​Përfaqësimi i femrave në politikën bullgare ende i ulët pas zgjedhjeve të fundit

Evropë

​Përfaqësimi i femrave në politikën bullgare ende i ulët pas zgjedhjeve të fundit

Më: 23 qershor 2024 Në ora: 16:26
Foto ilustrim

Gratë përbëjnë 27% të Asamblesë së re Kombëtare të Bullgarisë, e zgjedhur me votim të menjëhershëm më 9 qershor dhe e betuar më 19 qershor. Pas zgjedhjeve evropiane, të cilat, në Bullgari, përkoi me votimin për legjislaturën kombëtare, vendi dërgoi vetëm katër gra në Parlamentin Evropian, ku i janë ndarë 17 vende, thotë Fondacioni Ekaterina Karavelova në një analizë të publikuar në faqen e saj.

Misioni i fondacionit është të inkurajojë gratë që të udhëheqin procesin e transformimit në shoqëri.

Ai kujton se përqindja e grave në pesë parlamentet e mëparshme bullgare ishte rreth 24%. Në historinë e saj të fundit, Bullgaria nuk ka arritur kurrë minimumin prej 30% të rekomanduar që në vitin 1995 nga Këshilli Ekonomik dhe Social i OKB-së për përfaqësimin e grave në organet legjislative kombëtare, thotë fondacioni.

Përqindja e kandidateve femra në biletat e partive bullgare për në Parlamentin Evropian ishte rreth 30% këtë herë, tregon analiza. Asnjë nga partitë që dërguan përfaqësues në legjislaturën evropiane nuk kishte një grua në krye të listës së kandidatëve.

Katër gratë që përfaqësojnë Bullgarinë në Strasburg janë Eva Maydell (GERB), Elena Yoncheva (Lëvizja për të Drejta dhe Liri), Tsvetelina Penkova (Partia Socialiste Bullgare) dhe Rada Laikova (Vazrazhdane). Penkova u ngrit në një pozicion të zgjedhur falë notave të preferencës që mori nga votuesit, gjë që shkaktoi një rirenditje të listës së kandidatëve të BSP-së.

Rritja e përqindjes së grave në Asamblenë Kombëtare nga 24% në 27% është pjesërisht për shkak të nivelit më të lartë të përfaqësimit të femrave në mesin e atyre që janë zgjedhur në biletën e Velichie. Grupi parlamentar prej 13 anëtarësh i partisë përfshin gjashtë gra (46%).

Të dhënat e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve tregojnë se përqindja e grave në shtatë grupet në Asamblenë Kombëtare aktuale të 50-të është: GERB-UDF 23%, Lëvizja për të Drejta dhe Liri 29%, Vazhdoni ndryshimin – Bullgaria Demokratike 30%, Vazrazhdane 23%. , Partia Socialiste Bullgare 26%, Ka një popull të tillë 18%, dhe Velichie 46%. (Grupet renditen sipas numrit të vendeve parlamentare, nga më i madhi te më i vogli.)

Si më parë, zonat e Gabrovës, Rajonit të Sofjes dhe Yambolit nuk kanë futur asnjë grua në Kuvendin Kombëtar, ndërsa Haskova tani është në listë. Numri më i madh i grave janë zgjedhur nga njësia zgjedhore nr. 25 në qytetin e Sofjes dhe nga Dobrich.

Sipas analizës, ekzistojnë shumë pengesa për pjesëmarrjen e barabartë të grave dhe burrave në politikën bullgare. Gratë nuk janë më pak të interesuara për politikën sesa burrat, për të gjykuar nga fakti se gratë zakonisht përbëjnë gjysmën e votuesve që shkojnë në qendrat e votimit, dhe ndonjëherë edhe më shumë, thotë fondacioni.

Duke qenë se jo shumë gra paraqiten në pozita të zgjedhura në listat e kandidatëve, nuk është për t'u habitur që përfaqësimi i tyre në Asamblenë Kombëtare është i ulët. Përveç renditjes në të cilën janë renditur të nominuarit, një tjetër pengesë ka të bëjë me rolet tradicionale të dy gjinive dhe dilemën karriera kundrejt familjes.

Partitë politike nuk arrijnë të njohin problemet e grave dhe të mbështesin zhvillimin e tyre. Ekzistojnë gjithashtu faktorë sistematikë si pabarazitë ekonomike, feminizimi i varfërisë, diskriminimi gjinor dhe dhuna me bazë gjinore, thotë fondacioni. /BTA

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat