BE kritikon ndalimin e abortit në Poloni, i kujton vendeve anëtare të respektojnë të drejtat themelore

Evropë

BE kritikon ndalimin e abortit në Poloni, i kujton vendeve anëtare të respektojnë të drejtat themelore

Më: 25 shkurt 2021 Në ora: 18:52
Foto ilustrim

Një zyrtare e BE-së ka kritikuar vendimin e qeverisë polake për të ndaluar pothuajse në të gjitha rrethanat abortin, një vendim që ka shkaktuar gjithashtu protestat më të mëdha në vend në epokën post-komuniste.

Helena Dalli, një politikane malteze që shërben si komisionere e barazisë, theksoi në një seancë dëgjimore të Parlamentit Evropian të mërkurën se vendet anëtare duhet të respektojnë të drejtat themelore.

"Siç e dini shumë mirë, BE nuk ka kompetencë mbi të drejtat e abortit brenda një vendi anëtar dhe kështu, legjislacioni i abortit varet nga shtetet anëtare të interesuara", tha Dalli.

"Sidoqoftë, kur përdorin kompetencat, shtetet anëtare duhet të respektojnë të drejtat themelore që i lidhin ato me anë të kushtetutave dhe angazhimeve sipas ligjit ndërkombëtar”, u shpreh ajo më tej.

Megjithatë, pala polake mbrojti vendimin e saj, me përfaqësuesin Andrzej Marek Sados, i cili tha se ishte "përgjegjësia ekskluzive" e një shteti për të rregulluar atë që përbën një përfundim ligjor.

"Në sistemin juridik polak, gjykatat dhe tribunalet janë një autoritet që është i veçantë dhe i pavarur nga autoritetet e tjera. Sidoqoftë, unë do të doja të theksoja se në përputhje me Traktatin për Funksionimin e Bashkimit Evropian, politika shëndetësore mbetet një kompetencë e shteteve anëtare. Dhe është gjithashtu përgjegjësi ekskluzive e vendeve anëtare të rregullojnë çështjen e pranueshmërisë së ndërprerjes ligjore të shtatzënisë”, tha ai.

Aktualisht një grua në Poloni mund të kërkojë një ndërprerje të shtatzënisë sipas ligjit polak, nëse jeta ose shëndeti i saj është në rrezik, ose nëse shtatzënia e saj është rezultat i përdhunimit ose inçestit.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat