​Gjermania miraton Strategjinë e parë të politikës së jashtme të klimës

Evropë

​Gjermania miraton Strategjinë e parë të politikës së jashtme të klimës

Më: 6 dhjetor 2023 Në ora: 21:46
Gjermani

Gjermania miratoi sot Strategjinë e parë të politikës së jashtme të vendit për klimën në kabinet, me fokus primar respektimin e Konventës Kuadër të OKB-së për Ndryshimet Klimatike (UNFCCC) dhe Marrëveshjes së Parisit.

Strategjia e politikës së jashtme të klimës prej 74 faqesh, e zhvilluar nën udhëheqjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme gjermane, përshkruan objektivat e politikës klimatike të vendit.

Strategjia e miratuar rishtazi nënvizon përkushtimin e vendosur të Gjermanisë ndaj një qasjeje evropiane dhe shumëpalëshe, me fokus parësor respektimin e UNFCCC dhe Marrëveshjes së Parisit.

Ajo thekson nevojën për përpjekje bashkëpunuese në shkallë ndërkombëtare për të trajtuar në mënyrë efektive sfidat e paraqitura nga ndryshimi i klimës.

Një pikë e rëndësishme e theksuar në strategji është njohja se klasifikimet e kombeve të industrializuara dhe në zhvillim, siç përcaktohen nga UNFCCC në vitin 1992, nuk pasqyrojnë më saktë peizazhin aktual global.

Dokumenti pohon se këto dallime të vjetruara nuk duhet të pengojnë veprimin e shpejtë dhe me ndikim të klimës.

Gjermania është pro një kornizë më bashkëkohore dhe gjithëpërfshirëse që përputhet me kërkesat urgjente të së tashmes. Strategjia vendos një theks të veçantë në rolin e G-20, një grup kombesh përgjegjëse për 80% të prodhimit ekonomik global.

Strategjia synon përgjysmimin e emetimeve të gazeve serrë deri në vitin 2030 krahasuar me vitin 2019, duke theksuar synimin e Gjermanisë për të përshpejtuar transformimin global të energjisë duke hequr "gradualisht" përdorimin e qymyrit, naftës dhe gazit natyror.

Në Strategjinë e Politikës së Jashtme të Klimës, thuhet se do të mbështetet një politikë tregtare aktive dhe ambicioze, me vlerësimin se “ruajtja aktive e klimës do të kthehet në një avantazh konkurrues për kompanitë në nivel ndërkombëtar”.

Strategjia e re e Gjermanisë angazhohet të mbështesë vendet e pa favorizuara ekonomikisht që janë veçanërisht të prekura nga pasojat e ngrohjes globale, si thatësirën e shpeshtë dhe të rëndë, zjarret në pyje, përmbytjet dhe stuhitë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat