Ambasada amerikane në Sarajevë pas miratimit të Rezolutës për Srebrenicën: E mbështetëm me krenari

Evropë

Ambasada amerikane në Sarajevë pas miratimit të Rezolutës për Srebrenicën: E mbështetëm me krenari

Më: 23 maj 2024 Në ora: 18:23
Ambasada e Shteteve të bashkuara të Amerikës në Sarajavë

Ambasada e Shteteve të bashkuara të Amerikës në Sarajavë ka reaguar pasi Asambleja e Përgjithshme e OKB’së e miratoi rezolutën e cila cakton 11 Korrikun Ditë Ndërkombëtare e Reflektimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të Vitit 1995 në Srebrenicë, që do të shënohet çdo vit.

Ambasada thotë se “mohimi i përsëritur i gjenocidit të Srebrenicës e bën përkujtimin ndërkombëtar të ngjarjeve të vitit 1995 edhe më të rëndësishëm dhe urgjent”.

Reagimi i plotë:

Shtetet e Bashkuara mbështetën me krenari rezolutën e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, të paraqitur nga Ruanda, Gjermania dhe Bosnja dhe Hercegovina, për të përkujtuar gjenocidin e Srebrenicës të vitit 1995 dhe mirëpret miratimin e saj.

Mohimi i përsëritur i gjenocidit të Srebrenicës e bën përkujtimin ndërkombëtar të ngjarjeve të vitit 1995 edhe më të rëndësishëm dhe urgjent. Rezoluta nënvizon se gjenocidi ndodhi në dhe rreth Srebrenicës në korrik 1995, një fakt i padiskutueshëm i vendosur nga Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë dhe një numër i madh provash mjeko-ligjore.

Rezoluta nuk shënjestron asnjë shtet Anëtar dhe nuk cakton përgjegjësi kolektive për asnjë grup njerëzish. Siç e bën të qartë rezoluta, ne të gjithë kemi detyrimin për të pranuar faktet, për të mësuar të vërtetën, për të nderuar viktimat, për të mbështetur përpjekjet e vazhdueshme për të gjetur dhe identifikuar viktimat dhe për të ndjekur penalisht autorët. Këto hapa janë thelbësore për pajtimin.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat