Partnershipi Kosovë-SHBA, përpjekjet e OEAK-së dhe diasporës në rritjen e bizneseve dhe investimeve

Ekonomi

Partnershipi Kosovë-SHBA, përpjekjet e OEAK-së dhe diasporës në rritjen e bizneseve dhe investimeve

Më: 26 shkurt 2024 Në ora: 12:48
Foto nga vendi i ngjarjes

Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë dhe ndërmarrësit shqiptaro-amerikanë po bëjnë hapa konkretë për të forcuar marrëdhëniet ekonomike mes Shteteve të Bashkuara dhe Kosovës.

Drejtori i Odës Ekonomike Amerikane, Arian Zeka së bashku me Dren Deva, një ndërmarrës i suksesshëm shqiptaro-amerikan, kanë ndarë perspektivat dhe synimet e tyre në një intervistë të fundit, duke theksuar rëndësinë e angazhimit të diasporës dhe mundësitë e reja biznesore që po lindin nga ky bashkëpunim.

Zeka ka theksuar se OEAK është përqendruar në çështjet që janë të rëndësishme për të dy vendet, përfshirë teknologjinë, politikat dhe rregulloret, me qëllimin e promovimit të bizneseve ndërmjet këtyre dy shteteve.

Për këtë qëllim, është organizuar një delegacion prej 25 biznesesh nga Kosova, me fokus kryesor në angazhimin e diasporës shqiptare në SHBA. Kjo iniciativë synon të eksplorojë mundësitë e bashkëpunimit ndërmjet bizneseve kosovare dhe atyre të diasporës, për të ndërtuar ura komunikimi dhe të nxitur rritjen e përbashkët ekonomike”, tha Zeka.

Dren Deva, duke përfaqësuar kompaninë e tij teknologjike, Tech Fusion Ventures, ka sjellë në vëmendje punën e tyre me komunitetin e diasporës në SHBA.

Përmes kompanive si Fast TV dhe Freshad,  jemi përpjekur të lidhim komunitetin shqiptar me kulturën dhe produktet nga vendlindja, duke u ofruar atyre një shërbim të personalizuar dhe të efektshëm. Kjo jo vetëm që ka ndihmuar në ruajtjen e lidhjeve kulturore, por edhe ka krijuar mundësi të reja biznesi”, tha Deva.

Zeka ka theksuar rritjen e eksporteve nga Kosova në SHBA, duke përmendur si shembull industrinë e dyshekëve, ku Kosova është bërë prodhuesi i tretë më i madh në botë.

Përveç kësaj, Deva ka nënvizuar avantazhet që ofron Kosova për kompanitë amerikane që kërkojnë të zgjerojnë operacionet e tyre, duke përmendur kostot konkurruese të punës dhe infrastrukturën e mirë të vendit.

Kosova ofron qasje të lehtë në porte detare dhe një popullsi të re, e cila është shumë e njohur me teknologjinë dhe gjuhën angleze, duke bërë që vendi të jetë një vend i përshtatshëm për operacionet ndërkombëtare.

Në fund, Zeka dhe Deva kanë shprehur dëshirën për të parë më shumë investime amerikane në Kosovë, duke theksuar politikat e favorshme fiskale dhe mundësitë e mëdha që ofron vendi si një qendër prodhimi dhe përpunimi për kompanitë amerikane.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat