Koreja e Jugut shpall ‘emergjencë kombëtare demografike’

Azia

Koreja e Jugut shpall ‘emergjencë kombëtare demografike’

Më: 20 qershor 2024 Në ora: 06:57
Yoon Suk Yeol

Presidenti i Koresë së Jugut, Yoon Suk Yeol, deklaroi se vendi është në një “emergjencë kombëtare demografike” për shkak të rënies së popullsisë, duke u zotuar se do të bëjë përpjekje të gjithanshme për të trajtuar shkallën e ulët të lindjeve në vend.

Yoon e bëri vërejtjen gjatë një takimi të komitetit presidencial për shkallën e ulët të lindjeve dhe plakjen e popullsisë, mes perspektivave të zymta dhe paralajmërimeve se popullsia e Koresë së Jugut përfundimisht mund të zhduket nëse tendenca nuk ndryshon.

“Sot, unë deklaroj zyrtarisht një emergjencë kombëtare demografike. Ne do të aktivizojmë një sistem gjithëpërfshirës të reagimit derisa të kapërcehet çështja e nivelit të ulët të lindjeve,” tha Yoon gjatë takimit të mbajtur në një qendër të kujdesit për fëmijët në Qendrën R&D të HD Hyundai në Seongnam në jug të Seulit.

Shkalla totale e fertilitetit të Koresë së Jugut – numri mesatar i fëmijëve që një grua lind gjatë jetës së saj – ra në një nivel të ulët prej 0.72 në 2023, shumë nën nivelin e zëvendësimit prej 2.1 që nevojitet për të mbajtur popullsinë e vendit në 51 milionë.

Yoon përshkroi tre fusha kryesore të fokusuara në balancimin e punës dhe jetës, përmirësimin e kujdesit për fëmijët dhe sigurimin e strehimit më të mirë për të adresuar çështjet komplekse.

Masat përfshijnë rritjen e shtesave të pushimit prindëror dhe zgjatjen e lejes për baballarët, duke synuar rritjen e shkallës së përdorimit të lejes së atësisë nga 6.8 përqind aktuale në 50 përqind gjatë mandatit të Yoon.

Ato përfshijnë gjithashtu zbatimin e orarit fleksibël të punës, zgjatjen e kufirit të moshës për orët e reduktuara të punës për prindërit e fëmijëve të vegjël dhe ofrimin e subvencioneve për punëdhënësit që punësojnë zëvendësues të përkohshëm për punonjësit me leje prindërore.

Yoon u zotua gjithashtu të rrisë mbështetjen për kujdesin ndaj fëmijëve dhe të zgjerojë programet pas shkollës në shkollat ​​fillore për të lehtësuar barrën arsimore mbi prindërit.

Familjeve me të sapolindur do t’u jepet përparësi në ndarjen e banesave dhe kreditë me interes të ulët për blerjet e shtëpive për të inkurajuar më shumë çifte të porsamartuar që të kenë fëmijë. Gjithashtu, do të zgjerohen edhe përfitimet tatimore për familjet me fëmijë.

Për të siguruar zbatimin e masave, Yoon tha se një ministri e re, e quajtur paraprakisht Ministria e Planifikimit të Strategjisë së Popullsisë, do të krijohet dhe ministri do të shërbejë si zëvendëskryeministër për çështjet sociale.

Ministria do të jetë përgjegjëse për hartimin e strategjive në lidhje me çështjet e popullsisë, duke përfshirë normën e ulët të lindjeve, plakjen e shoqërisë dhe politikat e emigracionit, me autoritetin për të rishikuar buxhetet dhe për t’u konsultuar me qeveritë provinciale për projektet përkatëse.

Yoon kërkoi bashkëpunimin e Asamblesë Kombëtare për të krijuar ministrinë e parashikuar sa më shpejt të jetë e mundur.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat