​Transaksionet e investimeve të huaja direkte në Portugali arrijnë në 6.8 miliardë euro më 2023

Evropë

​Transaksionet e investimeve të huaja direkte në Portugali arrijnë në 6.8 miliardë euro më 2023

Më: 28 shkurt 2024 Në ora: 19:13
Foto ilustrim

Transaksionet e investimeve të huaja direkte (IHD) në Portugali arritën në 6.8 miliardë euro në vitin 2023 ose 16 për qind më pak se në vitin 2022, më shumë se gjysma e të cilave ishin investime në pasuri të paluajtshme, njoftoi sot Banka e Portugalisë.

Nga totali i transaksioneve të IHD-ve në Portugali vitin e kaluar, më shumë se gjysma (3.9 miliardë euro) ishin të lidhura me investimet në pronë (22% më shumë se në 2022).

Në fakt, në vitin 2023, investimet e huaja direkte në pasuri të paluajtshme arritën shifrën më të lartë që nga fillimi i serisë së Banco de Portugal (2008).

Sa i përket totalit të transaksioneve të IHD-ve në vitin 2023, shumica erdhën nga vendet evropiane (4.993 miliardë euro), e ndjekur nga vendet aziatike (1.175 miliardë euro).

Në fund të vitit 2023, stoku total i investimeve të huaja direkte në Portugali ishte 180 miliardë euro (10.6 miliardë euro më shumë se në vitin 2022) dhe stoku i investimeve direkte të Portugalisë jashtë vendit ishte 64 miliardë euro.

Banka e Portugalisë (BdP) tha sot se "që nga viti 2008 të dy stoqet janë rritur, megjithëse me ritme të ndryshme". IHD-të u rritën më shumë se dyfish midis fundit të 2008 dhe fundit të 2023, ndërsa investimet direkte të Portugalisë jashtë vendit u rritën me 22 për qind.

Vitin e kaluar, rajonet e Lisbonës së Madhe, Veriore dhe Algarve përbënin më shumë se 80 për qind të IHD-ve të Portugalisë.

Investimi direkt është një investim që përfshin kontroll ose një shkallë të konsiderueshme ndikimi mbi një kompani (blerja e kompanive, blerja e një aksioni të rëndësishëm në një kompani apo edhe dhënia e kredive).

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat