Rriten ndjeshëm pagat në ushtrinë kroate, diferenca në krahasim me Serbinë është shumë e madhe

Evropë

Rriten ndjeshëm pagat në ushtrinë kroate, diferenca në krahasim me Serbinë është shumë e madhe

Më: 28 shkurt 2024 Në ora: 18:39
Ushtria kroate

Pas vendimit të Qeverisë së Kroacisë për rritjen e pagave në Forcat e Armatosura mesatarisht me rreth 40 për qind, paga mesatare neto për gradat ushtarake në atë vend arrin në rreth 1150 euro, që është rreth 67 për qind më shumë se paga në ushtrinë serbe, njofton sot portali i Rrjetit Ballkanik të Sigurisë.

Qeveria kroate ka miratuar së fundmi rregulloren për vlerën e koeficientit për pagat në ushtri dhe sipas portalit Orbis është ndryshimi i parë i vlerës “lart” që nga viti 2008, me faktin se në vitin 2013 koeficientët janë ulur me tre për qind. Në atë proces, autoritetet kroate u udhëhoqën nga ideja se rritja do të parashikohej për të gjithë pjesëtarët e ushtrisë, por mbi të gjitha që rritja do të përfshinte ata që kishin pagat më të ulëta deri më tani.

Siç shtojnë ata, raporti i ushtarëve, pra marinarëve të ushtrisë kroate, është rritur në mënyrë që paga neto është rritur nga 816 në 1080 euro, ndërsa paga e oficerit (grada e parë ushtarake, pra konduktor në Serbi) është rritur në 1168 euro.

Sipas rregullores së re, “razvodniku” kroat (grada më e lartë ushtarake në atë vend – ekuivalenti i një rreshteri major) do të ketë një pagë neto prej 1,198 euro, kështu që ushtarët profesionistë kroatë në të ardhmen mund të llogarisin në një pagë mesatare prej rreth 1,150 euro, pra diku rreth 135.000 dinarë, që është sa 460 euro ose gati 67 për qind më shumë se sa merr mesatarisht ushtari serb.

Nga ana tjetër, siç shkruan Rrjeti Ballkanik i Sigurisë, sipas të dhënave zyrtare të publikuara në Informator në faqen e Ministrisë së Mbrojtjes së Serbisë, paga mesatare e ushtarëve profesionistë në Forcat e Armatosura është rreth 81 mijë dinarë.

Këto janë të dhënat për pagën mesatare për muajin tetor 2023, e cila është tabela e fundit e disponueshme në faqen e Ministrisë së Mbrojtjes.

Pagat sipas gradëve variojnë nga rreth 75.000 deri në 85.000 dinarë, edhe pse shumë varet se cilës njësi i përket ushtari, sepse rrogat nuk janë të njëjta në batalionin e këmbësorisë, në Gardën apo brigadën speciale 72, pavarësisht nëse ai merr pjesë në një operacion paqeruajtës, sa kohë ka shërbyer dhe nëse punon me arsim fillor apo të mesëm.

Vendimi i Qeverisë së Kroacisë është motivuar nga përpjekjet për të popullarizuar shërbimin ushtarak në atë vend dhe për të mbajtur sa më shumë ushtarë në shërbimin ushtarak. Kështu, përveç rritjes së pagave, u vendos edhe rritja e pagave ditore në misionet paqeruajtëse dhe të tjera, rritja e kufirit të pensionit nga 45 në 50 vjet dhe përpjekje për popullarizimin e shërbimit ushtarak në përgjithësi.

Edhe pse Kroacia që nga viti 2016 i ka rritur 122 për qind alokimet për ushtrinë, duket se kjo nuk ka mjaftuar pasi ashtu si në Serbi edhe ai vend po shqyrton mundësinë e kthimit në shërbimin e përgjithshëm ushtarak.

Edhe pse është një vend anëtar i NATO-s dhe i Bashkimit Evropian, i cili ka një lloj sfide krejtësisht të ndryshme të sigurisë, përvojat e luftës aktuale në Ukrainë (dhe me siguri aktivitetet që lidhen me ushtrinë në Serbi), i kanë detyruar politikanët dhe ushtarët atje të mendojnë për rinovimin e detyrimeve të hequra në vitin 2008.

Kështu, nëse njoftimet aktuale të mediave bëhen të vërteta, shërbimi i detyrueshëm ushtarak mund të rifutet në Kroaci nga fillimi i vitit 2025, për një kohëzgjatje prej tre muajsh.

Vendimi për këtë ende nuk është miratuar.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat