6 praktika të psikologjisë pozitive, për të rritur lumturinë dhe për të përmirësuar jetën tuaj

Life style

6 praktika të psikologjisë pozitive, për të rritur lumturinë dhe për të përmirësuar jetën tuaj

Më: 17 nëntor 2020 Në ora: 16:53
Ilustrim

A ndiheni të dekurajuar me jetën tuaj? A po luftoni me financat, marrëdhëniet apo shëndetin tuaj? A ndiheni të vetmuar? Epo, sigurisht që nuk jeni personi i vetëm që ndihet në këtë mënyrë. Problemet, çështjet personale dhe rrethanat, shpesh mund të na demotivojnë dhe të na bëjnë të ndihemi të depresionuar. Kjo mund të çojë në autokritikë dhe mendime negative që mund të ndikojnë rëndë në cilësinë e jetës sonë. Sidoqoftë, praktikat e psikologjisë pozitive mund t’i ndryshojnë të gjitha ato dhe t’ju mundësojnë të përmirësoni në mënyrë dramatike jetën tuaj.

“Jeta e mirë është një proces, jo një gjendje.” – Carl Rogers

Me ndihmën e psikologjisë pozitive ne mund të mësojmë se si të jemi më elastik, shpresëdhënës, optimist dhe më të lumtur në jetë. Pra, nëse po kaloni një trazirë në jetë dhe po luftoni me depresionin, psikologjia pozitive mund t’ju ndihmojë të zhvilloni mendimin e duhur për të përmirësuar gjendjen shpirtërore dhe mirëqenien e përgjithshme.

Çfarë është psikologjia pozitive?

“Qëllimi i Psikologjisë Pozitive është të katalizojë një ndryshim në psikologji nga një preokupim vetëm me riparimin e gjërave më të këqija në jetë për të ndërtuar gjithashtu cilësitë më të mira në jetë.” – Martin Seligman

Psikologjia pozitive është një fushë relativisht e re e psikologjisë e cila studion lumturinë dhe se si ndikimet pozitive mund ta bëjnë jetën tonë më të kënaqshme. Bazohet në parimin që lumturia mbështetet në të dy faktorët mendorë dhe emocionalë si institucionet konstruktive, emocionet optimiste dhe pikat e forta të karakterit. Me ndihmën e praktikave të psikologjisë pozitive ne mund të njohim në çdo moment lumturinë.

Nuk është një strategji e vetë-ndihmës

“Psikologjia pozitive nuk ka për qëllim të zëvendësojë terapinë ose farmakologjinë. Pra, kur jam në depresion, i shqetësuar ose në panik ose kam çrregullim stresi post-traumatik, unë jam për terapitë që do të funksionojnë. Psikologjia pozitive është një tjetër shigjetë në lëkundjen e politikës publike dhe psikologjisë përmes së cilës ne mund të rrisim mirëqenien mbi zero.” – Martin Seligman

Psikologu, autori dhe edukatori, Martin Seligman ishte pionier i Psikologjisë Pozitive dhe termi u krijua nga Abraham Maslow. Seligman besonte se psikologjia duhet të shikojë drejt asaj që i bën njerëzit të lumtur në mënyrë që të shërojë dëmet nga mjerimet e jetës. Ai u kushtohet arsyeve të mirëqenies mendore si mjedise pozitive, emocioneve pozitive dhe përvojave pozitive së bashku me virtytet dhe pikat e forta njerëzore.

Psikologjia Pozitive nuk është një strategji tjetër e vetë-ndihmës ose një mënyrë e re e paraqitjes së të menduarit pozitiv. Ajo është një shkencë që thekson se çfarë i bën njerëzit të lumtur, si lulëzojnë njerëzit dhe kur individët bëhen vetja e tyre më e mirë. Kjo formë e studimit ka për qëllim të plotësojë psikologjinë tradicionale dhe të përqendrohet në mënyrën se si gjërat bëhen më mirë në vend të asaj se si gjërat përkeqësohen.

Psikologjia pozitive synon t’ju ndihmojë të:

Përballoni me guxim sfidat e jetës dhe të shfrytëzoni sa më shumë pengesat

Të lidheni dhe angazhoheni me të tjerët në një nivel personal

Të gjeni kuptimin dhe përmbushjen përmes produktivitetit dhe krijimtarisë

Të fuqizoni të tjerët të gjejnë mençuri, kënaqësi dhe kuptim në jetë

Si të përdorni psikologjinë pozitive në jetën tuaj

“Jeta e mirë interpretohet si një matricë që përfshin lumturinë, trishtimin e rastit, një ndjenjë qëllimi, lojërash dhe fleksibiliteti psikologjik, si dhe autonominë, zotërimin dhe përkatësinë” – Robert Biswas-Diener

Psikologjikisht, ne jemi të palëkundur që të përqendrohemi më shumë në ndikimet dhe përvojat negative. E vërteta është që shumica prej nesh nuk ka një ide të qartë se çfarë ndikon saktësisht në lumturinë e jetës tonë. Psikologjia pozitive ju lejon të largoni kujtesën, vëmendjen dhe pritjen tuaj nga përvojat negative dhe të përqendroheni më shumë në pozitivet, për të marrë një perspektivë të ekuilibruar.

Psikologjia pozitive na mundëson të identifikojmë dhe shfrytëzojmë pikat tona të forta dhe të njohim përvojat dhe emocionet tona pozitive. Ekzistojnë disa praktika pozitive të psikologjisë që janë mjaft të thjeshta, efektive dhe të arritshme, të cilat mund t’ju mundësojnë të jetoni një jetë më të mirë dhe t’ju ndihmojnë të shijoni më shumë gjërat e vogla.

Këtu janë disa mënyra që psikologjia pozitive mund t’ju ndihmojë të arrini mirëqenien mendore dhe emocionale.

Transformoni mentalitetin tuaj

“Ndoshta depërtimi më i madh… është se lumturia nuk është vetëm një vend por edhe një proces. Lumturia është një proces i vazhdueshëm i sfidave të reja, dhe duhen qëndrimet dhe aktivitetet e duhura për të vazhduar të jesh i lumtur.” – Ed Diener

Qeniet njerëzore në thelb kanë 2 lloj mendësie:

Mendësia e fiksuar

Mendësia e rritjes

Një mendim fiks ju mban të përqendruar në qëllimet dhe rezultatet. Ju keni pikëpamje dhe mendime fikse dhe jeni mbrojtës për to. Ju nuk doni të përballeni me ndonjë kritikë në lidhje me besimet, mendimet dhe punën tuaj. Kur përqafoni mentalitetin e rritjes, përqendroheni më shumë në proces. Ju jeni më i interesuar për udhëtimin e jetës sesa destinacionin. Ju pranoni me guxim sfida, mësoni nga reagimet, vazhdoni të ngecni, pranoni kritika pozitive dhe negative dhe rriteni prej tyre. Ju e gjeni frymëzimin te të tjerët. Adoptimi i një mentaliteti të rritjes ju bën më të hapur ndaj ideve të reja, ju mundëson të shfrytëzoni sa më shumë mundësitë në dispozicion dhe të mësoni nga dështimi.

Praktikoni mirënjohjen

“Mirënjohja zhbllokon plotësinë e jetës. Ajo e kthen atë që kemi në mjaft, dhe më shumë. Ajo e kthen mohimin në pranim, kaosin në rend, konfuzionin në qartësi. Mund ta kthejë një vakt në një festë, një shtëpi në një apartament, një të huaj në një mik.” – Melody Beattie

Mirënjohja është një nga praktikat më të thjeshta të psikologjisë pozitive që ju lejon të zhvendosni mendimin tuaj nga përvojat negative në përvoja pozitive brenda pak minutash. Duke praktikuar mirënjohje çdo ditë ju mund të shprehni më shumë mirësi dhe dhembshuri, të flini më mirë, të ndërtoni sisteme imune më të forta, të përjetoni emocione pozitive dhe të ndiheni të gjallë.

Thjesht duke mbajtur një ditar mirënjohjeje dhe duke shkruar gjëra për të cilat jeni mirënjohës në jetë, ju do ta detyroni mendjen tuaj të shikojë gjërat e bukura që tashmë keni në jetën tuaj në vend të asaj që dëshironi të keni ose mund të keni humbur. Ju gjithashtu mund të praktikoni mirënjohje duke u bërë vullnetar për shkaqe shoqërore, duke falënderuar dikë, duke vlerësuar natyrën dhe duke vlerësuar veten, përfshirë të metat tuaja.

Ndjeni bollëk

“Bollëku nuk është diçka që ne e fitojmë, është diçka në të cilën ne akordohemi.” – Wayne Dyer

Çfarë kuptoni me bollëk? Një bilanc më të madh bankar? Një jetë më të shëndetshme? Të jesh më i lumtur? Të jesh më i pavarur? Mund të jetë gjithçka që ju mund ta keni shumë. Natyra është krijuar dhe rritur në mënyrë të natyrshme dhe bollëku mund të gjendet kudo në Univers, përfshirë jetën tuaj personale, por vetëm nëse e lejoni.

Ju duhet të keni një mendim të bollshëm dhe të ndjeni se keni mjaft nga gjithçka që dëshironi në jetën tuaj, edhe pse mund të mos e keni tani. Duhet ta ndjesh atë në dorën tënde, ta shohësh dhe ta shijosh edhe para se ta shohësh me sy. Në rast të kundërt gjithmonë do të ndjeni se ju mungon dhe kjo është ajo për të cilën do të vazhdoni të mendoni. Atë që mendojmë, ne e tërheqim. Mirënjohja është një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndjerë bollëk dhe mund t’ju ndihmojë të vizualizoni bollëkun që dëshironi në jetën tuaj të ardhshme. Vendosni qëllime përfundimtare dhe vizualizojini ato për t’i manifestuar.

Vizualizoni

“Afirmoni pozitivin, vizualizoni pozitivin, prisni pozitivin dhe jeta juaj do të ndryshojë në përputhje me rrethanat.” – Remez Sasson

Vizualizimi i suksesit është një mënyrë tjetër për tu ndjerë pozitiv dhe për të qëndruar të motivuar. Shikojeni veten të suksesshëm në jetë dhe duke vepruar si fitues. Vizualizojeni veten duke fituar ose arritur një qëllim të caktuar jetësor. Ky imazh do të përmirësojë vetëbesimin tuaj dhe do të forcojë optimizmin dhe mendimin pozitiv.

Thjesht uluni në një vend të qetë, mbyllni sytë dhe krijoni një imazh të vetes duke përfunduar një detyrë ose prezantim, me sukses dhe besim. Përqendrohuni në detaje dhe në mënyrat më të vogla, ndërsa flisni vetë përmes tyre. Vizualizimi ju përgatit për sukses dhe në mënyrë të pavetëdijshme ju përgatit për të bërë gjithë punën e vështirë dhe të nevojshme për të arritur atë qëllim. Për më tepër, kjo gjithashtu do të qetësojë mendjen dhe trupin tuaj dhe do t’ju bëjë më pak të stresuar dhe më të sigurt në jetë.

Buzëqesh

“Buzëqesh në pasqyrë. Bëjeni atë çdo mëngjes dhe do të filloni të shihni një ndryshim të madh në jetën tuaj.” – Yoko Ono

Cila është mënyra më e thjeshtë dhe më efektive për të përdorur psikologjinë pozitive? Buzëqesh dhe pastaj buzëqesh edhe pak. Thjesht duke buzëqeshur ju ndryshoni gjendjen shpirtërore dhe humorin nga negativ në pozitive. Përveç që ju bën të ndiheni më të lumtur, buzëqeshja gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e stresit dhe ankthit dhe përmirësimin e marrëdhënieve tuaja. Ndërsa buzëqeshja është ngjitëse, të qenurit pranë njerëzve që janë gazmorë dhe kanë tendencë të buzëqeshin shpesh mund t’ju ndihmojë të buzëqeshni më shumë.

Praktikoni dashurinë për veten

“Dhembshuria është një nga gjërat e pakta që mund të praktikojmë dhe që do të sjell… lumturi në jetën tonë.” – Dalai Lama

Urrejtja ndaj vetvetes dhe vetëkritika shpesh mund të çojnë në vetëvlerësim të ulët. Fatkeqësisht, shumica prej nesh janë shumë kritikë dhe gjykues ndaj vetvetes. Ne gjejmë fajin e pothuajse gjithçkaje që bëjmë, ne plotësojmë edhe papërsosmëritë më të vogla dhe i zmadhojmë gabimet tona. Sidoqoftë, në vend që të përqendroheni në të gjitha gjërat negative dhe të ndikoni negativisht në vetëbesimin dhe vetëvlerësimin tuaj, ju duhet të praktikoni dashurinë dhe dhembshurinë për veten tuaj.

Të duash veten dhe të tregosh dhembshuri do të përmirësojë aftësinë tënde për të shijuar përvoja të thjeshta në jetë. Ju do të zhvilloni një këndvështrim pozitiv ndaj vetes për të shëruar plagët tuaja të brendshme dhe për të punuar në papërsosmëritë tuaja ndërsa i përqafoni ato. Duke dashur veten dhe duke treguar mirësi ndaj vetes, do të jeni në gjendje të përjetoni pozitivet në jetë dhe ta fuqizoni veten të lulëzoni.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat