepen ilaçe për administrimin e dhimbjes ndërsa janë në ventilatorë, por nëse është e mundur, mjekët përpiqen të kufizojnë qetësimin në mënyrë që pacienti të jetë i vetëdijshëm për atë që po ndodh”, thotë Dr. Singer .

Ata që marrin ventilatorë janë zakonisht pacientët më të sëmurë në spital, dhe vendimi për t’i vendosur ato në ventilatorë është shpesh mjeti i fundit për të shpëtuar jetën e tyre. Pacientët jo gjithmonë shërohen, dhe ekziston mundësia që ata të fitojnë një rast pneumonie që nuk e kishin para se të viheshin në ventilator, tha Rizzo. Lëndimet e tyre në mushkëri gjithashtu mund të përkeqësohen nëse ventilatorët nuk janë saktësisht në vendosjen e duhur. (Ka edhe pacientë që janë në ventilatorë për arsye të tjera nga problemet e frymëmarrjes, të tilla si ata me sëmundje neuromuskulare, duke përfshirë sklerozën laterale amiotrofike, ose sëmundjen e Lou Gehrig, ose pacientë me dëmtim të trurit.)

Me sëmundje si koronavirusi, i cili është përhapur përmes pikave të frymëmarrjes, ekzistojnë rreziqe që shoqërohen me ventilatorët edhe për ofruesit e kujdesit shëndetësor, spjegon Elizabeth Chuck, nga Viersen në North Rhine-Westphalia, Gjermani.

Çfarë është një pandemi?

Një pandemi është përhapja në të gjithë botën e një sëmundje të re, ose më shqip është një virus gripal që prek gjithë popullatën.

Një pandemi e gripit ndodh kur një virus i ri i gripit shfaqet dhe përhapet në të gjithë botën, dhe shumica e njerëzve nuk kanë imunitet. Viruset që kanë shkaktuar pandemitë e kaluara zakonisht kanë origjinën nga viruset e gripit të kafshëve.

Disa aspekte të pandemive të gripit mund të shfaqen të ngjashme me gripin sezonal ndërsa karakteristikat e tjera mund të jenë mjaft të ndryshme. Për shembull, si gripi sezonal ashtu dhe ai pandemik mund të shkaktojë infeksione në të gjitha grupmoshat, dhe shumica e rasteve do të rezultojnë në një sëmundje vetë-të kufizuar në të cilën personi shërohet plotësisht pa trajtim. Sidoqoftë, gripi tipik sezonal shkakton shumicën e vdekjeve të tij tek të moshuarit ndërsa raste të tjera të rënda ndodhin më së shpeshti te njerëzit me një shumëllojshmëri të kushteve mjekësore.

Në të kundërt, para coronavirusit të ri COVID-19, ekspertët dhe specialistët e këtyre sëmundjeve gripale mbarë planetare, sipas tyre ka qenë pandemi e H1N1, i cili shkaktoi pjesën më të madhe të sëmundjes së saj të rëndë ose fatale tek të rinjtë, si tek ata me kushte kronike ashtu edhe tek personat e shëndetshëm, dhe shkaktoi shumë më tepër raste të pneumonisë virale sesa që normalisht shihet me grip sezonal.

Për gripin sezonal dhe pandemik, numri i përgjithshëm i njerëzve që sëmuren rëndë mund të ndryshojë. Sidoqoftë, ndikimi ose ashpërsia ka tendencë të jetë më i lartë në pandemitë,për shkak të numrit shumë më të madh të njerëzve në popullatë të cilëve, që u mungon imuniteti para-ekzistues ndaj virusit të ri. Kur një pjesë e madhe e popullatës është e infektuar, edhe nëse përqindja e të infektuarve që zhvillojnë sëmundje të rëndë është e vogël, numri i përgjithshëm i rasteve të rënda mund të jetë mjaft i madh.

Për gripin sezonal dhe pandemik, nivelet më të larta të aktivitetit pritet të ndodhin në periudhën e zakonshme të sezonit të gripit për një zonë. (Në zonat me klimë të butë, për shembull, zakonisht janë muajt e dimrit). Por siç u pa me pandeminë aktuale coronavirusi, COVID-19, pandemitë mund të kenë modele të pazakonta epidemiologjike dhe shpërthime të mëdha dhe mund të ndodhin në muajt e pranverës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat