Kur populli e ka një halli të madh, edhe në kohë pandemie tubohet

Opinione

Kur populli e ka një halli të madh, edhe në kohë pandemie tubohet

Nga: Hafiz Shala Më: 12 qershor 2020 Në ora: 23:30
Hafiz Shala

Nuk due ta arësyetojë tubimin përkujtimor të qlirimit të Kosovës e as përvjetorin e një partie por, nese lëshohemi në një analizë ma të thuktë dhe gjenezën e ngjarjeve dhe ecurit e tyre në politikën kosovare më shumë ekuacioneve të panjohura,athere, mundë të vërehët diqka sikur mullani kur ajët dhe donë të qpërthejë e ta qesë qelnin jashtë.

Në Shtetët e Bashkuara të Amerikës, ende vazhdojnë pa ndërprerë demonstratat që, ishte reagim gjithëpopullor ndaj politikës amerikane karshi racizmit që, sa po dukët, jo që ishte kancer në marrëdhenijet nder racore e që eksplodojë athere kur, të dy krahët politik, shprehëshin së, mëgjithate, përpos rasteve të izoluara, nuk ka dallime në baza racore.

Së, kjo, nuk doli e vërtetë, u shfaq më rastin e vrasjës së qytetarit më ngjyrë Gorge Floyd nga policët më ngjyrë të bardhe anipse, i ndjeri ishte duar në pranga dhe, për 8 minuta, 26 here u kërkojë që ta lirojnë të marrë frymë sepse do të vdiste.

Vrasje mizore e pa arësyeshme dhe e pa tolerueshme por, që, shtetit amerikan po i kushtonë në shumë aspekte: politike, ekonomike dhe, stabilitet.

Kërkohën ndryshime radikale që, ky vëndë me demokraci ma të avancuar, mëgjithate, kur nuk je mjaftë vigjilent, ajo do të shpërthejë si mullani, për ta larguar qelbin që është grumbulluar më vite e dekada.

Amerika, mëgjithate, e ka edukatën demokratike për ti përmirësuar gabimët, anipse, do të lënë pasoja.

E vetmja shpresë dhe fuqi për të dalë nga kjo gjendje, është populli i bashkuar. Por, fatëkeqësishtë, nuk i bashkuan udheheqësit por, i bashkojë padrejtësia, dallimi dhe brenga e përbashkët të cilën duan ta kalojnë, pa dallim, ngjyre, besimi apo ideologjije.

Qeveria Hoti, kalojë, siq thotë populli, si lepuri nëpër qënë. Mundë të jetë, ma jetëshkurtë së, qeveria Kurti

Sot, tubimi i mbajtur në sheshin e Prishtinës, më moton, përkujtimi i qlirimit të Kosovës dhe, përvjetori i Levizjës Vetëvëndosje, duhët analizuar qetë e më vëmendje.

Ma mirë është të përkujtoshë në këto rrethana së sa, në rrethane më shprehjen e pakenaqësie gjithëpopullore e cila, po që së gjërat nuk vijnë në vëndë, nuk është e pa evitueshme.

U rrëzue qeveria kurti në mënyrën jodemokratike, bile edhe me ndërhyrjën ndërkombëtare duke e anashkalue vullnetin e popullit shumicë i shprehur për herë të parë në menyrën ma demokrstike, regji e cila, sa po dukët, gjenezën e ka qysh para arritjës së marrëveshjës për koalicion në mës të VV-sjës dhe LDK-së, në këtë rast, fatëkeqësishtë klani i kontrolluar dhe i kapur nga “ presidenti”, bashkë më organët e drejtësisë, gjykata, prokurori, deri të Gjykata Kushtetuese e cila, fatëkeqësishtë, veprimët dhe aktëgjykimi i sajë, u orijentue në anën e “ presidentit” i cili, para së u shpallë mendimi isajë, ai dha deklarata trimëruese e bindëse për të, së, nese kjo gjykatë vëndosë kundër dekretit të tijë, ai, do të “jep dorëheqje”. Kamë reaguar mënjëhere më dyshime sepse, këtijë, nuk i besohët. Dhe, doli ashtu.

Ishte e pabesueshme së, ky president, i akuzuar rëndë për krime ndaj shqiptarve, për, korrupcion e nepotizëm, për pasuri të jashtëligjëshme, do të largohët aq lehtë.

Ky, siq po e vëreni, është në gjendje që, edhe coptimin e Kosovës ta qesë në tavolinë, vetëm që dikush të tentojë ta amnestojë nga krimët ndaj shqiptarve.

Nuk është rastësi që, “ presidenti”, disa here deklarohët së, gjoja për të arritur një marrëveshje dhe paqë më Serbinë, i bjenë së, duhët të hiqët dorë nga akuzat për krime nga të dy shtetët. Absurd, por, esenciale për likurën e tijë.

Si organizator i këtijë skenari për rrëzimin e qeverisë Kurti, në bashkëpunim më ambasadorin Grenell, ky, edhe është fajtori kryesor për gjëndjën e krijuar në, aspektin e sigurisë e posaqërishtë në gjendje pandomie, për të ja arritë qëllimit që, ta mundësojë korigjimin e kufijve sipas bisedave të fshehta më Vuqiqin duke jau propozuar edhe ndërkombëtarve si ide e cila, “ do të përkrahët edhe nga populli” në këtë tast, ai i Kosovës.

Sjelljët dhe veprimët e tijë si “ president” i vëndit, duke dhene deklarata nxitëse e shpifëse e të pa argumentuara ndaj udheheqësve shtetëror e partiak, e paraqetë vetën si një ngucakeq rrugaq i cili, jetonë më kësi llojë sjelljeje që, vërtetë është e pa pranueshme për popullin dhe, e turpshme për miqët tanë ndëtkombëtar.

Labil dhe i pa vëndosur, por edhe i pa ditur, herë e quan Evropën e herë Amerikën mik, që, po ndikonë në përqarjën e tyre, sepse, duke i refuzuar përfaqësuesit e BE-së si zyrtar të caktuar për ndërmjetësimin e bisedimeve Kosovë -Serbi, më paragjykime, është sjellje skandaloze, jo diplomatike dhe, jo protokolare.

Rezervat, mospajtimët, dallimët dhe dyshimët, duhët të ja thotë së pari në takime bilaterale e, pastaj, nëse vazhdohët më qëndrime kundër interesave të Kosovës, athere, ate, duhët ta bëjë publike.

Nuk mundë të jetë, përshëmbull, zoti Lajqak ma i padeshirueshëm dhe ma i rrezikshëm së, Alksandër Vuqiq.

Nese je më popullin dhe i mbronë qëndrimët dhe vullnetin e tijë, nuk ke nevojë për frikë e dyshim por, kur punonë krye në vete, athere, reagimët do të jenë shumë te ashpra dhe të rrezikshme, kuptohët, më fajin tendë duke tëntuar që, qdo gjë ta përsonalizoshë si i vetëfuqishëm dhe i pa zavëndëdueshëm.

Për këte dhe arësyerat tjera të politikës së gabueshme apo, rreshtimit në anën e Serbisë, shtetit do ti kushtojë më të ardhme fatkeqe, ndërsa, ty, më largim të pa evitueshëm nga posti të cilin fatëkeqësishtë e banë, tani dhe postët tjera për 20 vite.

Tani, është Gjykata Kushtetuese në sprovë. Nese kjo gjykatë nuk është nën ndikim apo e kapur nga “presidenti”, më rastin e kërkesës se VV-jës për sqarim rreth votimit të deputetit i cili e ka humbur mandatin pasi, i njejti ka qënë i denuar dhe, vota e tijë, nuk duhët të jetë valide ose, më rastin e presionit apo ndikimit të drejtëpërdrejtë të “ presidentit” si sekser për ta sigurue votën shpetimtare për qeverinë Hoti së,qfar vërdikti do të marrë.

Sjelljët dhe veprimët e “ presidentit” duke i tejkalue të gjitha kompetencat të parapara më Kushtetutë, duke veprue kunder rrolit të tijë të faktorit unifikues e jo anues e përqarës, qka tjetër, duhët të bëjë ky “ president” që, të jap dorëheqje, të shkarkohet dhe, në rastin ma të keq, populli do të detyrohet ta largojë nga posti te cilin mbanë.

Ky njeri, është i pa durueshëm mu ashtu sikur klani i tijë, tani në koalicion si dhe, udheheqjet e deritanishme shtetëtore e partiake të cilët, edhe pse populli më 6 tetor i largojë, ky, bashkë më këta, po dojnë të kthehën në pushtet, ta vaxhdojnë avazin e hajnisë, kapjës së shtetit dhe fshehjës e të bëmave, për të cilat, duhët drejtësia ta thotë fjalën e vetë të fundit.

Populli, sipas asajë që u vërejtë sotë në këtë tibim përkujtues, nuk do të ndalët përderisa gjërat të kthehën ne binar normal.

Që, i bije, kjo qeveri është e zgjedhur në mënyrë jo demokratike. Nuk e përfaqesonë shumicën e popullit, është qeveri e dhunës dhe e manipulimit. Është qeveri e cila kontrollohët drejtëpërdrejtë nga “ presidenti” më kryetarin e partisë së kryeministrit, LDK-në. Është qeveri e formuar per ta nënshkrue ndonjë marreveshje të dëmshme për Kosovën ecila, më heajëne e reciprocitetit veprim normal e xyrtar në mes shteteve, në një mënyrë, është heqje dirë edhe ndaj sovranitetit duke e sjellur Kosovën në pozitë inferiore, nenqmuese dhe nënshtruese ndaj Serbisë.

Populli, më të drejtë kërkone zgjedhje i cili, nuk donë dikush tjetërtë vendosë për fatin e tijë, nuk donë që, partitë politike të jau caktojnë të votuarit e tyre jo sipas listës rradhitëse në bazë të votave të fituara por, sipas diktateve dhe interesave të udheheqësve partiak, dhe, dojnë, definitivishtë, që, populli, ta kthejnë ndikimin e tyre për ardhmërinë e tyre ku, nuk do të ketë dallime, ku shteti nuk do të jetë i kapur, ku, krimi, korrupcioni, nepotizmi dhe hulumtimi i pasurisë se patundshme deri të konfiskimi i sajë.

Nese kjo nuk do të ndodhe, demonstrata dhe revoltat gjithëpopullore, nuk janë të pamundura sepse, nuk mundë ti durojnë këto të pa drejta, abuzime dhe poshtrime, jo më fajin e tyre.

Nese nuk përmirësohën këto dukuri dhe padrejtesi, populli, dotë ndermerr hapa ma radikal të cilët, do të barikadohën nese e do nevoja, edhe para institucioneve përkatëse deri në largomin e tyre.

Dua të shpresojë që, në rëndë të parë, Gjykata Kushtetuese do të reflektojë konform Kushtetutës për shkelje e keqëpërdorime të “ presidentit”, për shkeljët më rastin e votimit të kësajë qeveri jolegjitime dhe, shteti të kthehët ne binar normal të funkcionimit të organeve të tijë, pa ndikime dhe dirigjime nga kushdoqoftë.

Pasi jemi ende ne gjendje pandemie, për ti ikur tubimeve në shejë pakenaqësie apo ndonjë revolte, të reflektohët më kohë dhe, të shkohët në zgjedhjët e reja sipas kërkesës së popullit të shprehur publikishtë edhe përmes peticioneve të cilat po organizohën në krejtë vëndin

Ky veprim, mëndojë së, duhët të konsiderohët si shprehje plebishitare e demokratike në tërë Kosovën.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat