​Moody's konfirmon vlerësimet Baa1 të Bullgarisë, ruan një perspektivë të qëndrueshme

Evropë

​Moody's konfirmon vlerësimet Baa1 të Bullgarisë, ruan një perspektivë të qëndrueshme

Më: 4 shkurt 2023 Në ora: 12:03
Foto ilustrim

Moody's Investors Service ka vërtetuar se vlerësimet afatgjate të Qeverisë së Bullgarisë në Baa1, janë të qëndrueshme, njoftoi Ministria Bullgare e Financave.

Sipas agjencisë ndërkombëtare të vlerësimit, Bullgaria ende mund të përmbushë objektivin e saj të vitit 2024 për adoptimin e euros, por skenari bazë është që adoptimi ka të ngjarë të shtyhet të paktën deri në vitin 2025.

Pritjet e Moody's janë që kriza evropiane energjetike nuk do të dobësojë materialisht fuqinë ekonomike dhe fiskale të Bullgarisë.

"Qeveria bullgare është dëshmuar efektive në forcimin e rrugëve alternative të furnizimit me gaz nëpërmjet Greqisë dhe Turqisë, si dhe furnizimet alternative të gazit natyror, më së shumti nga Azerbajxhani," thuhet në raport.

Moody's vlerëson se ekonomia bullgare u rrit me 2.7% të PBB-së në 2022. Ndërsa norma e rritjes pritet të ngadalësohet në 1.4% të PBB-së në 2023, Moody's pret që kjo të jetë ndër normat më të fuqishme të rritjes midis sovranëve evropianë këtë vit.

Sipas agjencisë së vlerësimit, inflacioni do të jetë i lartë, por në rënie drejt 6.0% deri në fund të 2023, nga 14.3% në fund të 2022.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat