Mund të jemi gabim në lidhje me mënyrën se si Marsi u formua

Shkencë & Teknologji

Mund të jemi gabim në lidhje me mënyrën se si Marsi u formua

Më: 14 shkurt 2020 Në ora: 18:22
Foto ilustrim

Shkencëtarët thonë që ne duhet të brengosemi për mënyrën se si u krijua Marsi.

Sipas hulumtimeve të reja, Planeti i Kuq mund të ketë marrë më shumë kohë për t’u formuar, dhe e bëri atë në një mënyrë të papritur të dhunshme. Është e vështirë të dihet se si u formua Marsi, dhe sa u diktua nga përplasjet në sistemin diellor të hershëm, sepse sipërfaqja është fshirë nga provat gjatë miliardave të vitit që kanë ardhur në mes, raporton “Independent".

Por duke studiuar shkëmbin në Tokë që bëri rrugën e tij këtu nga Marsi, studiuesit mendojnë se ata kanë tërhequr së bashku disa histori të historisë së hershme të planetit të largët. Sugjerojnë që planeti mund të ishte formuar për një kohë më të gjatë nga sa mendohej më parë, dhe ishte bombarduar me protoplanetë të vegjël pasi historia e saj e hershme po merrte formë.

Studiuesit më parë kanë shikuar elementët e gjetur në meteoritët që zbritën nga Marsi dhe arritën në përfundimin se Marsi do të ishte rritur me shpejtësi pas 2-4 milion viteve të para të ekzistencës së Sistemit Diellor. Por studimi i ri sugjeron që do të ishte shkatërruar me përplasje gjatë asaj historie të hershme, dhe formimi mund të kishte marrë deri në 20 milion vjet.

Rreth 61,000 meteoritë janë gjetur në Tokë, dhe rreth 200 prej tyre mendohet se kanë ardhur këtu në Mars. Ato që janë zbuluar me siguri u hodhën nga Marsi gjatë përplasjeve në historinë e saj më të fundit

Zbulimi i atyre elementeve në shkëmb sugjeron që Marsi u godit nga ajo që shkencëtarët i quajnë planetimimals – objekte të vogla jo aq të mëdha sa të jenë planetë, pasi të ishte krijuar thelbi i saj.

Studiuesit mund të shikojnë në izotopet e atyre elementeve të veçantë dhe të kuptojnë se në cilën kohë ndodhi formimi i planetit. “Ne e dinim që Marsi mori elemente të tilla si platini dhe ari nga përplasjet e hershme, të mëdha. Për të hetuar këtë proces, ne kemi kryer simulime të ndikimit të hidrodinamikës me grimcë të zbutur”, tha Dr. Simone Marchi, autori kryesor i punimit, nga Instituti i Kërkimeve Jugperëndimore.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat