Analisti kroat: Dodik shkoi për t’i dërguar një mesazh “botës serbe” se Mandiq është një figurë kyçe në procesin politik në Mal të Zi

Evropë

Analisti kroat: Dodik shkoi për t’i dërguar një mesazh “botës serbe” se Mandiq është një figurë kyçe në procesin politik në Mal të Zi

Më: 29 shkurt 2024 Në ora: 13:10
Dragan Coviq

Bosnja dhe Hercegovina është sërish në fokus të skenës politike rajonale dhe ndërkombëtare. Gjatë takimit me Presidentin e Bosnjë-Hercegovinës – entiteti i RS-së, Milorad Dodik, së bashku me kryetarin e Parlamentit të Malit të Zi, Andrije Mandiq, u thirrën në politikën kërcënuese të “botës serbe”.

U bë një përpjekje për të poshtëruar shtetin e Bosnjë-Hercegovinës, karakteristikat e të cilit nuk u theksuan.

Sipas analistit kroat Dragan Coviq vizita e Milorad Dodik në Podgoricë ishte shumë e pazakontë.

“Interesante janë disa detaje në “kohën” e asaj vizite dhe duket se këto detaje nuk mund të jenë të rastësishme. Politikanët demokratë në Mal të Zi paralajmërojnë faktin se kjo vizitë ka ndodhur në përvjetorin e krimit në Shtërpci, ndaj konsiderohet se me takimin e tyre, Dodik dhe nikoqiri i tij Andrija Mandiq u dërguan mesazh të drejtpërdrejtë boshnjakëve në Bosnje dhe Hercegovinë dhe anëtarëve të Komuniteti boshnjak në Mal të Zi”.

“Një rastësi tjetër është se pikërisht tani në Mal të Zi po diskutohet për rindërtimin e qeverisë dhe në këtë kontekst edhe Mandiq thotë se do të pranonte zgjerimin e koalicionit qeverisës që partia boshnjake t’i bashkohet. Duke ftuar Dodik Mandiqin, natyrisht, ai po përpiqet të poshtërojë “partnerët” e mundshëm nga partia boshnjake, dhe njoftimi për vendosjen e një lloj “marrëdhëniesh speciale” midis subjekteve nën sundimin e tij autoritar dhe Malit të Zi është gjithashtu një mesazh i qartë i poshtërimit të boshnjakëve si në BeH ashtu edhe në Mal të Zi”.

Sipas këtij analisti, Dodik e sheh veten si burrë shteti dhe Mandiq nuk duhet të jetë homologu i tij formal, sepse hierarkikisht është vetëm personi i tretë në strukturën qeveritare të Malit të Zi. Megjithatë, ashtu si Dodik është mjeshtër i vërtetë i proceseve politike në entitetin më të vogël, po ashtu Mandiq është kreu i vërtetë i pushtetit ekzekutiv në Mal të Zi.

“Në një farë mënyre, Dodik erdhi për t’i dërguar një mesazh “Botës Serbe” se Mandiq është një figurë kyçe në proceset politike në Mal të Zi”.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat