​Konkurenca me ChatGTP: Google lanson modelin më të avancuar të inteligjencës artificiale deri më tani

Teknologji

​Konkurenca me ChatGTP: Google lanson modelin më të avancuar të inteligjencës artificiale deri më tani

Më: 7 dhjetor 2023 Në ora: 10:29
Google

Google nisi të mërkurën përpjekjen e tij më ambicioze ende për të konkurruar në fushën me rritje të shpejtë të inteligjencës artificiale gjeneruese, duke lançuar një model të AI të njohur si Gemini që është krijuar për të konkurruar me modelet si GPT të OpenAI.

Shtrirja e ambicieve të Google u pasqyrua në njoftimin e kompanisë, e cila prezantoi Gemini si "modelin më të madh dhe më të aftë të AI" të kompanisë dhe shpalli "epokën e Gemini" që parashikon që modeli i gjigantit të teknologjisë të përdoret në çdo mjedis, nga kompanitë e mëdha deri te pajisjet e konsumatorëve të tilla si Google Pixel 8 Pro.

Ndryshe nga modelet ekzistuese të inteligjencës artificiale që zakonisht merren me vetëm një lloj kërkese të përdoruesit, të tilla si ekskluzivisht imazhe ose tekst, Gemini u ndërtua për të qenë "multimodal", tha Google. Kjo do të thotë se pranon hyrje që përfshijnë lloje të shumta mediash, duke kombinuar tekst, imazhe, audio, video dhe kod programimi.

"Kjo epokë e re e modeleve përfaqëson një nga përpjekjet më të mëdha shkencore dhe inxhinierike që kemi ndërmarrë si kompani," tha CEO i Google Sundar Pichai në një postim në blog.

Kompania tha se Gemini 1.0 vjen në tre madhësi të ndryshme: Nano, i cili është i optimizuar për pajisjet mobile dhe zhvilluesit e aplikacioneve; Pro, i cili është modeli i paracaktuar i krijuar për një gamë të gjerë detyrash dhe klientësh; dhe Ultra, modeli më i sofistikuar i inteligjencës artificiale që Google thotë se ka ndërtuar ndonjëherë dhe se ende po i nënshtrohet testimit të sigurisë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat