​Takimi i Këshillit Kombëtar për Ekonomi, ekzekutivi fton bizneset për bashkëpunim

Ekonomi

​Takimi i Këshillit Kombëtar për Ekonomi, ekzekutivi fton bizneset për bashkëpunim

Më: 7 maj 2024 Në ora: 12:54
Foto nga takimi

Në takimin e Këshillit Kombëtar për Ekonomi dhe Investime kreu i ekzekutivit kosovar Albin Kurti u ka bërë thirrje bizneseve që ta vazhdojnë bashkëpunimin me qeverinë për të zhvilluar së bashku plane strategjike dhe operacionale që rrisin investimet e huaja direkte, eksportin dhe nxisim zhvillimin efektiv të biznesit.

Kurti poashtu ka thënë se duan që qytetarët të jenë të përgatitur mirë dhe konkurrues në Kosovë.

Kurti: Së bashku ne mund të zhvillojmë plane strategjike dhe operacionale

“Nëpërmjet formimit dhe edukimit profesional që e synon plotësimin e nevojave të sektorit privat ne po krijojmë një të ardhme më të sigurt për të gjithë. Ne duam që qytetarët tanë të jenë të përgatitur mirë dhe konkurrues pikërisht këtu në Kosovë. Duke krijuar mundësi të vlefshme punësimi ne përmirësojmë mirëqenien e qytetarëve tanë kjo nuk ka të bëjë vetëm me fitimet ka të bëjë me njerëzit. U bëjë thirrje bizneseve tona më konkurruese, shoqatave të biznesit dhe projekteve të financuara nga donatorët që të vazhdojnë e të forcojnë edhe më tej bashkëpunimin me Qeverinë e Republikës së Kosovës. Së bashku ne mund të zhvillojmë plane strategjike dhe operacionale që rrisin investimet e huaja direkte, eksportin dhe nxisim zhvillimin efektiv të biznesit”, tha Kurti.

Kurti ka përmendur edhe ddisa rezultate nga bashkërendimi institucional dhe komunikimi i qartë me bizneset.

Kurti: Ne po lëvizim për të hequr licencën e eksportit për produktet farmaceutike

“Ne kemi parë tashmë rezultatet fillestare nga ky dialog. Ne po lëvizim për të hequr licencën e eksportit për produktet farmaceutike një pengesë kjo jo tarifore që vështirësoi biznesin për shumë vite me radhë. Kjo është një dëshmi e asaj që mund të arrijmë përmes bashkërendimit ndërinstitucional dhe komunikimit të qartë me bizneset”, shtoi Kurti.

Ndërkaq bëri me dije se edhe pse sektori publik dhe ai privat janë të ndara, shtëpia sipas tij është një.

Kurti: Konkurrueshmëria ekonomike do të sjell prosperitet dhe mirëqenie për qytetarët

“E dimë se sektori publik dhe privat janë sektore të ndara, mirëpo shtëpia është një. Konkurrueshmëria jonë ekonomike do të sjell prosperitet dhe mirëqenie për qytetarët tanë duke përmirësuar cilësinë e jetës së tyre dhe duke ndërtuar të ardhme më të ndritshme për të gjithë. Kur themi të gjithë mendojmë brezin tonë dhe ata që vine pas nesh.

Derisa zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi ka përmendur edhe fondin e Bashkimit Evropian për implementimin e projektit për ballkanin Perendimor.

Sipas tij Kosova mund të përfitoj rreth 945 milion euro.

Bislimi: BE ka ndarë 6 miliard euro për periudhën e ardhshme 4 vjeçare për Ballkanin Perëndimor

“Për implementimin e projektit për Ballkanin Perëndimor, Bashkimi Evropian ka ndarë gjithsej 6 miliard euro për periudhën e ardhshme 4 vjeçare dhe formula për alokimin e këtyre mjeteve është i tillë që synon rritjen më të shpejtë të vendeve të cilat janë më pak të avancuara në rrugëtimin e tyre drejt BE. Dhe nuk është e çuditshme pse Kosova përfiton mbi proporcionalisht në raport me fuqinë ekonomike dhe popullsinë që ka. Do me thënë Kosova merr ose ka mundësi të përfitoj 1/6 e këtyre fondeve ose 945 milion euro”, ka theksuar Bislimi.

Edhe ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli ka bërë me dije skemat dhe subvencionimet e shtetit në sektorin e energjisë.

Rizvanolli: Në fund të viti të kaluar kemi hapur skemën për subvencionim të pajisjeve efiçinete

“Së pari dua të filloj të flas për skemat që i kemi pasur gjatë muajt të fundit për efiçiente të energjisë. Në fund të viti të kaluar kemi hapur skemën për subvencionim të pajisjeve efiçinete për ngrohje për biznese, kemi pasur diku mbi 100 aplikime dhe diku rreth 30 për qind të përfituesve kanë qenë pronare biznese të grave dhe kjo megjithëse është numër më i vogël i aplikimeve se që kemi pritur pjesëmarrja e lartë e bizneseve të grave tek përfituesit është një gjë për t’iu gëzuar. Me 6 shkurt kemi shpallur thirrjen për mbështetjen e konsumatorëve familjarë por edhe ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme për investime në sisteme të energjisë së ripërtitshme..... Skema të financuar këto nga BE. Këto janë thirrjet të cilat tanimë kemi dhjetëra aplikme për të cilat thirrjet janë të hapura ende granti mund të arrij deri 6 mijë euro varësisht nga madhësia e sistemit dhe ju inkurajoj që ta përcjellni informatën tek anëtarët tuaj dhe t’i inkurajoni bizneset që të aplikojnë”, u shpreh Rizvanolli.

Sipas Rizvanollit, më 18 mars ministria e Financave Punës dhe Transfereve ka përfunduar marrëveshjen e financimit për parkun solar prej 100 mgw në pronësi të KEK-ut.

Gjatë viteve në vijim sipas saj do të ndërtohen së paku 200 mgw të parqeve solare derisa sipas saj detyrimisht do të krijohen vende të reja të punës në këtë fushë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat