Eksperti austriak Fehlinger: Serbia s’ka shans për anëtarësim në BE, pa sanksionuar kriminelin e luftës Putin dhe pa njohjen e Kosovës!

Intervista

Eksperti austriak Fehlinger: Serbia s’ka shans për anëtarësim në BE, pa sanksionuar kriminelin e luftës Putin dhe pa njohjen e Kosovës!

Hava Orana Xhukolli Nga Hava Orana Xhukolli Më 15 prill 2022 Në ora: 07:33
Gunther Fehlinger

Në një intervistë ekskluzive dhënë për gazetën ‘Bota sot’, ekonomisti austriak Gunther Fehlinger flet për proceset politike nëpër të cilat po kalon Kosova dhe rrugën e saj drejt Bashkimit Evropian. Ai thotë se Serbisë duhet t’i pezullohet statusi i kandidatit për në BE, derisa është rreshtuar për në anën e Rusisë. Ai flet edhe për kërcënimin me vrasje të Dick Martyt nga inteligjenca serbe, duke thënë se nga të njëjtit, viktimat më të famshme janë Durekoviç dhe Gërvalla, por vlerësohet se rreth 100 njerëz u vranë në Evropën Perëndimore nga atentatet e sponsorizuara nga shteti i ish-Jugosllavisë, nga sigurimi i saj UDB-a.

Kosova nuk mund të bëjë asnjë lëshim për sovranitetin dhe anëtarësimin në NATO dhe BE. Serbisë duhet t'i bëhet presion që ta njohë Kosovën. Koncesioni mund të bëhet vetëm në sektorin ekonomik dhe financiar dhe që duhet të paguhet kryesisht nga Bashkimi Evropian. Duhet të bëhet presion mbi Kosovën që të përshpejtojë përgatitjet për anëtarësim në NATO që të jetë plotësisht e gatshme për anëtarësim në NATO deri në Samitin e Madridit 2022.

“Bota sot”: Keni kërkuar që Serbisë t’i pezullohet statusi i kandidatit për në BE. Cilat janë argumentet për ta bërë këtë, (që vërtetë meriton ndëshkim)?

Gunther: Lufta e Putinit në 2022 në Ukrainë për pushtimin e saj është kriza më e rëndë evropiane që nga Lufta Çlirimtare Ballkanike e vitit 1999, dhe Serbia nuk është me politikën e jashtme të BE-së, nuk po e mbyllë hapësirën ajrore për Rusinë, nuk po i bashkohet sanksioneve të BE-së dhe nuk tregon pak ose aspak solidaritet me Ukrainën. Kjo duhet të ketë pasoja. BE-ja është një bashkim politik. Pasi Serbia nuk është e gatshme t'i bashkohet politikës sonë të jashtme për Ukrainën, statusi i kandidatit në BE duhet të pezullohet. Ne mund të bashkëpunojmë me Serbinë si një partner i ngjashëm me Turqinë apo Azerbajxhanin, por të mos pretendojmë se ka një shans për anëtarësim në BE, një vend që mbështet kaq qartë kriminelin e luftës Putin. Përveç kësaj, Serbia subvencionohet shumë nga BE-ja dhe blen armë nga armiku ynë Rusia? Kjo nuk mund të vazhdojë. Serbia kandidatja për në BE duhet të pezullohet tani.

Image
Gunther Fehlinger

“Bota sot”: Sipas jush, a duhet të tërhiqet Kosova nga dialogu me Serbinë?

Gunther: Po, unë rekomandoj që tani të përfundojë simulimi i dialogut nga Kosova. Që nga viti 2014 Serbia nuk po negocion më me mirëbesim dhe një dialog pa mirëbesim është i pakuptimtë. Pasi Serbia po largohet qartë nga konsensusi evropian në vitin 2022 me vendimet e Serbisë kundër Ukrainës, tani është koha që në mënyrë të njëanshme të përfundojë dialogu nga Qeveria e Kosovës dhe të vendosen objektiva të qarta për rifillimin e një procesi të ri për paqe. Së pari, duhet të quhet procesi i paqes dhe jo dialogu. 2. Duhet të quhet Procesi i Paqes ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. 3. Objektivi është një traktat paqeje dhe njohje reciproke e Serbisë dhe Kosovës dhe anëtarësimi i Serbisë, Bosnjës dhe Republikës së Kosovës në BE në vitin 2029. Vetëm një proces i tillë paqeje ka kuptim për Bashkimin Evropian dhe Serbinë, Bosnjën dhe Kosovën. Vetëm me nxitjen dhe premtimin e qartë të BE-së për të lejuar të tre vendet në BE deri në vitin 2029, mund të ketë një proces paqeje që do të rezultojë në paqe të qëndrueshme bazuar në njohjen midis Bosnjës, Serbisë dhe Kosovës. Të gjithë njerëzit e Bosnjës, Serbisë dhe Kosovës do të jenë përsëri të lirë dhe të bashkuar, por brenda Bashkimit Evropian, si tri shtete anëtare të veçanta të BE-së dhe deri në vitin 2029 dhe duke u bashkuar së bashku që të mos bllokojnë njëri-tjetrin, por së bashku për të bindur të gjitha shtetet anëtare të BE-së të tre, janë të gatshëm dhe do të jenë një kontribut i mirë për BE-në si anëtarë të plotë.

“Bota sot”: Cilat janë shanset që Serbia ta njohë Kosovën si shtet të pavarur?

Gunther:  Pa një proces të tillë të ri paqeje, që do të çonte në pranimin e përbashkët të trefishtë në BE për Serbinë, Bosnjën dhe Kosovën dhe një ofertë të rëndësishme financiare dhe institucionale për Serbinë, Kosovën dhe Bosnjën për ta bërë këtë të ndodhë, shanset që Serbia ta njohë Kosovën janë zero. Prandaj, e kam zhvilluar dhe publikuar propozimin e paqes për euron si valutë për Serbinë në momentin e njohjes së Republikës së Kosovës. Dhe pasi Serbia ta ketë njohur Kosovën, pranimi i përbashkët i trefishtë i të tri vendeve në BE në 2029. Gjithashtu kërkohet një ofertë bujare financiare nga BE për Bosnjën, Serbinë dhe Kosovën si pjesë e Fondit Evropian për Rimëkëmbje, Paqe dhe Unitet në dimensionin prej 30 miliardë euro gjatë dekadës së ardhshme për të tre vendet.

“Bota sot”: Cila është thirrja juaj për vendet që ende nuk e kanë njohur Kosovën ta bëjnë këtë?

Gunther: Në mënyrë të qartë, u bëj thirrje të gjithë atyre që duan të anëtarësohen në BE të njohin njëri-tjetrin. Ukraina, Moldavia dhe Gjeorgjia duhet ta njohin Kosovën tani për të treguar se janë gati për Evropën. Më vjen shumë keq për Sllovakinë, Greqinë, Qipron, Rumaninë dhe Spanjën që projektojnë brishtësinë e tyre të brendshme mbi Kosovën dhe nuk kanë pasur mirësjelljen ta njohin Republikën e Kosovës deri më tani. Siç e shohim tani me luftën, ne kemi nevojë për më shumë unitet në Evropë. Prandaj bëj thirrje që të bllokohen të gjitha financimet e mëtejshme të BE-së dhe të mos transferohen në Qipro, Rumani, Sllovaki, Spanjë dhe Greqi derisa të 5-të ta kenë njohur Kosovën. Jam i sigurt se askush nuk dëshiron të shihet si aleat i Serbisë, e cila është aleate e Rusisë kundër Ukrainës.

“Bota sot”: Keni kërkuar që Kosova të marrë statusin e vendit kandidat për në BE? Sa gjasa ka të ndodhë kjo?

Gunther: Bosnja dhe Kosova duhet të marrin statusin e kandidatit në BE në qershor 2022 menjëherë pas zgjedhjeve presidenciale franceze në të njëjtin samit ku Ukraina, Gjeorgjia dhe Moldavia do të marrin statusin e kandidatit potencial në BE dhe Serbisë statusi i kandidatit në BE do t’i ngrihet nëse Serbia nuk i bashkohet sanksioneve të BE-së. Kjo do të hapë rrugën për një BE me 37 shtete anëtare nga 27 plus 6 nga Ballkani Perëndimor dhe Ukraina, Moldavia dhe Gjeorgjia dhe do ta bëjë Bashkimin Evropian gati për një rikthim të mundshëm të Mbretërisë së Bashkuar, të cilën e humbëm tragjikisht në 2016 për shkak të ndikimit rus dhe parasë së zezë. Presidenti i Ukrainës, autoriteti i tij i fuqishëm evropian dhe zëri moral që bën thirrje për anëtarësimin e Ukrainës në BE po e hap BE-në, dhe tani kjo është mundësia për Ballkanin pro-evropian. Prandaj, i bëj thirrje Qeverisë së Kosovës që të aplikojë tani për statusin e kandidatit në BE pikërisht më 9 maj Ditën Evropiane dhe ta detyrojë hapjen e çështjes së statusit të kandidatit në BE,  mendoj se është shumë realiste falë Presidentit Zelensky. Unë rekomandoj emërtimin e një sheshi qendror të Prishtinës për Presidentin e Ukrainës në të ardhmen, sepse është ai që po e hap tani BE-në për të gjitha vendet pro-evropiane.

“Bota sot”: A e keni parashikuar apo afirmuar edhe datën 2029 si vit të anëtarësimit të Kosovës në BE?

Gunther: Anëtarësimi në BE kërkon rreth 15 deri në maksimum 20 vjet përgatitje teknike dhe ekonomike. Perdja e hekurt ra në vitin 1989 dhe në vitin 2004, 10 vende të reja iu bashkuan BE-së. Kroacisë i duheshin nga përfundimi i luftës çlirimtare në vitin 1995 deri në vitin 2013, pra 18 vite. Ukraina filloi me reformat evropiane në 2014, kështu që viti 2029 është 15 vjet reformë. Kosova u bë e pavarur në vitin 2008, kështu që viti 2029 është plotësisht i mundur. Anëtarësimi në BE është kryesisht një proces rregullator dhe Kosova në fakt ka rregullativ ligjore pothuajse plotësisht të harmonizuar me politikën e jashtme të BE-së, kështu që në vitin 2029 qytetarët e Kosovës mund të votojnë për zgjedhjet e Parlamentit Evropian.

“Bota sot”: Shqipëria dhe Maqedonia V. keni dashur të hyjnë më shpejt në BE. Kur besoni dhe sa ka gjasa që të ndodhë një përshpejtim i anëtarësimit, sidomos për Shqipërinë, pasi Rama kërkoi edhe shkëputjen e procesit nga ai me Maqedoninë, që po pengohet nga Bullgaria?

Gunther: Tre aleatët e NATO-s, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria janë aleatë. NATO ka rëndësi. Të tre aleatët janë në linjë me politikën tonë të jashtme evropiane dhe të trija qëndrojnë në solidaritet të plotë me Ukrainën. Kjo është më e rëndësishmja tani në kohë lufte. Teknikisht, të tria janë gati për anëtarësim në BE në vitin 2024. Dhe të lejosh që ato të integrohen shpejt, ngjashëm me Bullgarinë dhe Rumaninë, është politika më e mirë për BE-në dhe sinjali më i mirë që mund t'i japë Ukrainës se ne jemi gati për Ukrainën dhe për Putinin. Ai nuk do të fitojë. Evropa është më e fortë se Rusia. Kjo luftë ka të bëjë shumë me zgjerimin e NATO-s dhe BE-së dhe ne mund t'i tregojmë botës se fitojmë me zgjerimin e BE-së me 3 aleatë që janë gati. Ne bëmë të njëjtën gjë për Bullgarinë dhe Rumaninë që të dyja qëndruan pranë NATO-s gjatë Luftës Çlirimtare të Kosovës dhe ishte vendimi më i mirë strategjik që BE-ja mund të merrte ndonjëherë. Imagjinojeni sigurinë e asaj lufte sot, pa Rumaninë dhe Bullgarinë në NATO dhe BE. Pra, të tre aleatët e NATO-s duhet të lejohen në BE tani në 2024 për të marrë pjesë në zgjedhjet e Parlamentit Evropian 2024. Të gjitha çështjet e mbetura mund të reformohen më mirë brenda BE-së, duke qenë plotësisht pjesë e sistemit tonë rregullator të BE-së. Çështjet historikisht narrative të ngritura nga Bullgaria janë të parëndësishme për procesin e anëtarësimit në BE. Nëse Bullgaria vazhdon të bllokojë përparimin, ne duhet të ngrijmë të gjitha fondet nga BE-ja për Bullgarinë dhe të vëmë në dyshim seriozisht statusin e aleancës me Bullgarinë, së bashku me partnerët, miqtë dhe aleatët tanë amerikanë. Tani është luftë dhe Bullgaria nuk do të qëndrojë në anën e gabuar të historisë. Durimi është shumë i hollë tani.

“Bota sot”: Sapo keni vizituar Maqedoninë V., aty është shpallur rezultati i regjistrimit, ka pasur kritika të shumta se janë lënë jashtë si identiteti i rreth 130 mijë qytetarëve, se as një e treta e shqiptarëve nuk është regjistruar në diasporë, se shqiptarët ortodoksë pengohen apo u bëhet presion për të deklaruar identitetin e tyre, si e shihni këtë rezultat dhe proces?

Gunther: Të paktën kishte një regjistrim. Dhe të paktën të drejtat dhe liritë e të gjithë qytetarëve janë të mbrojtura dhe të sigurta brenda aleatit të NATO-s në Maqedoninë e Veriut. Maqedonia e Veriut ka bërë përparim të jashtëzakonshëm në 5 vitet e fundit për sa i përket gjuhës, të drejtave njerëzore dhe politike për të gjithë qytetarët dhe në aspektin e qeverisjes së mirë që nga viti 2016. Se regjistrimi nuk ishte i përsosur, e vërtetë, por krahasojeni këtë me situatën shumë tragjike dhe të dëshpëruar të shtetasve shqiptarë që jetojnë në Serbi. Gjatë kësaj vizite kam vizituar edhe Bujanocin dhe Preshevën dhe kjo është dramatike se si jetojnë sot qytetarët shqiptarë të varfër dhe të pazhvilluar në Serbi. Ky duhet të jetë fokusi i Bashkimit Evropian për të kushtëzuar të drejtat e pakicave në Serbi me negociatat për kandidatët në BE pasi të rifillojnë pas pezullimit. Shqiptarët në Serbi duhet të jetojnë po aq të sigurt dhe të lirë sa shqiptarët në Maqedoninë e Veriut që Serbia të mund të anëtarësohet në BE. Për regjistrimin e popullsisë në Maqedoninë e Veriut, unë rekomandoj që thjesht të lejohen të gjithë ata që mendojnë se humbasin të kenë një mundësi për t'u regjistruar dhe përmirësuar procesin.

“Bota sot”: Sa mendoni se mund të zgjasë ky sistem dhe kjo 'makinë' shtypëse e një populli të krijuar vonë si maqedonasit, që zhvillohet dhe shtyp sipas modelit aktual të Putinit, Millosheviqit të Serbisë, Vuçiqit, Garashaninit, Rankoviçit etj.?

Gunther: Të gjitha sistemet bazohen në shtypjen e pakicave dhe të drejtat njerëzore, politike dhe pronësore do të dështojnë përfundimisht. Se sa do të zgjasë kjo, shpesh, fatkeqësisht varet se sa shumë po e lejon Perëndimi financimin dhe tregtinë. Së shpejti ne do të vendosim një embargo energjetike ndaj energjisë ruse në BE dhe kjo do të çojë në rënien e Putinit dhe ndryshimin e regjimit gjatë ose pas zgjedhjeve presidenciale ruse të vitit 2024. Nëse BE-ja tani e ngrin statusin kandidat për në BE të Serbisë dhe e ndryshon strategjinë larg nga zbutja e autoritarizmit të Serbisë në mbështetjen e aleatëve pro-evropianë si Bosnja, Kosova dhe 3 aleatët e NATO-s, Vuçiqi ose do të ndryshojë dhe të mbështesë BE-në, ose do të qëndrojë i izoluar dhe do ta humbasë pushtetin ngjashëm me Grueveskin, nga mesi i vitit 2024 pasi votuesit e klasës së mesme serbe do ta braktisin atë. Votuesit serbë do ta shohin të gjithë Ballkanin në NATO, BE dhe Euro dhe vetëm Serbinë jashtë, të izoluar dhe të vetmuar. Vuçiqi e di shumë mirë këtë. Pasi lufta në Ukrainë të fitohet nga Perëndimi, unë pres që ai të kthehet në Perëndim pasi nuk dëshiron të qëndrojë i izoluar dhe i vetëm në anën humbëse me Rusinë në rënie të plotë.

“Bota sot”: Ky model vazhdon të jetë efektiv në Serbi, ku në Sanxhak, shqiptarët janë shtypur në një entiteti të tretë, në myslimanë, si ndodhi edhe me ortodoksët në Maqedoni pas Luftës së Dytë Botërore?

Gunther: Unë i bëj thirrje Serbisë që ta transformojë Serbinë në një shtet federal evropian të ngjashëm si Austria në rajone reale të fuqishme me asamble rajonale dhe guvernatorë. Prandaj shkova në Preshevë. Ne kemi Tirolin dhe Steiermarkun si rajone të fuqishme, njëlloj si Salzburgu dhe po ashtu Serbia duhet të ketë rajone të forta si Sanxhaku, Vovjodina dhe Pçinja. Jo bazuar në etni apo fe, por në rajone me fuqi, buxhet dhe përgjegjësi. Kjo është Serbia Federale në Evropën Federale e bazuar në rajone të fuqishme në një Evropë rajonesh. Sot Serbia është i njëjti shtet centralist si në të kaluarën. Kjo duhet të ndryshojë nëse Serbia dëshiron të anëtarësohet në Bashkimin Evropian. Shqiptarët në Serbi duhet të jetojnë si shqiptarët në Maqedoni apo sllovenët në Austri. Novi Pazari dhe Vranja duhet të kenë të njëjtin rol në Serbi si Bregenz dhe Klagenfurt në Austri. Të gjitha aspektet e traditave centraliste socialiste jugosllave duhet të hiqen. Federalizmi i Austrisë dhe të drejtat e pakicave austriake janë model shumë i mirë për Serbinë evropiane. Kjo është arsyeja pse qindra mijëra serbë jetojnë në Austri dhe janë të suksesshëm në Austri. Vetëm kur shqiptarët, boshnjakët dhe të gjitha pakicat në Serbi të kenë të njëjtat të drejta si minoritetet në Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe Austri, Serbia do të jetë gati për në BE.

“Bota sot”: Tashmë është bërë e ditur se inteligjenca serbe e ka kërcënuar me vdekje Dick Martyn. Ju keni thënë se ky shërbim ka bërë kështu edhe në të kaluarën, në vitet ‘70-‘80, për cilat vrasje-atentate e keni fjalën?

Gunther: Operativët e inteligjencës jugosllave po vrisnin shumë shtetas jugosllavë jashtë vendit, kryesisht kroatë dhe shqiptarë të Kosovës në Gjermani dhe Austri, por edhe gjetkë. Viktimat më të famshme janë Durekoviç dhe Gërvalla, por vlerësohet se rreth 100 njerëz janë vrarë në Evropën Perëndimore nga atentate të sponsorizuara nga shteti, Jugosllavia, nga UDB-a. https://rememberingyugoslavia.com/podcast-udba/

“Bota sot”: Sipas juve, pse Dik Marty tregoi vetëm tani për këcënimin me jetë nga Serbia, a mos ndjehet ai i penduar se raporti i tij çoi në krijimin e gjykatës speciale të Kosovës me seli në Hagë?

Gunther: Drejtësia duhet të vendoset për të gjitha palët dhe drejtësia duhet të vendoset plotësisht. Drejtësia e bërë nga raportet e politikanëve individualë në Këshillin e Evropës është thellësisht problematike. Ka një fushatë masive dezinformimi kundër shqiptarëve të Kosovës dhe luftës çlirimtare të Kosovës, e bërë nga autoritetet ruse dhe serbe për 30 vjet e më gjatë. Mendoj se Gjykata Speciale është një nga mjetet për drejtësi dhe pastrimin e reputacionit të Kosovës. Krimet dhe përgjegjësitë individuale duhet të dënohen qartë dhe të rezultojnë me gjykime, por lufta më e gjerë për liri të Kosovës dhe lufta çlirimtare duhet të pastrohet nga të gjitha fushatat e shpifjeve dhe shpifjet e pabaza. Ishte një luftë e drejtë për çlirim nga një regjim gjenocidal dhe ka çuar në çlirimin e të gjithë popujve të Ballkanit, si dhe serbëve nga regjimi i terrorit të Millosheviqit dhe kështu duhet kuptuar dhe shpjeguar. 5 tetori i vitit 2000, dita e rënies së Millosheviqit duhet të festohet si festë evropiane. Roli i Dik Martit dhe marrëdhënia e tij e mundshme e pavullnetshme me shërbimet sekrete serbe kërkon shqyrtim të mëtejshëm, por kam frikë se ai ka të drejtë se jeta e tij është në rrezik si dëshmitar dhe mjet i dezinformimit serb dhe rus.

“Bota sot”: Ndërsa, Serbia është rreshtuar me Rusinë për luftën në Ukrainë, çfarë masash duhet të ndërmerren kundër saj, a duhet të vendosen sanksione?

Gunther: Para së gjithash, statusi i kandidatit të Serbisë për në BE duhet të ngrihet dhe të gjitha financimet nga BE-ja. Kjo duhet të vazhdojë derisa Serbia të bashkohet me regjimin e sanksioneve të BE-së ndaj Rusisë, dhe të trajtojë të gjitha pakicat në Serbi në përputhje me standardet evropiane dhe t'i kthehet procesit të paqes me Kosovën, me objektivin për t'iu bashkuar BE-së së bashku si dy shtete të reja anëtare të plota të Bashkimit Evropian.

“Bota sot”: Pse po vazhdon të ushtrohet presion nga Perëndimi ndaj Kosovës, për lëshime ndaj Serbisë për të arritur një marrëveshje?

Gunther: Kosova nuk mund të bëjë asnjë lëshim për sovranitetin dhe anëtarësimin në NATO dhe BE, si Republikë e Kosovës. Serbisë duhet t'i bëhet presion që ta njohë Kosovën. Koncesioni mund të bëhet vetëm në sektorin ekonomik dhe financiar dhe që duhet të paguhet kryesisht nga Bashkimi Evropian. Duhet të bëhet presion ndaj Kosovës për të përshpejtuar përgatitjet në BE për të qenë gati për anëtarësimin e plotë në vitin 2029. Duhet të bëhet presion mbi Kosovën që të përshpejtojë përgatitjet për anëtarësim në NATO që të jetë plotësisht e gatshme për anëtarësim në NATO deri në Samitin e Madridit 2022.

“Bota sot”: Ju e dini, se Serbia shtrihet në një territor të madh shqiptar, të përfituar kryesisht nga përkrahja e fuqishme ruse, që është imponuar edhe në Kongrese e Konferenca si me 1878 e 1912/1913, dhe po ashtu është përcjellur me dëbime masive të shqiptarëve, vrasje masive, asimilim masiv të shqiptarëve ortodoks etj., si e shini ju në këtë kontekst Kosovë-Shqipëri?

Gunther: Historia e Ballkanit e 200 viteve të fundit është shumë e përgjakshme dhe brutale dhe gjenocidi i trefishtë i Serbisë ndaj shqiptarëve nga viti 1878 deri në 1999 është një nga kapitujt më tragjikë të Ballkanit të përgjakshëm. Por, tani është koha për paqe në Ballkan. Për të kaluarën unë rekomandoj një komision të përbashkët historik si pjesë e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal të udhëhequr nga profesorë të historisë amerikane dhe evropiane dhe ekspertë të historisë nga rajoni. Ne kemi nevojë për një rrëfim të përbashkët të historisë me kalimin e kohës, të vërtetojmë faktet dhe të fillojmë një proces të demitizimit të historisë së Ballkanit bazuar në fakte. Në të njëjtën kohë ne do të depolitizojmë historinë dhe politikanët këshillohen që këtë debat t'ua lënë historianëve dhe të fokusohen në pajtimin për t'u përgatitur për një të ardhme të përbashkët brenda Bashkimit Evropian. Në Austri ne jemi të interesuar për Serbinë, Kosovën dhe grindjet e historisë shqiptare, por në Francë dhe Suedi shumë më pak. Eksportimi i një lufte kaq toksike politike në Bruksel nuk ka kuptim në dekadën e ardhshme të anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe Ukrainës, Moldavisë dhe Gjeorgjisë. Dhe kjo do ta bëjë gjithçka më të komplikuar. Të 6 vendet dhe Ukraina, Moldavia dhe Gjeorgjia do t'i bashkohen BE-së ashtu siç janë dhe do ta lënë historinë tragjike në muze që do të ndërtohen dhe financohen nga Bashkimi Evropian i 37 shteteve anëtare me Kosovën dhe Ukrainën si shtete anëtare dhe shpresojmë se edhe Serbia, nëse Serbia shkëputet me Rusinë dhe bashkohet me Evropën e Lirë.

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat