Hyrja në Eurozonë mund të ekspozojë Bullgarinë dhe Kroacinë ndaj dobësive të politikës ekonomike

Evropë

Hyrja në Eurozonë mund të ekspozojë Bullgarinë dhe Kroacinë ndaj dobësive të politikës ekonomike

Më: 31 janar 2021 Në ora: 13:20
Foto ilustrim

Miratimi i ardhshëm i euros në Bullgari dhe Kroaci, pavarësisht përfitimeve, mund të krijojë dobësi për dy vendet për sa i përket politikës ekonomike, deklaroi Banka Qendrore Evropiane (BQE).

Miratimi i një monedhe botërore si transaksion ligjor nxit stabilitetin monetar, i cili nga ana tjetër manifestohet në një mjedis të qëndrueshëm dhe me normë reale interesi, por ky përfitim mund të ekspozojë gjithashtu vendet ndaj dobësive nëse stabiliteti monetar konsiderohet si një zëvendësim i politikave ekonomike.

“Nga pikëpamja e politikës, adoptimi i valutës euros është një mundësi, megjithëse jo një garanci, për vendet anëtare, për të korrur përfitime thelbësore”, vuri në dukje BQE.

Banka deklaroi më 10 korrik 2020, se do të pranonte Bullgarinë dhe Kroacinë në Mekanizmin e Kursit të Këmbimit (ERM II), paradhoma për hyrjen në euro. Në atë kohë, BQE-ja theksoi një “angazhim të vendosur” nga autoritetet përkatëse “për të ndjekur politika të shëndosha ekonomike me qëllim ruajtjen e stabilitetit ekonomik dhe financiar dhe arritjen e një shkalle të lartë të konvergjencës ekonomike të qëndrueshme”.

Në mënyrë që të aplikojnë për anëtarësimin në Eurozonë, Kroacia dhe Bullgaria duhet të kalojnë rreth dy vjet e gjysmë në ERM II dhe të plotësojnë të gjitha kriteret e Mastrihtit për konvergjencën e euros. Mekanizmi siguron që luhatjet e kursit të këmbimit midis euros dhe monedhave të tjera të BE-së, nuk do të prishin stabilitetin ekonomik brenda tregut të përbashkët. Ai i ndihmon gjithashtu vendet jashtë Eurozonës për t’u përgatitur për t’u bashkuar me Eurozonën.

Angazhimet e mëparshme të bëra nga autoritetet bullgare dhe kroate në vitet e fundit, kanë nxitur imponimin e masave të rëndësishme për të zbutur rreziqet nën ERM II, tha BQE. Sidoqoftë, duhet bërë progres i konsiderueshëm në lidhje me cilësinë e përgjithshme të institucioneve dhe qeverisjes. Në këtë drejtim, një vështrim afatgjatë mbi politikëbërjen do të jetë vendimtar në të ardhmen, veçanërisht duke marrë parasysh rreziqet e reja të divergjencës të shkaktuara nga goditja e Coronavirusit, vuri në dukje institucioni financiar.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat