​Bie deficiti tregtar i Portugalisë

Ekonomi

​Bie deficiti tregtar i Portugalisë

Më: 9 shkurt 2024 Në ora: 18:26
Foto ilustrim

Eksportet dhe importet ranë përkatësisht me 1% dhe 4.1%, në vitin 2023 krahasuar me 2022, me deficitin tregtar që ra me 3.727 miliardë euro në 27.356 miliardë euro, njoftuan sot Statistikat e Portugalisë (INE).

Në vitin 2022, eksportet u rritën me 23.2% nga viti në vit, ndërsa importet u rritën me 31.7%.

Sipas rezultateve të para për 2023, deficiti tregtar ishte 27.356 miliardë euro që paraqet rënie prej 3.727 miliardë eurosh krahasuar me një vit më parë dhe një rritje prej 2.3 pikë përqindjeje në shkallën e mbulimit, në 73.9%.

Duke përjashtuar karburantet dhe lubrifikantët, eksportet dhe importet u rritën përkatësisht me 1% dhe 1.6%, në vitin 2023 (+19.7% dhe +23.7% në 2022, në të njëjtin rend), me deficitin tregtar që arriti në 20.3 miliardë euro, 800 milionë euro më shumë se në vitin 2022.

Në total, për 2023, krahasuar me një vit më parë, rëniet më të dukshme ishin në eksportet e "furnizimeve industriale" (-6,1 %; -1,621 miliardë euro) dhe "karburanteve dhe lubrifikantëve" (-22,8 %; -1,483 miliardë euro) .

Nga ana tjetër, INE evidentoi rritjet me 7.3% në “pajisje transporti” (+923 milionë euro) dhe 6.9% në “makineri dhe mallra të tjera kapitale” (+754 milionë euro).

Vitin 2023, krahasuar me 2022, kategoria me peshën më të madhe në rënien e përgjithshme të importeve ishte kategoria “karburantet dhe lubrifikantët” (-33.2%; -6.010 miliardë euro), pasuar nga “furnizimet industriale” me një rënie prej 8% ( -2.667 miliardë euro).

Në shifrat e akumuluara për 2023, eksportet në Spanjë ranë (-2.7%; -554 milionë euro) dhe, në drejtim të kundërt, transaksionet me Francën u rritën (+4.4%; +422 milionë euro).

Sa i përket importeve, ka pasur një rënie prej 35.6% në transaksionet me Shtetet e Bashkuara (-1.248 miliardë euro).

Vetëm duke marrë parasysh muajin dhjetor 2023, eksportet e mallrave u rritën 0.3% dhe importet ranë 5.9% në terma nominalë dhe nga viti në vit (-1.9% dhe -7.9%, në të njëjtën mënyrë, në nëntor 2023).

Në muajin e fundit të vitit 2023 ra në sy rritja e eksporteve të “furnizimeve industriale” (+5,2%), veçanërisht tek “ilaçet”.

Për sa i përket importeve, INE evidenton uljen e importeve të “furnizimeve industriale” (-12.8%) dhe “karburanteve dhe lubrifikantëve” (-16.5%), si rezultat, në rastin e fundit, nga rënia e vëllimit (-21.9%). dhe vlerën (-60.7%) të gazit natyror, duke reflektuar kryesisht rënien e çmimit të këtij produkti (-49.7%).

Duke përjashtuar karburantet dhe lubrifikantët, dhjetori 2023 pati një rritje prej 0.8% në eksporte dhe rënie 4.4% në import (-1% dhe -3.1% respektivisht në nëntor 2023).

Në muajin në shqyrtim, indekset e vlerës së njësisë (çmimet) shënuan ndryshime prej -3% në eksporte dhe -7.1% në importe (-3.5% dhe -6.6% respektivisht në nëntor 2023; +9.7% dhe +12.2% në dhjetor 2022). Pa përfshirë produktet e naftës, ka pasur ulje 1.7% në eksporte dhe 4.5% në importe (-2.4% dhe -4.5% përkatësisht në nëntor 2023; +8.4% dhe +9.1% në dhjetor 2022).

Krahasuar me muajin paraardhës, në dhjetor 2023, eksportet dhe importet ranë përkatësisht 17.3% dhe 9.1%, (+8.6% dhe -4.8% me të njëjtin rend).

Në dhjetor, deficiti tregtar ra 533 milionë euro nga viti në vit në 2.325 miliardë euro.

Karburantet dhe lubrifikantët përbënin 20.3% të deficitit tregtar në dhjetor (22.3% në nëntor 2023; 22.1% në dhjetor 2022). Duke përjashtuar këtë efekt, deficiti tregtar ra me 375 milionë euro nga viti në vit dhe u rrit me 355 milionë euro krahasuar me një muaj më parë, duke arritur në 1.852 miliardë euro.

Në dhjetor 2023, duke marrë parasysh vendet kryesore partnere në vitin 2022, ka pasur një rritje të eksporteve drejt Shteteve të Bashkuara (+118,8%), kryesisht “furnizimet industriale”, përkatësisht “ilaçe”.

Për sa i përket importeve, INE vë në dukje ulje nga Gjermania (-15.1%), veçanërisht “pajisjet e transportit”, kryesisht “aeroplanët”, nga Shtetet e Bashkuara (-48.7%) dhe Spanja (-4.3%), kryesisht për shkak të gazit natyror, dhe nga Nigeria (-61.1%), për shkak të importeve të naftës bruto.

Duke parë tremujorin e katërt 2023, eksportet dhe importet ranë përkatësisht 1.8% dhe 5.3%, nga viti në vit (-4.7% dhe -7.4%, në të njëjtin rend, në tremujorin që përfundon në nëntor 2023). 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat