A është e sigurt për të ngrënë borë?

Shëndetësia

A është e sigurt për të ngrënë borë?

Më: 22 mars 2021 Në ora: 06:47
Ilustrim

Po, është në rregull të hahet dëbora me disa përjashtime.

Ju nuk do të mendoni dy herë për të kapur një flake dëbore në gjuhën tuaj, por duke përdorur dëborë për të bërë akullore me borë ose duke shkrirë atë për ujë të pijshëm mund t'ju pyesin nëse është e sigurt apo jo. Në përgjithësi është e sigurt për të ngrënë borë ose për ta përdorur atë për të pirë apo për të bërë akullore, por ka disa përjashtime të rëndësishme. Nëse dëbora është zambak i bardhë, ju mund ta merrni në mënyrë të sigurt. Por nëse bora është e ngjyrosur në ndonjë mënyrë, do t'ju duhet të ndaloni, të ekzaminoni ngjyrën e saj dhe të kuptoni se çfarë do të thotë.

Gjithashtu, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se ku po grumbulloni borën. Lexoni për të parë kur është e sigurt për të ngrënë borë dhe kur ajo mund të paraqesë rrezik për shëndetin.

Uji i kristalizuar

Dëbora është kristalizuar me ujë, që do të thotë se është më e pastër se shumica e reshjeve. Nëse mendoni se si formohet borë në atmosferë, është kryesisht ujë i distiluar i ngrirë, i kristalizuar rreth një grimce të vogël, kështu që mund të jetë edhe më e pastër se sendet që dalin nga rakordi juaj. Kamperët dhe alpinistët në të gjithë botën e përdorin borën si burimin kryesor të ujit pa incidente. Edhe nëse jetoni në një qytet, ju mund të hani dëborë të pastër.

Dëbora bie në atmosferë përpara se të godasë terrenin, kështu që mund të marr grimcat e pluhurit dhe papastërtitë e tjera në ajër. Nëse dëbora ka rënë për një kohë, pjesa më e madhe e këtyre grimcave janë zhdukur tashmë. Kujdesi më i madh për sigurinë e borës është vendi ku dhe si mbledhni borën.

Mbledhja e sigurt e borës

Ju nuk doni që bora të prekë tokën ose rrugën, kështu që ose të mbushni dëborë të pastër mbi këtë shtresë ose të përdorni një tigan ose tas të pastër për të mbledhur borë të rënë në rënie. Nëse keni ndërmend të shkrihni borën për ujë të pijshëm, ju mund të siguroheni pastërti shtesë duke e drejtuar atë përmes një filtri kafeje. Nëse keni energji elektrike, ju mund të vlim të shkrihet dëborë.

Sigurohuni që të përdorni dëborën më të freskët që mund të gjeni, pasi që era depoziton një shtresë të mirë të papastërtive dhe ndotësve mbi shtresën e lartë të dëborës brenda një dite ose më shumë.

Kur nuk duhet të hani bora

Ju ndoshta tashmë e dini për të shmangur borën e verdhë . Kjo ngjyrë është një shenjë e madhe paralajmëruese se bora është e ndotur, shpesh me urinë. Në mënyrë të ngjashme, mos hani bora tjetër me ngjyrë . Ngjyrat e kuqe ose jeshile mund të tregojnë praninë e algave, të cilat mund ose nuk mund të jenë të mira për ju. Mos merrni shansin.

Ngjyra të tjera për të shmangur përfshijnë zi, kafe, gri, dhe çdo borë që përmban grimca të dukshme të zhavorrit ose grimës. Dëbora që bie rreth tymit, vullkaneve aktive dhe aksidenteve të rrezatimit (mendoni se Çernobilit dhe Fukushima) nuk duhet të preken.

Paralajmërimet më të zakonshme rreth ngrënies së borës shqetësojnë të hahet dëborë pranë rrugëve. Shkarkimet e tymit përdorën për të mbajtur mbetjet e plumbit, të cilat do të hynin në dëborë. Plumbi toksik nuk është një shqetësim modern, por është akoma më e mira për të mbledhur borën larg rrugëve të zëna.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat