Java e shenjtë në Betlehem

Azia

Java e shenjtë në Betlehem

Më: 3 prill 2021 Në ora: 16:33
Betlehem

Të krishterët shënuan të Premten e Madhe të këtij viti mes krizës së koronavirusit në Izrael, me vendet fetare të hapura për një numër të kufizuar besimtarësh, por jo me pelegrinazhet masive që zakonisht shihen në Javën e Shenjtë që çon deri në Pashkë.

Vitin e kaluar, Jeruzalemi ishte nën një bllokim të rreptë, me rite të shenjta të vëzhguara nga grupe të vogla priftërinjsh, shpesh prapa dyerve të mbyllura. Festa largoi zymtësinë nga vitet e kaluara, kur dhjetëra mijëra pelegrinë do të zbrisnin në vendet e shenjta të qytetit.

Këtë vit, fretërit françeskanë, me rroba kafe, çuan qindra adhurues nëpër Via Dolorosa, duke rikthyer se çfarë tradite mbanin hapat e fundit të Jezusit, ndërsa lexonin lutje përmes altoporlantëve në Stacionet e Kryqit.

Një grup tjetër mbante një kryq prej druri përgjatë gjurmës përmes Qytetit të Vjetër, duke kënduar himne dhe duke ndalur për të bërë lutje.

Kisha e Varrit të Shenjtë, e ndërtuar në vendin ku të krishterët besojnë se Jezusi u kryqëzua, vdiq dhe u ngrit nga vdekja, është e hapur për vizitorët me maska dhe distancim shoqëror.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat