Parlamenti kroat sot zgjedh qeverinë e re, ajo do të ketë 18 anëtarë

Evropë

Parlamenti kroat sot zgjedh qeverinë e re, ajo do të ketë 18 anëtarë

Më: 17 maj 2024 Në ora: 13:35
Parlamenti kroat

Parlamenti kroat sot zgjedh qeverinë e re të mandatarit Andrej Plenkoviç, e cila do të ketë 18 anëtarë, mes të cilëve tre ministra të Lëvizjes Atdheu.

Qeveria do të prezantohet në parlament nga Plenkoviç, për të cilin ky është mandati i tretë me radhë në krye të ekzekutivit. Krahas anëtarëve të qeverisë nga Lëvizja Atdheu, disa prej të cilëve ish-anëtarë të HDZ-së, pushteti ekzekutiv mbetet i pandryshuar për sa i përket personaliteteve.

Në programin e qeverisë së re nga viti 2024 deri në vitin 2028, theksohen pesë prioritete – një Kroaci e suksesshme, jetike, e drejtë, e qëndrueshme dhe sovrane Në kapitullin mbi Kroacinë e suksesshme, theksohen stabiliteti makroekonomik, një ekonomi konkurruese dhe një treg i sigurt pune.

Synimi është që paga mesatare neto të arrijë në 1600 euro, të krijohen 125 mijë vende të reja pune dhe shkalla e punësimit të jetë 75 për qind.

Në kuadër të kapitullit të Vital Croatia, theksi vihet në forcimin e familjes dhe mbështetjen e të rinjve. Vëmendje e veçantë ka edhe përkujdesja ndaj pensionistëve, të cilët do të marrin pensionin më të ulët në vlerë prej 750 euro deri në përfundim të mandatit të këtij ekzekutivi.

Kur bëhet fjalë për një Kroaci të drejtë, qëllimi i programit është një gjyqësor i pavarur dhe lufta kundër korrupsionit, dhe liria e medias, mbrojtja e të drejtave të njeriut dhe të drejtave të pakicave kombëtare, lufta kundër dhunës ndaj grave dhe fëmijëve. , si dhe një sistem shëndetësor më i aksesueshëm dhe i qëndrueshëm .

Në kuadër të Kroacisë së qëndrueshme, prioritet është dekarbonizimi i ekonomisë, energjia dhe transporti, menaxhimi i mbetjeve dhe ruajtja e biodiversitetit. Prioriteti i pestë është Kroacia Sovrane, e cila përcakton qëllimet – sigurinë kufitare dhe sigurinë e brendshme, e ndjekur nga një ushtri moderne, kujdes për veteranët dhe një kulturë përkujtimi.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat