6G punon 500 herë më shpejt se telefonat mesatarë 5G

Teknologji

6G punon 500 herë më shpejt se telefonat mesatarë 5G

Më: 4 maj 2024 Në ora: 18:51
Foto ilustrim

Shkencëtarët japonezë arritën të transmetonin të dhëna me një shpejtësi prej 100 gigabit për sekondë në brezat me frekuencë të lartë të gjatësisë së valëve, në një distancë prej 100 metrash.

Një konsorcium i kompanive japoneze, i përbërë nga NTT DOCOMO, NEC dhe Fujitsu, ka krijuar pajisjen e parë me valë 6G me shpejtësi të lartë në botë, e aftë për të transmetuar të dhëna me shpejtësi rrufeje prej 100 gigabit në sekondë në një distancë prej 100 metrash.

Këto shpejtësi të transferimit të të dhënave janë ekuivalente me transmetimin pa tel të pesë filmave HD në sekondë dhe, sipas Statista, janë madje 500 herë më të shpejta se shpejtësia mesatare 5G në Shtetet e Bashkuara, e cila aktualisht është 204.9 megabit për sekondë.

Rezultatet e testit tregojnë se pajisja me valë e konsorciumit transmetoi të dhëna në 100 Gbps brenda në brezin 100 GHz dhe jashtë në brezin 300 GHz.

Në testet e mëparshme, shkencëtarët arritën shpejtësi më të larta 6G, por në distanca shumë më të shkurtra. Një ekip tjetër shkencëtarësh japonezë demonstroi një shpejtësi rekord 6G prej 240 Gbps, por vetëm në 20 metra, gjë që u raportua në revistën IEICE Electronics Express në shkurt.

I prezantuar në vitin 2019, 5G është aktualisht standardi më modern i komunikimit me valë dhe përdoret nga pothuajse të gjithë telefonat inteligjentë të rinj. Por, tashmë intensivisht po përgatitet infrastruktura për gjeneratën e gjashtë, e cila, sipas Shoqatës GSM (GSMA), duhet të funksionojë në dhjetë vitet e ardhshme.

6G duhet të përdorë breza me shumë frekuenca të vendosura midis 100 dhe 300 GHz. Transmetimi në këtë rajon përfiton nga shpejtësitë më të larta dhe disavantazhi kryesor i tyre është ndërhyrja më e madhe nga mjedisi dhe rreziku i bllokimit të sinjalit, veçanërisht në hapësira të mbyllura.

Duke pasur parasysh se 6G mbështetet në breza shumë më të lartë të frekuencës, do të na duhet një infrastrukturë krejtësisht e re për të transmetuar dhe përforcuar sinjalin.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat