Energjia mendore/ Mendja dhemb më shumë se trupi

Kultura

Energjia mendore/ Mendja dhemb më shumë se trupi

Nga: Albina Hyseni Më: 17 shkurt 2021 Në ora: 20:36
Albina Hyseni

Energjia psikike nuk është e njëjtë për çdo person: mund të jetë i fortë ose i dobët, me dridhje të madhe ose pa të, me ngjyra të ndryshme: të bardhë, ari, blu ose vjollcë. Karakteristikat janë shumë, dhe përshkruan të dyja të dhëna natyrore dhe gjendjen momentale të një personi pra energjia psikike është gjendja e forcës sonë të jetës ku këtë e ka cekur dhe psikologu Amerikan shumë kohë më parë në disa fusha Frederick Herzberg.

Një grup energjie mendore

pa e kuptuar, shumë njerëz në prishjen e forcave fillojnë të "jo kurrizorë" energjinë e atyre që janë plot. Gjëja më e tmerrshme akumulimi i energjisë mendore viktimat zakonisht janë njerëz të afërt: anëtarët e familjes, miqtë, kolegët. Kur një person nuk ka një gjendje shpirtërore dhe ai kërkon ta prishë atë me të tjerët, ai/ajo është i/e angazhuar në të keqen e energjisë.

Megjithatë, energjia e re psikike na vjen jo vetëm në mënyrë kaq negative. Ne rekrutojmë energji psikike kur përjetojmë emocione pozitive, relaksohemi ose çlodhemi. Nëse keni një humor të keq, mund të ndihmoni të shihni filmin tuaj të preferuar, trajtimin tuaj të preferuar etj. Çdo gjë që ju pëlqen dhe ju bën të ndiheni të sigurt do ta përmirësoni energjinë tuaj. Mundohuni të mos e prishni të keqen tek të dashurit tuaj, por të gjeni mënyra më të përshtatshme për rivendosjen e energjisë.

Të gjithë duam të jemi produktivë, apo jo? Kohët e fundit është mjaftë e vështirë të arrihet kjo pasi që me dinamikën e shpejtë të jetesës thjesht nuk mund të arrijmë të përqendrohemi. Nuk ka ditë të javës kur nuk përballemi me pengesa apo shpërqendrime. Ato vijnë në formë të teksteve, njoftimeve në Facebook apo përmes e-maileve.

Ju mund të vëreni se kur ju jeni duke punuar në ndonjë aktivitet dhe nuk e keni ndjesinë e kohës që është duke kaluar, atëherë kjo është gjendja optimale e fokusit, e njohur si “rrjedha”, një term i shpikur nga psikologu hungarez Mihaly Csikszentmihalyi. Është sikur të jesh në autopilot. Në këtë gjendje, ne gjejmë veten aq të zhytur në një detyrë dhe kjo ndikon që të gjitha pengesat zhduken. Në ato momente jemi të vetëdijshëm vetëm për detyrën në të cilën jemi duke punuar, megjithkëtë mbajeni energjinë tuaj mendore në mënyrë që t’i jepni detyrave të caktuara vëmendjen tuaj të plotë ku krejt në fund fillimisht krijohet drejt një fillim i ri, andaj dëgjoni trurin tuaj. Nëse mendimet tuaja janë të shpërndara, ndoshta ju duhet të bëni një pushim.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat