​Sulmet e luanëve nxisin frikën e njerëzve në Tanzani

Azia

​Sulmet e luanëve nxisin frikën e njerëzve në Tanzani

Më: 29 maj 2024 Në ora: 22:48
Tanzani

Nën hijen e një peme, 51-vjeçari Saimon Lolkera, një baritor Maasai me llapë veshësh të zgjatur, kujton natën kur luanët e uritur hynë në dhomën e tij të bagëtive dhe vranë pesë lopë.

“Ishte një natë pa hënë. Dëgjova një ulërimë të fortë dhe kuptova se luanët kishin hyrë në ‘bomë’, "tha Lolkera, duke përdorur termin vendas për ahurin e bagëtive.

Të armatosur me një shigjetë dhe një mburojë, Lolkera dhe djemtë e tij dolën jashtë, duke bërtitur dhe duke goditur tenxhere për të trembur grabitqarët, por pa dobi. Nga agimi, rrethimi ishte i mbushur me trupa të pajetë, me barkun e tyre të hapur.

“Ne mund të shihnim sytë e tyre që shkëlqenin teksa hanin lopët tona. Ne duhej të qëndronim larg për sigurinë tonë”, tha Lolkera për Anadolu.

Për Maasai-t indigjenë, bagëtia është një pasuri jetike ekonomike dhe burim ushqimi.

“Kur luanët hanë bagëtinë tonë, ne vuajmë shumë sepse është burimi ynë i vetëm i të ardhurave. Nuk mund të flemë natën tani sepse jemi të shqetësuar për kafshët tona," tha Lolkera.

Në të gjithë Ruvu, një fshat në rajonin Arusha të rrethit Simanjiro të Tanzanisë, fermerët dhe blegtorët po përballen me probleme të ngjashme pasi kafshët e egra endacake, duke përfshirë luanët dhe elefantët, kanë pushtuar shpesh fushat e tyre.

Vetëm pak javë më parë, luanët vranë 70 lopë në të njëjtën zonë dhe Yohanna Maitei, një udhëheqëse lokale në Ruvu, tha se ata kanë sulmuar edhe njerëzit.

“Nuk është aspak e sigurt të udhëtosh natën, madje edhe me motoçikleta”, tha ai për Anadolu.

“Këta luanë duhet të zhvendosen në zona të tjera. Nuk mund të përballojmë më humbje”.

Pavarësisht bashkëjetesës së tyre historike me jetën e egër, blegtorët Maasai në Tanzaninë veriore kanë pasur gjithmonë një marrëdhënie armiqësore me luanët, të detyruar të ruanin bagëtinë e tyre të armatosur me shpata dhe shkopinj.

John Mwakaje, një oficer i ruajtjes në Departamentin e Burimeve Natyrore në Simanjiro, i tha Anadolu se qeveria synon të zhvendosë këta luanë endacakë.

“Ne duam t'i zhvendosim ato në zona të caktuara të ruajtjes. Kjo do të mbrojë si njerëzit ashtu edhe kafshët, "tha ai.

Në të gjithë Tanzaninë, konflikti njeri-kafshë po rritet pasi fermerët dhe blegtorët, vetë të dëshpëruar për burime, shkelin zonat e mbrojtura të kafshëve të egra.

Kjo përleshje për hapësirë dhe burime, së bashku me ndikimet e ndryshimeve klimatike dhe humbjen e përshpejtuar të habitatit, vetëm sa po e përkeqëson problemin.

"Komunitetet indigjene shpesh jetojnë në harmoni me jetën e egër, por aftësia për të ruajtur këtë ekuilibër është gjithnjë e më e rrezikuar," tha Alex Lobora, një studiues i kafshëve të egra në Institutin e Kërkimeve të Kafshëve të Egra në Tanzani.

Një nga strategjitë e qeverisë për të luftuar këtë çështje është zhvillimi i mjeteve alternative të jetesës për komunitetet lokale, siç janë aktivitetet turistike.

Për të frenuar humbjen aktuale të bagëtive, ka gjithashtu plane për të përforcuar bomat Maasai, të cilat "mund të bëjnë një ndryshim të madh në ndalimin e luanëve që të hyjnë ose të dekurajojnë bagëtinë që të largohen gjatë natës", sipas ruajtjes së luanëve William Oleseki.

Qeveria e Tanzanisë ka gjithashtu një model ruajtjeje që lejon komunitetet lokale të shfrytëzojnë burimet e kafshëve të egra në Rezervatin e Lojërave Rungwa, duke reduktuar gjuetinë pa leje.

Ndërsa zonat e mbrojtura njihen globalisht si pika të nxehta të biodiversitetit, vetëm 12% e tokës së Afrikës besohet të jetë e mbrojtur.

Në Tanzani, 40% e tokës është caktuar për ruajtje, por aktivitetet e paligjshme vazhdojnë të kërcënojnë biodiversitetin dhe ekosistemet e saj brenda dhe rreth tokave të mbrojtura.

Një iniciativë e bazuar në vjelje e zbatuar në distriktin e largët Sikonge të rajonit Tabora të Tanzanisë u mundëson njerëzve vendas të korrin burime të kafshëve të egra përmes peshkimit dhe bletarisë, duke u dhënë atyre një burim jetese dhe duke reduktuar tendencën e gjuetisë pa leje.

Studiuesit studiuan ndikimin e kësaj nisme në gjuetinë e kafshëve të egra rreth rezervateve të gjahut Ugalla dhe Rungwa.

Rezervatet, të vendosura rreth 300 kilometra larg njëra-tjetrës, strehojnë një gamë të gjerë speciesh bimore dhe shtazore, duke përfshirë elefantët, luanët, antilopat dhe qentë e egër.

Studimi tregoi se përfshirja e komuniteteve lokale në menaxhimin e zonave të mbrojtura çoi në rritjen e ndërgjegjësimit për përfitimet e biodiversitetit, megjithëse gjurmimi i shëndetit të ekosistemit dhe humbjes së biodiversitetit mbetet sfidues.

"Suksesi i një zone të veçantë të mbrojtur matet në kuptimin e arritjes së objektivit të krijimit të saj, shpesh ruajtjen e burimeve të biodiversitetit brenda dhe rreth saj," tha Michael Muganda, një profesor i ekologjisë në Universitetin e Bujqësisë Sokoine.

“Duke pasur parasysh se ne ruajmë për njerëzit, është e rëndësishme që suksesi i një zone të mbrojtur të matet në kuptimin se si ajo angazhohet me interesat dhe mjetet e jetesës së komuniteteve lokale.” 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat