Gjigantët teknologjikë priten të ankohen për ligjin e ri të teknologjisë të BE-së

Teknologji

Gjigantët teknologjikë priten të ankohen për ligjin e ri të teknologjisë të BE-së

Më: 18 mars 2023 Në ora: 13:09
Foto ilustrim

Gjigantët e teknologjisë ka të ngjarë të sfidojnë një ligj të ri të Bashkimit Evropian që synon të frenojë pushtetin e tyre me rastet e para në një valë të mundshme procesesh gjyqësore që pritet në fund të vitit, tha të premten një nga gjyqtarët e lartë të BE-së.

Akti i Tregjeve Dixhitale (ATD), i cili hyri në fuqi në nëntor, do të klasifikojë platformat online me më shumë se 45 milionë përdorues si portierë, ndër kriteret e tjera.

“Portierët” – kompanitë që kontrollojnë të dhënat dhe aksesin në platformë – i nënshtrohen një liste gjërash që duhet të bëjnë, të tilla si bërja e shërbimeve të tyre të mesazheve të ndërveprueshme dhe jo, duke përfshirë mos favorizimin e produkteve dhe shërbimeve të tyre në platformat e tyre, raporton Reuters.

Lista e kompanive ndaj të cilave do të aplikohet ATD do të shpallet më 6 shtator dhe ka të ngjarë të përfshijë Google, Meta, Amazon, Apple dhe Microsoft.

Ata që nuk pajtohen me etiketën dhe kërkesat ka të ngjarë të dërgojnë ankesën e tyre në Gjykatën e Përgjithshme me qendër në Luksemburg brenda disa muajsh, tha presidenti i saj Marc van der Woude.

“Ndoshta në fund të këtij viti, fillimi i vitit të ardhshëm mund të shohim rastet e para dhe nuk mendoj se do të ndalet”, tha ai në një konferencë të organizuar nga Komisioni Evropian.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat