Serbia e llogarit një pjesë të BeH-së si pjesë territoriale të saj, nuk merr leje për asnjë veprim që ndërmerr

Evropë

Serbia e llogarit një pjesë të BeH-së si pjesë territoriale të saj, nuk merr leje për asnjë veprim që ndërmerr

Më: 20 qershor 2024 Në ora: 07:46
Foto nga takimi

Republika e Serbisë përmes institucioneve të saj nuk u ka dërguar asnjë kërkesë institucioneve të Bosnjë-Hercegovinës që helikopteri serb MUP të vendoset në Trebinjë gjatë sezonit turistik dhe as për hyrjen e pilotëve nga Serbia.

Përkundër kësaj, ministri i Brendshëm i Republikës Srpska, Sinisha Karan dhe ai i Serbisë, Ivica Daçiq, nënshkruan në Trebinjë një memorandum bashkëpunimi mes dy ministrive gjatë sezonit turistik, dhe helikopteri hyri dhe u ul në territorin e Bosnjë-Hercegovinës.

Në “parlamentin gjithëserb” u ra dakord për një memorandum bashkëpunimi, sipas të cilit helikopteri i Ministrisë së Punëve të Brendshme të Serbisë do të vendoset në Trebinjë, ku do të jetë i disponueshëm me ekuipazhin dhe personelin e tij në rast nevoje për të shuar zjarrit.

Siç mësohet, Ministria e Sigurisë së BeH nuk e ka marrë kërkesën, për këtë arsye ministri përgjegjës Nenad Neshiq nuk ia ka përcjellë iniciativën Këshillit të Ministrave të BeH, i cili në rast të një “drite jeshile” do ta dërgonte. ia kalon për vendim Presidencës së BeH.

Megjithatë, heshtja e Bosnjë-Hercegovinës është ende shqetësuese. autoritetet, para së gjithash Nenad Neshiq, i cili si ministër i Sigurisë do të duhej të reagonte në situata të tilla dhe të sqaronte se si është e mundur që aktivitete të tilla të planifikohen dhe kryhen pa marrëveshjen dhe pëlqimin e dy shteteve.

Prandaj, ministri i entitetit dhe ministri i policisë së Serbisë ranë dakord për bashkëpunim dhe veprim në tokën e Bosnje-Hercegovinës jashtë institucioneve të shtetit të Bosnje-Hercegovinës, që në çdo rast është i paligjshëm.

Hyrja e pjesëtarëve të policisë së një vendi tjetër në territorin e Bosnje-Hercegovinës kërkon lejen e niveleve më të larta të qeverisë së Bosnjë-Hercegovinës, por është e qartë se Beogradi synon të mbajë “lidhje të veçanta paralele” jashtë institucioneve të Bosnjës. dhe Hercegovina.

Bashkëpunimi i agjencive policore është gjithmonë i mirëseardhur dhe nuk është asgjë e re as në botë e as në rajon, por vetëm kur respektohen ligjet dhe nuk cenohet integriteti i asnjë vendi.

Në këtë rast, pa leje, hyrja e helikopterit të policisë serbe në qiell mbi BeH dhe në tokën e BeH është shkelje e të gjitha rregulloreve.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat