Ushqyerja me gji dhe antibiotikët: Çfarë duhet të dini

Shëndetësia

Ushqyerja me gji dhe antibiotikët: Çfarë duhet të dini

Më: 1 nëntor 2020 Në ora: 21:49
Foto ilustrim

Nënat që ushqejnë me gji sëmuren ndonjëherë. Kur kjo të ndodhë, nuk është aspak argëtuese, sepse nuk ka kurrë një kohë të mirë që një prind të sëmuret, apo jo?

Ndërsa jo të gjitha sëmundjet ose problemet mjekësore kërkojnë përdorimin e antibiotikëve, disa e bëjnë këtë, duke përfshirë infeksionet e veshit, sinusit ose procedurat dentare.

Nëse ju është përshkruar një antibiotik gjatë gjidhënies, mund të jeni shqetësuar për sigurinë e tij. A do të kalojë ilaçi në qumështin tuaj të gjirit? A është e sigurt për foshnjën tuaj? Nëse antibiotiku që ju është përshkruar nuk është i sigurt, a ka ndonjë alternativë më të sigurt? Të gjitha këto pyetje mund të krijojnë një ton stresi. Kjo është e kuptueshme.

A mund të merrni me siguri antibiotikë gjatë gjidhënies?

Në shumicën e rasteve, antibiotikët janë të sigurt për prindërit që ushqejnë me gji dhe foshnjat e tyre. “Antibiotikët janë një nga ilaçet më të zakonshëm që i përshkruhen nënave, dhe të gjithë kalojnë në një farë mase në qumësht”, shpjegon akademia e pediatrisë amerikane, shkruan Healthline.

Në të njëjtën kohë, akademia shton: “Në përgjithësi, nëse antibiotiku do të administrohej drejtpërdrejt tek një foshnje e parakohshme ose një i porsalindur, atëherë është e sigurt që nëna të marrë gjatë ushqyerjes me gji”.

Pra, çfarë do të thotë kjo për ju dhe foshnjën tuaj në gji? Së pari, është e rëndësishme të mbani në mend se si mjekimet funksionojnë në përgjithësi kur jeni duke ushqyer me gji. Siç shpjegon Klinika Mayo, shumica e barnave që bëhen të pranishëm në rrjedhën tuaj të gjakut do të jenë gjithashtu të pranishme në qumështin tuaj të gjirit. Por, sasia në qumështin tuaj është zakonisht më e ulët se sasia në gjak, dhe shumica e ilaçeve “nuk paraqesin rrezik real për shumicën e foshnjave”.

Sidoqoftë, Klinika Mayo gjithashtu vëren se ka përjashtime, dhe si i tillë, çdo ilaç që merrni – përfshirë edhe antibiotikët – duhet të diskutohet me pediatrin e foshnjës tuaj.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat