​"Ishulli" i madh i njollave diellore kthehet drejt Tokës: "Na presin 14 ditë interesante"

Shkencë & Teknologji

​"Ishulli" i madh i njollave diellore kthehet drejt Tokës: "Na presin 14 ditë interesante"

Më: 23 nëntor 2023 Në ora: 15:16
Foto ilustrim

Një nga zonat më të mëdha dhe më të dendura të njollave të diellit që janë parë në më shumë se një dekadë është shfaqur në pjesën e diellit që së shpejti do të përballet me Tokën, paralajmëron Spaceweather.com.

Një nga zonat më të mëdha dhe më të dendura të njollave të diellit që janë parë në më shumë se një dekadë është shfaqur në pjesën e diellit që së shpejti do të përballet me Tokën, paralajmëron Spaceweather.com.

Kjo zonë njollash mund të bëjë disa javë shumë emocionuese në Tokë pasi planeti ynë është gati të vihet nën sulmin e tyre.

Grupi i parë, i quajtur AR3490, kaloi horizontin verilindor të Diellit më 18 nëntor dhe u rrotullua më afër Tokës, për t'u ndjekur së shpejti nga një grup tjetër i quajtur AR349.

Shkencëtarët tashmë e dinin më herët, ndërkohë që njollat ishin ende prapa horizontit të Diellit, se ato po vinin sepse ata regjistruan "dridhje helioseizmi" në atë zonë, pra valë në sipërfaqen e Diellit. Rajoni i njollave të diellit është "aq i madh sa ndikon në mënyrën se si dridhet i gjithë Dielli".

Qe nga shfaqja e tyre, grupet e njollave diellore janë ndarë, duke lindur njolla të reja diellore, duke përfshirë AR3492, AR3495, AR3496 dhe AR3497, duke krijuar një "arkipelag" të tërë, raportoi faqja EarthSky.

Zona shtrihet për rreth 200,000 kilometra, që është më shumë se 15 herë diametri i Tokës.

Në katër ditët e fundit, ajo ka hedhur tashmë të paktën 16 flakë diellore të klasës M dhe të klasës C, klasa e dytë dhe e tretë më e fortë e flakërimeve diellore.

Ekspertët paralajmërojnë se në javët e ardhshme mund të ketë shumë shpërthime të tjera nga këto klasa, por edhe disa nga klasa më e fortë X.

Eksperti kroat Bojan Vrshnak nga Observatori Hvar i Fakultetit të Gjeodezisë në Zagreb thotë se në këtë situatë shpërthimet e klasës X mund të ndodhin domosdo ose jo.

“Ka padyshim në punë i ashtuquajturi fluksi emergjent, pra fluksi magnetik në zhvillim, procesi me të cilin fusha magnetike nga brendësia e Diellit del në sipërfaqe, duke krijuar njolla diellore dhe rajone aktive. Ky proces mund të çojë në formimin e ndezjeve diellore dhe masave koronale që nxjerrin sasi të mëdha energjie në hapësirë. Është terren pjellor për krijimin e gjithçka, duke përfshirë shpërthimet e klasës X, por ndonjëherë përmes shpërthimeve më të vogla të klasës C dhe M, tensionet magnetike mund të relaksohen, kështu që një shpërthim i klasës X nuk duhet të ndodhë”, shpjegoi ai.

Vrshnak thotë se zhvillimi i njollave mund të rezultojë në nxjerrje të masës koronale (CMEs), ose erëra të grimcave të ngarkuara diellore, të cilat mund të godasin Tokën dhe të shkaktojnë stuhi të forta gjeomagnetike.

“Ato mund të shkaktojnë ndërprerje në komunikimet radio dhe aurora borealis spektakolare. Megjithatë, forca e këtij efekti do të varet kryesisht nga fakti nëse drejtimi i fushës magnetike të erërave diellore përkon me atë të Tokës apo është i kundërt. Nëse është e kundërta, efekti do të jetë më i madh”, thotë Vrshnak, fitues i çmimit prestigjioz të Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) për kërkimin diellor.

Era diellore është plazma me densitet të ulët e emetuar nga Dielli dhe përbëhet kryesisht nga grimca të ngarkuara elektrike, kryesisht protone dhe elektrone, me disa grimca alfa dhe jone oksigjeni.

Shpejtësia e këtyre grimcave kur arrijnë magnetosferën e Tokës janë midis 250 dhe 900 kilometra në sekondë, me densitetin dhe shpejtësinë e erës duke u rritur gjatë rritjes së aktivitetit diellor. Era diellore formon brezat Van Allen, zona rreth Tokës në të cilat, për shkak të veprimit të fushës magnetike të Tokës, grimcat e ngarkuara elektrike lëvizin me shpejtësi të madhe, duke formuar një burim të fuqishëm të rrezatimit elektromagnetik. Linjat e fushës magnetike të Tokës që shtrihen midis poleve drejtojnë grimcat e ngarkuara të erës diellore drejt poleve, ku ato përplasen me grimcat e gazit në atmosferë, duke rezultuar në aurorat që shihen më së miri në rajonet polare.

Era diellore, ndër të tjera, krijon stuhi gjeomagnetike që mund të prishin funksionimin e radiostacioneve dhe satelitëve, si dhe të rrjeteve elektrike në Tokë.

Astronomët kanë vëzhguar gjithashtu disa harqe të mëdha të plazmës në Diell ditët e fundit, të ashtuquajturat. prominencat, të cilat ngrihen mbi disa nga Njollat Diellore në grup. Më i madhi prej tyre ngrihet mbi 64,000 km mbi sipërfaqe. Në një moment, ata mund të shkëputen dhe të fluturojnë në hapësirë.

Përveç të gjitha sa më sipër, tre grupe të tjera njollash diellore u shfaqën në hemisferën jugore të Diellit.

Shfaqja e këtyre grupimeve të mëdha të Njollave Diellore është shenja më e fundit se Dielli po i afrohet me shpejtësi maksimumit diellor, kulmit të ciklit të tij 11-vjeçar, i cili parashikohet të ndodhë vitin e ardhshëm.

Gjatë maksimumit diellor, fushat magnetike të Diellit ngatërrohen më intensivisht, gjë që bën të mundur njollat e diellit të formohen dhe të rriten më lehtë.

Meteorologu dhe fotografi i aurorës Chris Wicklund shkroi në Twitter, ose X, se njollat e fundit të errëta përbëjnë ndoshta zonën më të madhe të njollave diellore që ai ka parë deri më tani këtë cikël diellor.

“14 ditët e ardhshme mund të jenë shumë interesante”, shtoi ai.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat