Faktorët që mund ta dëmtojnë atë, a e dini se USB-ja ka afat skadimi?

Teknologji

Faktorët që mund ta dëmtojnë atë, a e dini se USB-ja ka afat skadimi?

Më: 23 maj 2023 Në ora: 00:28
Foto ilustrim

USB-të, si pajisjet e tjera, kanë jetëgjatësinë e tyre, domethënë ka një jetë të kufizuar përpara se këto pajisje të dëmtojnë të dhënat tona.

Këto pajisje kanë qenë pjesë e jetës sonë të përditshme për më shumë se 20 vjet, dhe kanë përmirësuar shumë efikasitetin e transferimit të skedarëve të shumtë nga një vend në tjetrin, dhe në përgjithësi shërbejnë si një opsion për ruajtjen e të dhënave.

Ajo që është e rëndësishme të theksohet është se nuk ka një periudhë të saktë që do të përcaktojë kohëzgjatjen e këtyre pajisjeve.

Një sërë faktorësh përcaktojnë se sa do të zgjasë një USB. Ekziston një shans më i madh për ta humbur atë ose për t’u thyer. Megjithatë, ka disa faktorë të tjerë.

Siç pritej, përdorimi më i shpeshtë i pajisjes mund të shkurtojë “jetën” e saj të përgjithshme. Shumica e USB-ve mund të shkojnë nga 10,000 në një milion përdorime përpara se të dhënat të fillojnë të prishen. Prandaj, ekziston një shans i vogël që të përjetoni një dështim të pajisjes USB.

Mosha aktuale fizike e pajisjes nuk është aq e rëndësishme se sa herë është përdorur. Shumica e prodhuesve vlerësojnë se pajisjet e tyre do të zgjasin 10 vjet, por ato ndoshta mund të zgjasin më shumë nëse kujdeseni mirë për to.

Për më tepër, një nga faktorët që mund të shkurtojë jetën e këtyre pajisjeve është gabimi i përdoruesit të komponentëve të brendshëm.

Një nga gabimet më të zakonshme ndodh kur shkëputni një USB nga një pajisje tjetër, pasi ajo ka ndërprerë përdorimin e saj.

Është shumë e rëndësishme që fillimisht ta nxirrni USB-në nëpërmjet një programi në kompjuterin tuaj përpara se ta hiqni fizikisht.

Është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje mundësisë së dështimit të lidhësit ose dështimit elektrik.

Nëse lidhësi ka ndonjë dëmtim, kompjuteri nuk do ta njohë USB-në. Megjithatë, ky lloj dështimi mund të riparohet, ndërsa një dështim elektrik jo. Ndodh nëse përjetoni një rritje të papritur të energjisë në pajisje.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat