Mijëra qytetarë europianë rrezikojnë përjashtimin nga Anglia pas Brexit

Evropë

Mijëra qytetarë europianë rrezikojnë përjashtimin nga Anglia pas Brexit

Më: 1 dhjetor 2020 Në ora: 15:45
Foto ilustrim

Mijëra evropianë që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar rrezikojnë të humbin afatin e fundit për të aplikuar për statusin e vendosur në Britani sepse nuk janë në dijeni të skemës së re të zgjidhjes ose nuk kanë aftësi dixhitale për të përfunduar aplikimin, sipas studimit të ri.

Pas qershorit 2021 qytetarëve të BE-së që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar do t’u kërkohet ligjërisht të provojnë statusin e tyre dhe qeveria e Britanisë filloi skemën e zgjidhjes së BE në 2019.

Sidoqoftë, sistemi i aplikimit është vetëm dixhital dhe qeveria e Mbretërisë së Bashkuar planifikon t’u japë qytetarëve të BE-së një kod dixhital vetëm për të provuar qëndrimin e tyre.

Raporti nga grupi i fushatës Evropia e Re, bazuar në përgjigjet e një sondazhi nga mbi 260 individë – të kryer në anglisht, italisht, rumanisht dhe polonisht – zbuloi se 38% e të anketuarve duhej të kishin informacion në një gjuhë tjetër përveç anglishtes për të bërë aplikimin e tyre dhe të kuptojnë statusin e tyre.

“Shumica e të anketuarve tanë e dinin se një skemë e tillë ekziston, por nuk kishin detaje të mëtejshme”, theksoi raporti.

Ai gjithashtu thekson që megjithëse pandemia e COVID-19 ka ndërprerë shërbimet e komunikimit dhe këshillimit që mbështesin evropianët për të aplikuar në EUSS, afati i qershorit 2021 për të aplikuar nuk është zgjatur.

Raporti rekomandon që formularët e aplikimit në letër të prezantohen për të “siguruar që të gjithë kanë qasje të drejtë dhe të barabartë në proces”, dhe se një dokument fizik që vërteton statusin e tyre do të siguronte që mbajtësit e statusit të paracaktuar të mos humbin datën e skadimit dhe azhurnimin për të zgjidhur statusin.

Një raport i botuar nga grupi i fushatës, 3 milion në fillim të këtij viti zbuloi se 89% e qytetarëve të BE janë të pakënaqur për mungesën e një dokumenti fizik për të provuar statusin e tyre.

Ligjvënësit britanikë në Dhomën e Komuneve, ku qeveria Konservatore ka një shumicë prej 80 vendesh, hodhën poshtë një ndryshim në legjislacionin e imigracionit i cili do t’u jepte qytetarëve të BE prova fizike të statusit të tyre të ri të imigracionit.

Pavarësisht kësaj, dy komisione parlamentare e kanë bërë këtë, me një paralajmërim se duke mos ofruar dokumente të kopjuara në skemë, Zgjidhja e Skemës kishte “paralele të qarta me Windrush”, një referencë ndaj skandalit që pa dhjetëra britanikë të dëbuar padrejtësisht nga Ministria e Brendshme.

Home Office argumenton se “kalimi në një status dixhital është një hap përpara në trajtimin e atyre që kërkojnë të kontrollojnë të tjerët”.

Sidoqoftë, sondazhi zbuloi se meqenëse shumë banorë të BE-së të cilët janë të moshuar ose nga grupe të cenueshme shoqërore u mungojnë “aftësitë dhe teknologjia e nevojshme për angazhimin dhe përdorimin dixhital”, EUSS rrezikon krijimin e “situatave të varësisë”.

Skema e Zgjidhjes së BE-së tani ka marrë më shumë se 4.2 milion kërkesa, nga të cilat 55% të aplikacioneve të përfunduara u është dhënë statusi i zgjidhur dhe 42% janë dhënë statusi i para-vendosur.

22,400, ekuivalente me 0,6% të aplikacioneve, u refuzuan.

Qeveria e Britanisë thotë se Skema e Zgjidhjes është më bujare sesa ajo që u ofrohet Britanikëve nga shumë shtete anëtare të BE.

Skema lejon qytetarët e BE-së dhe anëtarët e familjes së tyre që kanë qenë rezidentë në Mbretërinë e Bashkuar të aplikojnë për statusin e vendosur ose të para-vendosur, duke u mundësuar atyre që të qëndrojnë rezidentë në Mbretërinë e Bashkuar dhe të mbajnë të njëjtat të drejta që aktualisht kanë përtej 30 Qershorit 2021.

Sidoqoftë, mungesa e qartësisë mbi saktësisht se sa shtetas të BE-së jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar – numri i aplikantëve është tashmë më shumë se vlerësimi i ndikimit i Ministrisë së Brendshme në Mars 2019 i cili dha një vlerësim midis 3.5 milion dhe 4.1 milion banorëve.

Në përgjigjen e tij drejtuar deputetëve, Home Office deklaroi se “një pakicë shumë e vogël e aplikantëve kanë provuar disa çështje me aplikimin e tyre [dhe] ne jemi të kënaqur që proceset tona për menaxhimin e këtyre çështjeve kanë funksionuar mirë”. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat