Hulumtimi: Psikopatët i pëlqejnë veçanërisht këto vetura

Auto

Hulumtimi: Psikopatët i pëlqejnë veçanërisht këto vetura

Më: 9 maj 2024 Në ora: 07:22
Foto ilustrim

Një studim i ri i kryer në Western University of London (Ontario, Kanada) thotë se njerëzit që duan vetura të zhurmshme – me një sistem shkarkimi të akorduar – lidhen me një nivel të lartë të karakteristikave psikopatike dhe sadiste. Julie Aitken Schrömer nga Departamenti i Psikologjisë i Universitetit kreu një anketë që përfshiu 529 studentë universitarë të shkollave të biznesit.

Pjesëmarrësit u pyetën nëse e shohin veturën e tyre si një pjesë apo një zgjatim të personalitetit të tyre, nëse shohin diçka pozitive në automobilat me zhurmë dhe nëse do të akordonin automjetet për të qenë më të zhurmshme.

Në të njëjtën kohë, pjesëmarrësit e testit morën një test psikologjik të krijuar për të matur tiparet e personalitetit si narcisizmi, psikopatia dhe makiavelizmi. Pavarësisht supozimit fillestar se njerëzit e prirur ndaj tymrave të zhurmshëm të shkarkimit do të kishin tipare narcisiste, rezultatet treguan të kundërtën.

“Ne zbuluam se karakteristikat e sadizmit dhe psikopatisë ishin parashikuese më të mira dhe lidheshin me ata që donin të akordonin sistemet e shkarkimit. Duket se këto janë karakteristika në përputhje me injorimin e ndjenjave të njerëzve të tjerë. Është ana psikopatike që del”.

“Ana sadiste e strukturës së tyre të personalitetit, sipas studimit, është ndoshta kënaqësia që ata marrin duke ditur se kjo situatë shkakton siklet te të tjerët. Por duhet pasur parasysh se komuniteti i nxënësve nga mosha 18 deri në 20 vjeç nuk është pikërisht audienca e synuar që karakterizon sjelljen e të rriturve”.

Përsëri, hulumtimi po tregon. Nuk është e nevojshme të jesh profesor universiteti për të kuptuar se automjetet e zhurmshme mund të jenë kënaqësi për personin që qëndron pas timonit, por ato mund të jenë gjithashtu një shqetësim për të gjithë rreth jush, pavarësisht nëse jeni të shpërqendruar nga një motoçikletë e zhurmshme në orën 2:00. Ora e mëngjesit në qytet ose papritmas tërhiqesh nga zhurma e një plasaritjeje në sistemin e shkarkimit. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat