Qeveria gjermane: Nevoja urgjente për punëtorë të huaj, dhamë 30 mijë viza pune gjatë pandemisë

Evropë

Qeveria gjermane: Nevoja urgjente për punëtorë të huaj, dhamë 30 mijë viza pune gjatë pandemisë

Më: 2 mars 2021 Në ora: 14:46
Foto ilustrim

Ministria e Brendshme Gjermane ka shënuar përvjetorin e parë të Aktit të Imigracionit të Punëtorëve të Kualifikuar, duke thënë se gati 30,000 viza u janë dhënë specialistëve dhe punonjësve të kualifikuar nga vendet e treta, nga 1 Mars deri më 31 Dhjetor 2020 , pavarësisht situatës nga pandemia.

Mbi këtë vendim, kanë përfituar edhe shumë shtetas shqiptarë. Gjermania do të vazhdojë të inkurajojë punësimin e të hujave, atje ku ka më shumë nevojë, dhe përmes këtyre politikave, shqiptarët si vend jashtë BE-së, mbeten ndër më të favorizuarit, për shkak të afërsisë gjeografike.

Përveç pajisjes me vizë për punësimin, një nga politikat praktike që është zbatuar për  të huajt është fakti se ata janë janë lejuar të paktën gjashtë muaj të qëndrojnë dhe të gjejën punë.

E njëjta Ministri, në një njoftim për shtyp të lëshuar me këtë rast, vëren se gjatë gjithë kësaj periudhe, disa shtete federale gjermane kanë krijuar autoritete qendrore të imigracionit që specializohen në çështje që lidhen me imigrimin e punëtorëve të kualifikuar.

“Sot mund t’i referohemi shifrave sepse ato flasin vetë. Vetëm një vit pas prezantimit të tij, ne jemi në konkurrencë për punëtorë të kualifikuar dhe në të njëjtën kohë u ofrojmë njerëzve rrugë ligjore në tregun gjerman të punës, ”tha Ministri.

Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas gjithashtu e përshëndeti arritjen, duke theksuar se në fillim të vitit të kaluar, u themelua Zyra Federale për Punët e Jashtme, në mënyrë që të përpunonte digjitalisht aplikimet për viza nga e gjithë bota.

Ai përsëriti gjithashtu faktin se pothuajse 30,000 viza u dhanë nga Gjermania, pavarësisht nga pandemia dhe kufizimet e konsiderueshme për shumë vende.

"Pavarësisht nga të gjitha fatkeqësitë, ne ishim në gjendje të tërheqim shumë punëtorë të kualifikuar në Gjermani, për vitin 2020, për të cilët kompanitë tona kanë nevojë urgjente," tha ai.

Ndërsa, sipas Ministrit Federal për Punën dhe Çështjet Sociale Hubertus Heil, pandemia e koronavirusit gjithashtu ka ndihmuar në rëndësinë për punëtorë të huaj dhe të aftë për Gjermaninë, në veçanti në sektorin e shëndetësisë, të shërbimeve sociale, në IT, etj.

Ligji Gjerman për Imigracionin e Punëtorëve të Kualifikuar, i cili lehtëson procedurat dhe rregullat, për të punuar në Gjermani për shtetasit jashtë-BE-së, u bë efektiv në Mars 2020.

Rregullorja lejon të huajt të vijnë në Gjermani deri në gjysmë viti për të kërkuar punë.

Në përgjithësi, ai synon të sigurojë qasje më të lehtë në tregun gjerman të punës për punëtorë të kualifikuar nga vendet jashët BE-së dhe të rrisë numrin e fuqisë punëtore në Gjermani, pasi shumë pozicione mbeten të lira për shkak të mungesës së aftësive dhe punëtorëve, në vendin me popullsinë më të madhe dhe më të zhvilluar në Europë. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat