​BEI: 83% e të rinjve bullgarë e shohin të rëndësishëm neutralitetin klimatik kur kërkojnë punë

Evropë

​BEI: 83% e të rinjve bullgarë e shohin të rëndësishëm neutralitetin klimatik kur kërkojnë punë

Më: 22 mars 2023 Në ora: 17:21
Foto ilustrim

Ndikimi klimatik i punëdhënësve si rezultat i aktiviteteve të tyre ekonomike është një faktor i rëndësishëm për bullgarët e rinj në kërkimin e punës. 83% e bullgarëve të moshës 20-29 vjeç thonë se ndikimi klimatik i punëdhënësve të mundshëm është një faktor i rëndësishëm në kërkimin e punës dhe 31% thonë se është madje një prioritet kryesor, thuhet në të dhënat nga Anketa më e fundit vjetore mbi Klimën e kryer nga Banka Evropiane e Investimeve (EIB) në gusht të vitit 2022 dhe e publikuar të martën.

Shumica e të anketuarve bullgarë (56%, 16 pikë përqindjeje nën mesataren e BE) thonë se janë të bindur se sjellja e tyre mund të bëjë një ndryshim në adresimin e emergjencës klimatike. Gratë (61%) dhe të rinjtë e anketuar nën 30 vjeç (66%) janë më të bindurit se sjellja e tyre individuale mund të ketë ndikim, krahasuar me burrat (51%) dhe personat mbi 65 vjeç (42%).

Për shumë njerëz, qeveria ka një rol për të luajtur në inkurajimin e ndryshimit të sjelljes individuale. Shumica e bullgarëve (69%) janë në favor të masave më të rrepta të qeverisë që imponojnë një ndryshim në sjelljen e njerëzve për të trajtuar ndryshimet klimatike (75% e të anketuarve nën 30 vjeç do të mirëprisnin masa të tilla).

Për të ndihmuar njerëzit të bëjnë zgjedhje më të qëndrueshme kur blejnë ushqime, 77% e bullgarëve janë në favor të etiketimit të të gjitha produkteve ushqimore me shenjën e tyre klimatike. Kjo është midis normës në Rumani (82%) dhe normës në Hungari (72%).

Përveç kësaj, 71% e bullgarëve thonë se do të ishin të gatshëm të paguanin pak më shumë për ushqimin që prodhohet në vend dhe në mënyrë më të qëndrueshme (e njëjta normë si në Rumani, por 19 pikë përqindjeje mbi atë të Hungarisë 52%). Shumica e të anketuarve, pavarësisht nga të ardhurat, shprehën gatishmërinë për të paguar më shumë për ushqim (duke filluar nga 68% e të anketuarve me të ardhura mesatare deri në 75% e të anketuarve me të ardhura më të larta).

Reduktimi i konsumit të mishit dhe produkteve të qumështit do të ishte një mënyrë tjetër efikase për të kufizuar emetimet e gazrave serrë. Por pak bullgarë (39%) do të ishin në favor të kufizimit të sasisë së mishit dhe produkteve të qumështit që njerëzit mund të blejnë për të luftuar ndryshimet klimatike (13 pikë përqindje më pak se rumunët, pra 52%, por një përqindje e ngjashme me hungarezët, 38%).

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat