Fjalimi i Bidenit Drejtuar Kombit në Kongres përfshinte pretendime që nuk tregonin historinë e plotë

Analiza

Fjalimi i Bidenit Drejtuar Kombit në Kongres përfshinte pretendime që nuk tregonin historinë e plotë

Nga: Beqir SINA - New York Më: 8 shkurt 2023 Në ora: 17:41
Presidenti Joe Biden

Fjalimi i presidentit nuk përmbante gënjeshtra të plota, por herë pas here anashkalonte kontekstin vendimtar ose ekzagjeronte faktet.Fjalimi i Presidentit Biden për gjendjen e Bashkimit preku ekonominë, luftën në Ukrainë dhe fuqinë e demokracisë. Fjalimi i presidentit nuk përmbante gënjeshtra të plota, por herë pas here anashkalonte kontekstin vendimtar ose ekzagjeronte faktet.

Presidenti Joe Biden bëri një vështrim në disa fakte, veçanërisht në lidhje me ekonominë, në fjalimin e tij të 7 shkurtit për gjendjen e Bashkimit:

 “Fact-Checking” është një nga portalet më prestigjoze në SHBA, që analizon në bazë të fakteve çdo fjalim të Presidentit amerikan, në atë që njihet këtu “State of the Union Address”, ka zgjedhur një “panel” analistësh dhe ekespert të çështjeve që përmban fjalimi : Eugene Kiely, Robert Farley, D'Angelo Gore, Saranac Hale Spencer, Catalina Jaramillo dhe Sean Christensen, që ti bëjnë një “Fakt-kontroll” fjalimit të mbrëmshëm të Presidentit Biden.

Përmbledhje:

Biden u mburr se 12.1 milionë vende pune të krijuara në dy vitet e tij të para ishin më shumë se numri i vendeve të punës të shtuara në katër vjet nën çdo president. Por kjo rritje e vendeve të punës u nxit nga një rimëkëmbje pas pandemisë që filloi nën paraardhësin e tij dhe krahasimi i tij nuk llogarit rritjen e popullsisë.

Presidenti tha se "paga e marrë në shtëpi është rritur", gjë që është e vërtetë, por rritja nuk është aq e shpejtë sa inflacioni. Fitimet “reale” javore, të përshtatura për inflacionin, kanë rënë.

Biden tha se ai e ka ulur deficitin me një rekord prej 1.7 trilion dollarësh, por shumica e tyre ishte për shkak të skadimit të shpenzimeve të emergjencës pandemike.

Ai tha se "asnjë president nuk i shtoi më shumë borxhit kombëtar në çdo katër vjet" sesa paraardhësi i tij, Donald Trump, dhe se "gati 25% e të gjithë borxhit kombëtar" u shtua nga Trump. Është e saktë, por triliona dollarë të borxhit të akumuluar nën Trump ishin për shkak të paketave dypartiake të lehtësimit të koronavirusit.

Biden tha "për shumë dekada, ne importuam projekte dhe eksportuam vende pune", por tani "ne po eksportojmë produkte amerikane dhe po krijojmë vende pune amerikane". Në fakt, importet amerikane të mallrave dhe shërbimeve kanë vazhduar të tejkalojnë eksportet nën Biden.

Presidenti përsëriti një pretendim të popullarizuar në mesin e demokratëve gjatë mandatit të mesëm, duke sugjeruar se disa republikanë do të "përendonin" Medicare dhe Sigurimet Sociale. Pretendimi ekzagjeron mbështetjen për një propozim nga Senatori Rick Scott që do të kishte sjellë të gjithë legjislacionin federal për një votim çdo pesë vjet.

Me Ligjin Bipartizan të Infrastrukturës, SHBA-ja "po zëvendëson tubacionet helmuese të plumbit që shkojnë në 10 milionë shtëpi në Amerikë, 400,000 shkolla dhe qendra të kujdesit për fëmijët", tha ai. Por ligji nuk parashikonte fonde të mjaftueshme për të zëvendësuar të gjithë gypat e plumbit.

Ashtu siç bëri vitin e kaluar, Biden tha se infrastruktura amerikane ishte "zhytur në vendin e 13-të në botë". Por disa e kanë vënë në dyshim raportin që qëndron pas kësaj statistike.

Fact-Checking Biden’s

Puna-Jobs

Duke u mburrur për rritjen e vendeve të punës, presidenti tha se në dy vitet e tij të para u krijuan më shumë vende pune sesa në katër vitet e çdo presidenti.

“Dy vjet më parë, ekonomia ishte duke u rimëkëmbur”, tha Biden. “Unë qëndroj këtu sonte, pasi kemi krijuar – me ndihmën tonë siguri pune për shumë njerëzve gjatë kësaj adimistrate – 12 milionë vende të reja pune. Më shumë vende pune të krijuara në dy vjet sesa çdo president ka krijuar në katër vjet.” tha Biden.

Presidenti foli me të dhënat…..

Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit : Si fillim, rritja e vendeve të punës nën Biden u nxit nga një rimëkëmbje e vendeve të punës pas pandemisë që filloi nën paraardhësin e tij.

Organizata Botërore e Shëndetësisë më 11 mars 2020 e shpalli COVID-19 një pandemi. Pandemia vdekjeprurëse i dërgoi banorët e SHBA-së në mbyllje dhe i detyroi bizneset të mbylleshin. Tregu i punës në SHBA arriti fundin në prill 2020, kur SHBA kishte 21.9 milionë vende pune më pak se kulmi i punësimit para COVID-it në shkurt 2020, sipas Byrosë së Statistikave të Punës.

Është e vërtetë që ekonomia amerikane ka shtuar 12.1 milionë vende pune në 24 muajt e parë të Bidenit. Por ekonomia shtoi gjithashtu 12.5 milionë vende pune në nëntë muajt e fundit në detyrë të Trump.

Që nga prilli 2020, SHBA ka shtuar gjithsej 24.6 milionë vende pune nën të dy presidentët. Kjo është 2.7 milionë më shumë se numri i vendeve të punës të humbura gjatë pandemisë.

Krahasimi i punës i Biden-it mes “mollës dhe portokallit” përfiton gjithashtu nga fakti se ka më shumë njerëz në tregun e punës tani sesa nën presidentët e kaluar.

Nën drejtimin e Jimmy Carter, ekonomia amerikane shtoi 10.3 milionë vende pune në katër vjet. Ndërsa më e mëdhja në vend, 12.1 milionë vende pune të shtuara deri më tani nën Biden përfaqësojnë një rritje të vendeve të punës prej 8.5% - shumë më pak se rritja e vendeve të punës prej 12.8% nën Carter.

Presidenti Lyndon Johnson mori presidencën pas vrasjes së John F. Kennedy në 1963 dhe u rizgjodh në vitin 1964. Në mandatin e vetëm të plotë të LBJ(Lindon Xhonson) në detyrë, nga janari 1965 deri në janar 1969, ekonomia e SHBA shtoi 9.9 milionë vende pune - një rritje prej 16.54% gati dyfishi i normës në dy vitet e para të Bidenit.

Pagat - Wages 

Presidenti, ndërsa pranoi "ne kemi më shumë për të bërë", tha se ekonomia është përmirësuar, veçanërisht inflacioni dhe pagat.

“Inflacioni ka rënë çdo muaj për gjashtë muajt e fundit, ndërsa pagat e marra në disa sektor jetik janë rritur,” tha ai.

Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit :  Ai ka të drejtë që norma e inflacionit për 12 muajt e fundit ishte 6.5% në dhjetor - që ishte muaji i gjashtë radhazi që norma e inflacionit nga viti në vit kishte rënë. Pagat gjithashtu janë rritur nën Biden, por jo aq shpejt sa çmimet - kështu që "paga e marrë në të pa punët, pensionet dhe ndihmat sociale, siç e quajti Biden, nuk duken se jan rritur aq sa dikur.

Të ardhurat mesatare javore për punëtorët e rendit, sigurisë dhe të drejtësisë u rritën me 11% gjatë 24 muajve të parë të Biden në detyrë, sipas shifrave mujore të përpiluara nga BLS. Punëtorë produktiv dhe jombikëqyrës përbëjnë 81% të të gjithë të punësuarve në sektorin privat.

Por ato që quhen të ardhura javore “reale”, për të rregulluar inflacionin të matura në dollarë të vlerësuara në nivelin e tyre mesatar në vitet 1982-84, në fakt ranë 3.7% që kur Biden mori detyrën në janar 2021.

Por, siç tha Biden, kohët e fundit pagat reale janë rritur ndërsa inflacioni është moderuar. Gjatë gjysmës së fundit të vitit 2022, të ardhurat reale javore u rritën me 1.4%.

Ulje e deficitit për shkak të skadimit të lehtësimit për COVID-19 -Deficit Down Due to Expiring COVID-19 Relief

Biden u mburr se ai e ka ulur deficitin me një rekord 1.7 trilion dollarë.

“Në dy vitet e fundit, administrata ime e ka ulur deficitin me më shumë se 1.7 trilion dollarë – ulja më e madhe e deficitit në historinë amerikane”, tha Biden.

Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit :  Shuma e rënies dyvjeçare të deficitit është e saktë. Deficiti VF 2020 ishte 3.13 trilion dollarë dhe deficiti i vitit 2022 ishte 1.375 trilion dollarë. Kjo përkthehet në një rënie afërsisht 1.7 trilion dollarë. Por deficiti në VF 2022 është ende gati 41% më i lartë se sa ishte në VF 2019, përpara se të godiste pandemia.

Analiza thotë se siç kemi shkruar në prill, pjesa më e madhe e reduktimit të deficiteve është rezultat i shpenzimeve të skadimit të pandemisë emergjente. Zyra e Buxhetit të Kongresit vlerësoi në shkurt 2021 - pak pasi Biden mori detyrën dhe përpara se të miratohej ndonjë nga politikat fiskale të Biden - se për shkak të lehtësimit të skadimit të pandemisë, deficitet e kombinuara në VF (Viti Fiskal)2021 dhe VF 2022 do të arrinin në 3.31 trilion dollarë, një rënie e madhe duke marrë parasysh këtë në VF 2020 totali vetëm njëvjeçar ishte 3.13 trilion dollarë. Por deficitet për VF 2021 dhe 2022 përfunduan në 4.15 trilion dollarë. Me fjalë të tjera, deficitet për ato vite përfunduan duke qenë rreth 840 miliardë dollarë më shumë se sa pritej.

Biden argumenton se rritja në ekonomi si rezultat i politikave të tij janë arsyeja pse deficitet ranë, por Komiteti për Buxhetin Federal të Përgjegjshëm thotë se kjo nuk përputhet.

Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit :   "100% e reduktimit të deficitit, në neto, ishte rezultat i zbehjes së lehtësimit COVID," na tha përmes emailit Marc Goldwein, nënkryetar i lartë dhe drejtor i lartë i politikave për Komitetin për Buxhetin Federal të Përgjegjshëm. “Kjo për shkak se ndërsa të ardhurat më të larta (për shkak të inflacionit po aq sa rritja!) ulën edhe më tej deficitet, veprimet shtesë legjislative dhe ekzekutive (veçanërisht fshirja e borxhit të studentëve, të cilën ata e regjistruan çuditërisht në VF2022) dhe normat më të larta të interesit shtynë në drejtimin tjetër. ” (Programi i anulimit të borxhit studentor të Bidenit u ndërpre nga një gjyqtar i Gjykatës së Qarkut në nëntor dhe fati i tij tani do të përcaktohet nga Gjykata e Lartë.)

Në një postim në blog më 21 tetor, në fund të vitit fiskal 2022, CRFB tha se deficitet ranë më shumë se sa pritej vitin e kaluar “për shkak të një kombinimi të papunësisë më të ulët, rimëkëmbjes më të shpejtë ekonomike dhe inflacionit më të lartë, pjesërisht kompensuar nga interesi më i lartë normat.”

Por, paralajmëroi CRFB, “ndërsa ndryshimet ekonomike e zvogëluan deficitin me 310 miliardë dollarë në VF 2022, ato në fakt do të rrisin deficitin me mbi 1.5 trilion dollarë midis 2023 dhe 2032 sipas bazës [Zyrës së Buxhetit të Kongresit]. Faktorë të tillë si inflacioni më i lartë priren të rrisin të ardhurat në afat të shkurtër, por të rrisin shpenzimet dhe të rrisin kostot e interesit me kalimin e kohës. Ndryshimet ekonomike ka të ngjarë të nxisin deficitet edhe më tej kur përfshihen të dhëna më të fundit ekonomike, pasi normat e interesit janë tani shumë më të larta dhe rritja ekonomike shumë më e dobët se sa ishte parashikuar CBO në pranverë.

“Të gjitha thënë, rënia e deficitit gjatë vitit të kaluar fiskal është më shumë se tërësisht rezultat i zbehjes së lehtësimit për COVID dhe jo i reduktimit historik të deficitit nga Presidenti Biden siç pretendon Shtëpia e Bardhë,” shkroi CRFB. “Në fakt, veprimet e Presidentit deri më sot kanë rritur deficitet me 4.8 trilion dollarë deri në vitin 2031.”

Borxhi dhe deficitet nën Trump

Biden synoi gjithashtu deficitet dhe borxhin e grumbulluar nga paraardhësi i tij, Donald Trump.

“Nën administratën e mëparshme, deficiti amerikan u rrit katër vjet radhazi,” tha Biden. “Për shkak të atyre deficiteve rekord, asnjë president nuk shtoi më shumë në borxhin kombëtar në çdo katër vjet sesa paraardhësi im. Gati 25% e të gjithë borxhit kombëtar, që u deshën mbi 200 vjet për t'u grumbulluar, u shtua vetëm nga një administratë, e fundit. Ato janë fakte. Kontrollojeni. Kontrollojeni.”

Borxhi i përgjithshëm kombëtar u rrit me 7.8 trilionë dollarë gjatë katër viteve të Trump. Ai u rrit nga gati 20 trilion dollarë ditën që Trump u inaugurua në gati 27.8 trilion dollarë ditën që ai la detyrën.

Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit :  Megjithatë, kjo shifër përfshin paratë që SHBA i detyrohen vetes. Ne zakonisht përdorim shifra për shumën e borxhit të mbajtur nga publiku, i cili u rrit me 7.2 trilion dollarë gjatë kohës së Trump në detyrë, nga 14.4 trilion dollarë në ditën e inaugurimit të Trump në 21.6 trilion dollarë katër vjet më vonë kur Biden u betua.

Nga të dyja matjet, Biden është i saktë se më shumë se 25% e borxhit u grumbullua ndërsa Trump ishte president. Është gjithashtu e vërtetë se borxhi i mbajtur nga publiku u rrit me 8.1 trilion dollarë gjatë tetë viteve të ish-presidentit Barack Obama dhe Zëvendës Presidentit Biden. Pra, një pjesë edhe më e madhe e borxhit të trashëguar nga Biden u grumbullua kur ishte nënkryetar.

Siç kemi shkruar, thonë këta analist e ekspert, ndërsa statistika e Biden është e saktë, ajo lë një përshtypje mashtruese sepse triliona dollarë të borxhit të akumuluar nën Trump ishin për shkak të paketave dypartiake të lehtësimit të koronavirusit. Është e vërtetë, siç tha Biden, që deficitet u rritën çdo vit nën Trump - pjesërisht për shkak të ligjit të shkurtimit të taksave të vitit 2017, i cili u mbështet vetëm nga republikanët. Por deficitet shpërthyen gjatë pandemisë, duke u rritur nga pak më pak se 1 trilion dollarë në VF 2019 në 3.13 trilion dollarë në VF 2020.

Para pandemisë, deficitet në tre vitet e mëparshme nën Trump ishin më të ulëta se të gjitha deficitet në katër vitet e para të Obamës në detyrë (por më të larta se deficitet në tre vitet e fundit të Obamës në detyrë). Dhe, siç kemi theksuar më herët, deficitet para-pandemisë nën Trump janë dukshëm më të ulëta se çdo vit nën Biden deri më tani.

Deficiti tregtar

Nën Biden, importet amerikane të mallrave dhe shërbimeve kanë vazhduar të tejkalojnë eksportet. Megjithatë, Biden dha përshtypjen e rreme që nuk ishte më rasti.

“Për shumë dekada, ne importuam projekte dhe eksportuam vende pune,” tha ai. "Tani, falë asaj që keni bërë të gjithë, ne po eksportojmë produkte amerikane dhe po krijojmë vende pune amerikane."

 Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit :  Sipas shifrave të fundit nga Byroja e Analizave Ekonomike, eksportet e mallrave dhe shërbimeve të SHBA-së arritën në mbi 3 trilion dollarë në 2022 – më shumë se 453 miliardë dollarë nga viti 2021 dhe 851 miliardë dollarë nga viti 2020. Por importet e mallrave dhe shërbimeve, të cilat arritën në mbi 3.9 trilion dollarë vitin e kaluar, janë rritur edhe më shpejt - 556 miliardë dollarë nga viti 2021 dhe 1.1 trilion dollarë nga 2020.

Në përgjithësi, deficiti tregtar i SHBA-së në mallra dhe shërbime ishte 948 miliardë dollarë në vitin 2022. Ky është tani deficiti më i lartë vjetor që shkon në vitin 1960 dhe është rritur 12% nga deficiti në 2021 dhe gati 45% më i lartë se 2020.

Sa i përket asaj që Biden tha për krijimin dhe eksportimin e vendeve të punës, një ekspert në ekonominë e tregtisë ndërkombëtare na tha theksojnë këta analistë dhe ekspert, më parë se "bilanci tregtar është një reflektim shumë i dobët i asaj që po ndodh në tregun e punës në SHBA".

Mjekësia dhe Sigurimet Shoqërore

Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit : Republikanët në Kongres e përshëndetën presidentin kur ai sugjeroi se disa prej tyre do të "perëndonin" për Medicare dhe Sigurimet Sociale - Ndërkohë, që kongresistja republikane, e Gorigias Marjorie Taylor Greene, e njohur gjithashtu me inicialet e saj MTG, një politikane amerikane, biznesmene dhe teoriciene konspirative e ekstremit të djathtë, e cila është kongresiste për distriktin e 14-të të kongresit të Gjeorgjisë që nga viti 2021, bërtiti me të madre sa tërhoqi vemendjen e të gjithëve “ Gënjeshtar" - 'Gënjeshtar!' Duke e ndërprer Biden për një moment fjalimin për gjendjen e kombit nga Presidenti Biden.

 Analistët thonë se kjo ndërhyrje e paprecedent në fjalimet e Presidentit drejtuar kombit ndodhi në momentin kur Presidenti Joe Biden sulmoi  partin republikane për bllokimin e tavanit të borxhit përpara se të veçonte disa republikanë të paidentifikuar, duke pretenduar se ata po kërkojnë të zvogëlojnë Medicare dhe Sigurimet Sociale. 

“Disa nga miqtë e mi republikanë duan të marrin peng ekonominë – e kuptoj – nëse nuk pajtohem me planet e tyre ekonomike”, tha Biden. “Të gjithë ju në shtëpi duhet të dini se cilat janë ato plane. Në vend që t'i bëjnë të pasurit të paguajnë pjesën e tyre të drejtë, disa republikanë, disa republikanë duan që Medicare dhe Sigurimet Sociale të mungojnë. Nuk po them se është shumica. Kushdo që dyshon, të kontaktojë zyrën time. Unë do t'ju jap një kopje të propozimit."

Analistët dhe ekspertët thanë se para të publikonin këtë analizë ata kontaktuan me Shtëpinë e Bardhë, thanë ata : “Ne e bëmë!” Zyra e tij na referoi një lajm që përmendte një propozim nga Senatori Rick Scott që do të kërkonte që i gjithë legjislacioni federal të rinovohej çdo pesë vjet. Si Medicare ashtu edhe Sigurimet Shoqërore u krijuan me legjislacion thanë ata.

Ata thanë se siç kemi shkruar më parë, Scott nuk përmendi në mënyrë specifike Medicare ose Sigurimet Sociale në propozimin e tij, por ai pranoi se ato do të përfshiheshin - megjithëse ai tha se qëllimi i tij ishte të "rregullonte" programet.

Scott - nga Florida, i cili ishte kryetar i Komitetit Kombëtar të Senatorit Republikan - tha në një intervistë të 27 marsit në Fox News, "Askush që njoh unë nuk dëshirojnë të permend Medicare ose Sigurimeve Shoqërore, por ajo që ne po bëjmë është se ne nuk e bëjmë" as të flasën për të.”

Dhe, në një konferencë shtypi më 1 mars, Scott qëndroi pas Senatorit Mitch McConnell ndërsa tha: "Ne nuk do të kemi si pjesë të axhendës sonë një projekt-ligj që rrit taksat për gjysmën e popullit amerikan dhe i jep fund Sigurimeve Shoqërore dhe Medicare brenda pesë vjetve. Kjo nuk do të jetë pjesë e një axhende të shumicës republikane në Senat.”

Pra, është e vështirë të pretendosh se kishte ndonjë mbështetje të konsiderueshme për përfundimin e programeve midis republikanëve – madje as autori i propozimit nuk e mbështeti përfundimin e tyre.

Ndërrimi i tubave të plumbit

Ndërsa foli për atë që do të bëjë Ligjin Bipartizan i Infrastrukturës, Biden tha: “Ne po zëvendësojmë gjithashtu tubacionet helmuese të plumbit që shkojnë në 10 milionë Kongres në Amerikë, 400,000 shkolla dhe qendra të kujdesit për fëmijët, kështu që çdo fëmijë në Amerikë – çdo fëmijë në Amerikë – mund të pini ujë në vend që të keni dëmtim të përhershëm në trurin e tyre.”

 Analiza e FaktKontrollimi i Fjalimit Drejtuar Kombit : Por siç e kemi shpjeguar më parë, 15 miliardë dollarët e parashikuara nga ligji i infrastrukturës për zëvendësimin e tubave të plumbit nuk mjaftojnë për të zëvendësuar të gjithë tubat e plumbit. Sipas një llogaritjeje bazë nga Qendra Hutchins për Politikat Fiskale dhe Monetare në Institutin Brookings në shkurt 2022, kostoja e zëvendësimit të 10 milionë linjave të shërbimit të plumbit është 47 miliardë dollarë, bazuar në koston mesatare të vlerësuar të Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit për zëvendësimin e një linje.

“Një llogaritje e fundit e bazuar në vlerësimin e EPA-s për koston mesatare të zëvendësimit për linjë (4,700 dollarë) dhe supozimin e 6 deri në 10 milionë linjave të shërbimit kryesor në të gjithë vendin sugjeron se kostoja mund të variojë nga 28 miliardë dollarë deri në 47 miliardë dollarë, duke vendosur vlerën e Biden fillimisht-propozoi 45 miliardë dollarë afër nivelit të lartë të këtij diapazoni. Në një njoftim për shtyp në lidhje me atë iniciativë, EPA ai tha se përveç 15 miliardë dollarëve për zëvendësimin e linjës së shërbimit të plumbit në ligjin e infrastrukturës, "11.7 miliardë dollarë fonde të përgjithshme qarkulluese të shtetit të ujit të pijshëm ... mund të përdoren gjithashtu për zëvendësimin e linjës së shërbimit të plumbit".

Shtëpia e Bardhë ka thënë se fonde të tjera mund të përdoren gjithashtu nga qeveritë shtetërore, lokale dhe shteroret për zëvendësimin e linjave të shërbimit kryesor, siç është ndihma prej 350 miliardë dollarësh e ofruar sipas Planit Amerikan të Shpëtimit. Gjatë një vizite në Filadelfia më 3 shkurt, Biden tha se Pittsburgh, Pennsylvania, kishte përdorur tashmë 17.5 milionë dollarë "si pjesë e planit të tyre për të zëvendësuar linjat e shërbimit kryesor në qytet deri në vitin 2026".

"Ata duhet ta bënin këtë përmes këtij shteti dhe në të gjithë vendin - ne duhet ta bëjmë atë në të gjithë vendin," shtoi ai në komentet e tij të 3 shkurtit.

Nëse kjo do të ndodhë apo jo, mbetet për t'u parë.

Infrastruktura

Duke folur për ligjin dypartiak të infrastrukturës, Biden përsëriti një pretendim që bëri në fjalimin e vitit të kaluar: “Ne ishim nr. 1 në botë në infrastrukturë. Ne jemi “fundosur” në vendin e 13-të në botë. Shtetet e Bashkuara të Amerikës: të 13-at në botë në infrastrukturë.”

  Në fund të kësaj analise të gjatë analistëst dhe ekespertët të çështjeve që përmban fjalimi i Gjendjes së Kombit, Eugene Kiely, Robert Farley, D'Angelo Gore, Saranac Hale Spencer, Catalina Jaramillo dhe Sean Christensen, që ti bëjnë një “Fakt-kontroll” fjalimit të mbrëmshëm të Presidentit Biden, thonë : Siç kemi shkruar një vit më parë, pretendimi i tij bazohet në një Raport të Konkurrueshmërisë Globale të vitit 2019 nga Forumi Ekonomik Botëror, në të cilin SHBA-ja në përgjithësi renditet e dyta në mesin e 141 ekonomive, por e 13-ta në infrastrukturë.

Por disa thanë se raporti e nënvlerësonte SHBA-në, Charles Lane i The Washington Post, tha se vendet e renditura më lart se SHBA ishin më të vogla dhe jo të krahasueshme me një vend kaq të madh si ky. Kur merren parasysh vendet më të mëdha në botë, si gjeografikisht ashtu edhe për sa i përket popullsisë, SHBA-të janë të parat për nga infrastruktura në listë. Kina, për shembull, renditet e 36-ta, Kanadaja e 26-ta, India e 70-ta dhe Federata Ruse e 50-ta. Gjithashtu, vendi i 13-të është një përmirësim kur krahasohet me raportin 2011-12 që renditi infrastrukturën e SHBA-së në vendin e 24-të nga 142 ekonomi.

commentFirst article
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat