Harmonizimi i ligjeve sipas standardeve evropiane, një proces i rëndësishëm për integrimin e Kosovës në BE

Opinione

Harmonizimi i ligjeve sipas standardeve evropiane, një proces i rëndësishëm për integrimin e Kosovës në BE

Nga: Nijazi Halili Më: 21 prill 2024 Në ora: 12:49
Nijazi Halili

Ky proces përfshin përdorimin dhe zbërthimin e rregullave, standardeve dhe praktikave të BE-së në fusha të ndryshme të ligjit dhe politikës.

Nëpërmjet harmonizimit të ligjeve me standartet evropiane, Kosova mund të përfitojë nga avantazhet e një tregu të përbashkët evropian, duke lejuar lëvizjen e lirë të mallrave dhe shërbimeve dhe duke ndihmuar në rritjen e investimeve dhe zhvillimit ekonomik.

Për të arritur këtë, Kosova duhet të angazhohet në përpilimin dhe zbërthimin e ligjeve dhe politikave të saj në përputhje me acquis communautaire-n, që është thelbi i ligjeve dhe rregulloreve të BE-së. Kjo përfshin përmirësimin e legjislacionit në fusha të tilla si tregtia, ambienti, politikat sociale, dhe drejtësia.

Në këtë proces, bashkëpunimi i ngushtë me institucionet dhe ekspertët e BE-së është i rëndësishëm, si dhe investimi në kapacitete administrative dhe institucionale për të zbatuar dhe zbatuar ligjet dhe standardet e BE-së në nivel lokal.

Harmonizimi i ligjeve sipas standardeve evropiane është një hap i rëndësishëm përpara për Kosovën në rrugën e saj drejt integrimit evropian dhe për të siguruar një të ardhme të qëndrueshme dhe të zhvilluar për qytetarët e saj. Autori  është anëtar i Këshillit të Shkencës në MASHT!

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat