​Kosova radhitet më së miri në rajon sa i përket llogaridhënies komunale

Aktuale

​Kosova radhitet më së miri në rajon sa i përket llogaridhënies komunale

Më: 26 shtator 2022 Në ora: 13:06
Foto nga takimi

Me moton “Tash edhe më lehtë“ Agjencia për Informim dhe Privatësi (AIP), ka shënuar Ditën Ndërkombëtare për Lirinë e Informimit, me ç’rast u mbajt edhe një diskutim me kryetarët e komunave, ku u tha se Kosova radhitet më së miri në rajon sa i përket llogaridhënies dhe transparencës komunale.

Komisionerja e Agjencisë për Informim dhe Privatësi, Krenare Sogojeva-Dërmaku u shpreh se qasja në dokumente publike është krucial për një shoqëri të hapur dhe demokratike.

Ajo theksoi se përmes kësaj konference synojnë ngritjen e ndërgjegjësimit për rëndësinë e publikimit me vetiniciativë të dokumenteve publike për komuna të hapura dhe transparente.

Sogojeva-Dërmaku: Qasja në dokumente publike kruciale për shoqëri të hapur dhe demokratike

Sivjet me moton ‘tash edhe më lehtë‘ Agjencia për Informim dhe Privatësi fillon javën e informimit me konferencën e sotme bashkë me ju kryetarë të komunave dhe përfaqësues me qëllim të ngritjes së ndërgjegjësimit për rëndësinë e publikimit me vetiniciative të dokumenteve publike, për komuna të hapura, transparente dhe llogaridhënëse ndaj qytetarëve tuaj. Qasja më e lehtë në dokumente publike e përmes saj edhe përfshirja e qytetarëve në qeverisjen lokale është një element krucial për në shoqëri të hapur dhe demokratike. Prandaj, sivjet moton e kemi ‘Tash edhe më lehtë‘ për çka ne edhe presim një publikim proaktiv me vetë iniciativë nga ana juaj në mënyrë që t’i përfshini qytetarët tuaj në vendimmarrje, por edhe t’u bëni atyre jetën më të lehtë“, theksoi ajo.

Zëvendësshefi i misionit të OSBE-së në Kosovë, Kilian Ëahl tha se si mision kanë mbështetur institucionet e Kosovës në avancimin e qasje në dokumente publike.

Ëahl ka përgëzuar komunat e Kosovës për respektimin e ligjit për qasje në dokumente publike.

Ëahl: Përgëzoj komunat për respektimin e ligjit për qasje në dokumente publike

Kjo tregon zotimin tuaj për të siguruar realizimin e të drejtës së qytetarëve për qasjen në dokumente publike. Roli juaj për të siguruar një qeverisje pjesëmarrëse dhe transparente përmes ofrimit të qasjes në dokumente publike është me rëndësi publike...Përgëzoj komunat për respektimin e Ligjit për qasje në dokumente publike, për emërtimin e zyrtarëve përkatës për të lehtësuar implementimin e ligjit për qasje në dokumente publike. Në të njëjtën kohë Agjencia roli i asaj për të ruajtur të drejtën e qytetarëve për qasje në dokumente publike është po aq e rëndësishme për të siguruar transparencën e vetë institucioneve publike”, u shpreh wahl.

E drejtori ekzekutiv i Asociacionit të Komunave të Kosovës, Sazan Ibrahimi u shpreh se Kosova radhitet më së miri sa i përket transparencës dhe llogaridhënies nga ana e komunave.

Ibrahimi theksoi se ëeb faqet e komunave deri vonë nuk kanë qenë aq funksionale, por tash qëndrojnë shumë më mirë.

Ibrahimi: Kosova radhitet lartë sa i përket transparencës, llogaridhënies ndaj qytetarit të Kosovës

“Kosova radhitet lartë sa i përket transparencës, llogaridhënies ndaj qytetarit të Kosovës. Reformat të cilat kanë ndodhur sa i përket legjislacionit që prek kompetencat e komunave 2007-2008 që kryetari i komunës të jetë më afër qytetarit sepse kemi zgjedhje të drejtpërdrejta. Të gjitha komunat e Kosovës ëeb-faqet e tyre i kanë funksionale bashkëpunimi është korrekt me nivelin qendror në këtë rast me Agjencionin për Informim dhe Privatësi dhe sa i përket zbatimit të ligjit mbi qasjen në dokumente zyrtare mundohen që ta bëjnë të pamundurën....1Në asnjë rast deri më tani nuk ka ndodhur që qytetarët e Kosovës apo OJQ që janë të angazhuara për mbrojtjen e interesit të një grupi të caktuar të mos përfshihen në hartim të rregulloreve komunale që prekin interesat e atij grupi...Nëse e marrim dhe krahasojmë se çka ka ndodhur sa i përket transparencës, llogaridhënies përgjatë këtyre viteve mund të themi se jemi më të mirët në rajon”, theksoi Ibrahimi.

Në bazë të një raporti nga Agjencia për Informim dhe Privatësi të prezantuar nga Valon Kryeziu, ushtrues detyre i drejtorit të përgjithshëm të agjencisë, thuhet se ky institucion ka pranuar numrin më të madh të ankesave për komunën e Prishtinës, gjithsej 17 sosh kryesisht nga individë dhe organizata joqeveritare.

E pas Prishtinës me numrin më të madh të ankesave renditet Kaçaniku.

Kryeziu: Ndaj komunës së Prishtinës janë paraqitur 17 ankesa

Ndaj komunës së Kllokotit është paraqitur 1 ankesë, ndaj komunës së Zveçanit 1 ankesë, ndaj komunës së Deçanit, 1 ankesë, ndaj komunës së Rahovecit 3 ankesa, ndaj komunës së Vushtrrisë 3 ankesa, ndaj komunës së Mitrovicës 2 ankesa, ndaj komunës së Zubin Potokut 1 ankesë, ndaj komunës së Leposaviqit 1 ankesë, ndaj komunës së Shtërpcës 1 ankesë, ndaj komunës së Dragashit 1 ankesë ndaj së Ranillukut 1 ankesë, ndaj komunës së Junikut 1 ankesë, ndaj komunës së Novëbërdës 2 ankesa, ndaj komunës së Graçanicë 1 ankesë, ndaj komunës së Podujevës 4 ankesa, ndaj komunës së Klinës janë paraqitur 3 ankesa, ndaj komunës së Kamenicës janë paraqitur 3 ankesa, ndaj komunës së Prizrenit janë paraqitur 3 ankesa, ndaj komunës së Prishtinës janë paraqitur 17 ankesa, ndaj komunës së Parteshi 1 ankesa, ndaj komunë së Kaçanikut 6 ankesa”, theksoi ai.

Agjencia për Informim dhe Privatësi (AIP) në kuadër të shënimit të Javës për Qasje në Dokumente Zyrtare ka organizuar një sërë aktivitetesh.

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat