​Diabeti kërcënon zemrën dhe enët e gjakut

Shëndetësia

​Diabeti kërcënon zemrën dhe enët e gjakut

Më: 16 maj 2021 Në ora: 20:57
Ilustrim

Për zhvillimin e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular ka disa faktorë, dhe një prej tyre është diabeti. Në diabet, ajo ndodh përmes të ashtuquajturve ndërlikimeve kronike të vona, ndër to janë ndërlikimet e enëve të mëdha të gjakut. Është jashtëzakonisht e rëndësishme të edukohen njerëzit me diabet. Kryesisht edukimi për zbatimin e një jetese të shëndetshme me kontroll të rreptë të niveleve të glukozës në gjak, presionit të gjakut dhe lipideve

Diabeti i tipit II shoqërohet më shpesh me mbipeshë, nivele të ngritura të yndyrës në gjak, vlera të ngritura të presionit të gjakut, nëse shtojmë aktivitet të dobët fizik dhe pirjen e duhanit, ne kemi përfshirë të gjithë faktorët e rrezikut për zhvillimin e sëmundjes kardiovaskulare. Është e rëndësishme të theksohet se nivelet e parregulluara të glukozës në gjak te të rriturit me diabet rrisin rrezikun e sulmit në zemër, goditjes në tru, angjina pektoris dhe sëmundjeve të tjera vaskulare.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të edukohen njerëzit me diabet. Kryesisht edukimi për zbatimin e një jetese të shëndetshme me kontroll të rreptë të niveleve të glukozës në gjak, presionit të gjakut dhe lipideve.

Deri në 65 për qind e njerëzve me diabet vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare

Rreth 65% e njerëzve me diabet vdesin nga sëmundjet e zemrës dhe goditja në tru

Të rriturit me diabet kanë 2 deri në 4 herë më shumë mundësi për të zhvilluar sëmundje të zemrës dhe goditje në tru se jo-diabetikët.

Qëllimi për pacientët është:

Ruani nivelet e HbA1c nën 7%

Presioni i gjakut nën 130/80 mmHg

Kolesteroli LDL për një vlerë më të vogël se 2.59 mmol / l

Si mund të ndihmojë kontrolli:

Kontrolli intensiv i glukozës zvogëlon rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare me 42% dhe rrezikun e sulmit në zemër, goditje në tru ose vdekje me 57%

Rregullon presionin e gjakut dhe zvogëlon rrezikun e ndërlikimeve kardiovaskulare me 33 deri 50%, ose për çdo ulje të presionit sistolik të gjakut me 10 mm Hg, rreziku i ndërlikimeve të shoqëruara me diabet zvogëlohet me 12%

Kontrolli i përmirësuar i lipideve në gjak (p.sh. HDL, kolesteroli LDL dhe trigliceridet) mund të zvogëlojë sëmundjen kardiovaskulare me 20 deri 50%

Çfarë mund të bëjnë pacientët për të ulur rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare?

Bashkëpunoni me ekipin tuaj mjekësor për të zhvilluar dhe përdorur një plan veprimi për të arritur qëllimet tuaja të zvogëlimit të rrezikut

Merrni aktivitet fizik ditor për të paktën gjysmë ore, për të ulur peshën dhe presionin e gjakut

Hani ushqime me pak yndyrë dhe kripë, dhe ushqime me shumë fibra dhe lini karbohidratet e përqendruara

Lini pirjen e duhanit sepse është një nga faktorët kryesorë që shoqërohet me sulmin në zemër dhe goditjen në tru

Merrni ilaçet siç përshkruhet

Le të jetë familja juaj mbështetja juaj

Sa me sukses pacientët i arrijnë qëllimet e tyre terapeutike për diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare?

Fatkeqësisht, vlerat e mësipërme të synuara u arritën në një numër të vogël të pacientëve. Hulumtimet tregojnë se:

2 në 5 persona kanë kontroll të dobët të kolesterolit LDL

1 në 3 ka presion të ulët të kontrolluar të gjakut

1 në 5 ka nivele të dobëta të glukozës në gjak

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat