Kosova me borxhin publik më të ulët në rajon, Shqipëria e dhjeta në Evropë

Ekonomi

Kosova me borxhin publik më të ulët në rajon, Shqipëria e dhjeta në Evropë

Më: 21 janar 2021 Në ora: 12:47
Foto Ilustrim

Në fund të tremujorit të tretë të 2020-së, Shqipëria u rendit e dhjeta në Evropë për nivelin më të lartë të borxhit publik, në raport me madhësinë e ekonomisë.

Sipas të dhënave të Eurostat, Komisionit Evropian dhe Ministrisë së Financave, borxhi në Shqipëri rezultoi në 79.7 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) për këtë periudhë, duke u rritur me 13.5 pikë përqindje në krahasim me fundin e 2019-së, si rrjedhojë e shpenzimeve për rindërtimin pas tërmetit, paketave mbështetëse për përballimin e pasojave të COVID-19 dhe situatës së përkeqësuar buxhetore, që solli rënie të ndjeshme të të ardhurave.

Në rajon, Shqipëria mban rekord, duke ia kaluar dhe Malit të Zi, që sipas të dhënave zyrtare nga Ministria përkatëse e Financave e kishte këtë tregues në 79.5 për qind të PBB-së. Kosova ka nivelin më të ulët të borxhit me 16.5 për qind të PBB-së, e ndjekur nga Bosnja e Hercegovina me 35.6 për qind, Maqedonia e Veriut me 42.7 për qind, Serbia me 62.2 për qind.

Sipas Eurostat, në fund të tremujorit të tretë të vitit 2020, raporti i borxhit të qeverisë ndaj PBB-së në Eurozonë u rrit në 97.3 për qind, krahasuar me 95 për qind në fundin e tremujorit të dytë të vitit 2020, ende i ndikuar nga përgjigjet e politikave ndaj masave shtrënguese të COVID-19, të cilat u materializuan në rritjen e nevojave të financimit nga buxhetet kombëtare.

Në BE, raporti u rrit nga 87.7 për qind në 89.8 për qind. Krahasuar me tremujorin e tretë të vitit 2019, raporti i borxhit të qeverisë ndaj PBB-së u rrit si në Eurozonë nga 85.8 për qind në 97.3 për qind ashtu edhe në BE nga 79.2 për qind në 89.8 për qind: rritjet janë për shkak të dy faktorëve – borxhi qeveritar që rritet ndjeshëm dhe PBB-ja në rënie.

Raportet më të larta të borxhit të qeverisë ndaj PBB-së në fund të tremujorit të tretë të vitit 2020 u regjistruan në Greqi me 199.9 për qind, Itali me 154.2 për qind, Portugali me 130.8 për qind, Qipro me 119.5 për qind, Francë me 116.5 për qind, Spanjë me 114.1 për qind dhe Belgjika me 113.2 për qind dhe më e ulëta në Estoni me 18.5 për qind, Bullgari me 25.3 për qind dhe Luksemburg me 26.1 për qind.

Krahasuar me tremujorin e dytë të vitit 2020, njëzet shtete anëtare regjistruan një rritje në raportin e borxhit të tyre ndaj PBB-së në fund të tremujorit të tretë të vitit 2020 dhe pesë një rënie, ndërsa raporti mbeti i qëndrueshëm në Estoni dhe Holandë. Rritjet më të mëdha në raport janë vërejtur në Greqi me 8.5 pikë përqindje, Qipro me 6.2 pikë përqindje, Itali me 4.9 pikë përqindje, Portugali me 4.8 pikë përqindje, Lituani me 4.6 pikë përqindje dhe Bullgari me 4 pikë përqindje. Uljet u regjistruan në Austri me 3.4 pikë përqindje, Finlandë me 1.7 pikë përqindje, Çeki me 1.5 pikë përqindje, Belgjikë me 0.9 pikë përqindje dhe Irlandë me 0.7 pikë përqindje.

Krahasuar me tremujorin e tretë të vitit 2019, të gjitha shtetet anëtare regjistruan një rritje në raportin e borxhit të tyre ndaj PBB-së në fund të tremujorit të tretë të vitit 2020. Rritjet më të mëdha në raport u regjistruan në Qipro me 22.9 pikë përqindje, Itali me 17.4 pikë përqindje, Greqia me 17.3 pikë përqindje, Spanja me 16.6 pikë përqindje dhe Franca me 16.5 pikë përqindje.

Image

 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat