Liberationlirimi mund të arrihet vetëm duke ngritur flamurin

Opinione

Liberationlirimi mund të arrihet vetëm duke ngritur flamurin

Nga: Ali Hertica Më: 6 qershor 2020 Në ora: 09:00
Ali Hertica

Ideja se rendi ekzistues mund të ndryshohet përmes mjeteve parlamentare ose demokratike është pengesa kryesore e punëtorëve përballet në çdo hap të rrugës. Edhe pse kjo iluzion është krijuar qëllimisht nga klasa në pushtet, ajo gjithashtu mbrohet dhe paraqitet si zgjidhje nga grupet e majta, të paaftë për të kapur natyrën klasore të parlamentit, e cila bazohet në idenë që klasa punëtore ka një interes për kombin. Por në realitet nuk është gjë tjetër veçse një cirk që përpiqet të shtyjë idenë se një lëvizje e bazuar në klasë është njëkohësisht e parëndësishme dhe e pakuptimtë, me qëllimin për të mobilizuar proletariatin mbrapa interesave të borgjezisë.

Demokracia sociale, e cila mbron ideologjinë e të drejtave dhe lirive demokratike, dhe shndërrimin e ekuilibrit ekzistues në favor të klasës punëtore përmes reformave që nuk janë më të mundshme nën kapitalizëm, shërben gjithashtu nga pozicioni i tij si një mjet i për të marrë një pozicion të ndërmjetëm midis klasës qeverisëse dhe klasës punëtore, që do të thotë të mbrosh interesat e borgjezisë. Ndërsa demokracia sociale nuk është pengesë për klasën në pushtet, ajo është klasa anti-punëtore, duke marrë një qëndrim kundër-revolucionar kur ngrihet lëvizja proletare, duke formuar një ideologji bashkëpunimi me armikun e klasës për të mirën e borgjezisë .

Ashtu si parlamenti, sindikatat organizojnë punëtorët si pjesë e kryeqytetit. Për më tepër, për shkak të vendit të tyre në qendër të klasës punëtore, ato janë pengesa e parë për luftën proletare. Kur klasa punëtore duket pasive, dhe lufta e saj kundër kapitalit nuk është e qartë, e radikalizuar apo e përgjithësuar, sindikatat organizojnë klasën punëtore si kapital të ndryshueshëm dhe si skllevër pagash, ashtu si ata përgjithësojnë iluzionin se këto janë mënyra të respektueshme dhe të drejta të të jetuarit . Jo vetëm që sindikatat nuk janë në gjendje të veprojnë revolucionare, por ato janë gjithashtu të paafta të mbrojnë standardet e jetesës së punëtorëve në këtë dhe tani. Kjo është arsyeja kryesore pse sindikatat janë taktika civile, pacifiste, shoviniste dhe shtetërore. Ndërsa lëvizja e punëtorëve radikalizohet dhe zhvillohet, sindikatat shtyjnë përpara parulla demokratike dhe revolucionare, duke u përpjekur të manipulojnë lëvizjen sikur të mos ishte interesi i klasës punëtore për të çliruar veten nga skllavëria e pagave, por e përjetësojnë atë në forma të ndryshme. Metodat e "bazës së bashkimit" dhe vetë-menaxhimit përdoren në vende dhe rrethana të ndryshme, pa pasoja tjetër përveç se punëtorët e tyre do të pranojnë rregullin e kapitalit. Në realitet, të gjitha sindikatat e bëra janë ndarja e punëtorëve në grupe të ndryshme sektoriale dhe, me interesat e tyre klasore në tërësi, të mbështesin parullat social-demokratike.

Nacionalizmi është slogani themelor që borgjezia përdor për të organizuar klasën punëtore pas interesave kapitaliste. Pretendimi që, pavarësisht nga pozicioni i tyre i klasës, çdo anëtar i kombit do të jetë në të njëjtën varkë shërben vetëm për të shkatërruar potencialin revolucionar të klasës punëtore duke bashkuar dy klasa kundërshtare së bashku ideologjike. Duke u nisur nga kjo deklaratë, në fund të fundit është se të gjithë duhet të punojnë për kombin "e tij" ose "të saj", të klasës së tij kapitaliste dhe se lufta për interesat e tyre të klasës do të përfundonte në fundosjen e anijes. Përkundër asaj që pretendon e majta, si nacionalizmi turk ashtu edhe ai kurd nuk kanë karakteristika të tjera.

E vërteta themelore e mohuar nga njerëzit që flasin për luftërat e çlirimit kombëtar kundër imperializmit është se tiparet karakteristike të luftës së klasës punëtore janë mbi kombet. Liberationlirimi i klasës punëtore mund të arrihet vetëm duke ngritur flamurin e luftës së klasave kundër çdo lloj çlirimi kombëtar, demagogjie dhe luftë imperialiste. Sot, njerëzit që flasin për një "front kombëtar" kundër imperialistëve dhe për pavarësinë kombëtare janë në një garë me liberalët që ata mendojnë se do të kundërshtojnë, për të mohuar kundërshtitë e klasave. Nacionalizmi kurd, i ashtuquajturi homolog i nacionalizmit turk, me të cilin ushqehet gjithashtu, realizon ndarjen e plotë të klasës punëtore duke luajtur të njëjtin rol si nacionalizmi turk për punëtorët në zonën e vet.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat