Mariana Grigore dhe universi i dashurisë

Kultura

Mariana Grigore dhe universi i dashurisë

Nga: Baki Ymeri Më: 3 dhjetor 2021 Në ora: 00:58
Kopertina

Mariana Grigore është një poete e vërtetë, një zë i pagabueshëm, që ka për qëllim të ngjallë shqetësim tek ata që janë kokëfortë për të emocionuar gjithnjë e më shumë lexues. Tekstet e saj janë të këndshme, të gërshetuara me imazhe plastike. Ato janë të bukura dhe joshëse. Diskursi i saj lirik është modern dhe i drejtpërdrejtë. Para nesh kemi një feminitet të fshehur. Ato i qëndis me periskopin e sugjerimit që noton në sipërfaqe. Një mister i ndjenjave të butësisë romantike dhe platonike janë cilësitë që burojnë nga të gjitha vargjet e këtij vëllimi, të titulluara në mënyrë sugjestive (Universi i Dashurisë).

Poetesha rumune vjen para nesh me një poezi të mëndafshtë, të rrëshqitshme, elegante dhe shushuritëse, me printime të thjeshta. Asgjë artificiale dhe e dhunshme. Një gërshetim spontan ngjyrash dhe tingujsh, një këngë e qartë, e pastër si vesa, si loti i reve, si bora e parë që mbron grurin nga dielli që lind. Poezitë origjinale të Zonjës Mariana janë një art i këndshëm poetik, një botë e qetë në një kinema të vogël lirik për përgatitjen e poetit për Zanafillën pas Apokalipsit. Poezia e saj përpunon vazhdimisht të vërtetën. Theshtë, qëndisja e çdo poezie ka të bëjë punën e saj të lindjes. Kjo fytyrë e re e së vërtetës, është dëshira e autorit për realizëm utopik.

Poezia e Zonjës Mariana Grigore është sensuale, sentimentale, trupore, shpirtërore, e ndërtuar nga simbole, nga shenja dhe ide të rafinuara, një poezi semantike njëqind për qind. Në vizionin e poetes reflektohet bota, në të gjithë gamën spektrale, nga e dukshmja në të padukshme, nga trupi në shpirt. E gjithë kjo është një opium, domethënë poezi. Poeti është arketipi, origjinali, dorëshkrimi dhe skriptori. Gjithçka është e gdhendur në mishin dhe gjakun e tij. Një lirikë transparente, e cila legjitimon aktin e krijimit si një akt të përvojës emocionale, aspak të simuluar apo të falsifikuar. Një dëshmi e qartë se poezia është dhurata më e bukur para nesh, para të gjithë atyre që e lexojnë dhe adhurojnë.

Image
Mariana Grigore

Çka duhet të bëjmë ne? Ne duhet të hapim sytë e shpirtit për ta dëgjuar atë. Mariana Grigore nuk di ku të shikojë së pari, çfarë të dallojë më mirë, çfarë të ndalojë, çfarë të përjetojë së pari. Poetesha rumune i modelon tekstet e saj nga mënyra se si ndihen, nga qëndrimi që nuk është i paprekur në asnjë rrethanë, nga rreziku që ajo merr përsipër dhe përballet me ndonjë "stilolaps". Kjo lloj poezie do të na çojë në burimet e lirikës, në lëvizjet e saj të brendshme, në pulsin e saj autentik. Kjo lirikë ka lëng, ka gjak dhe merr hua të gjitha atributet e gjakut.

Pikëshikimet meditative të shpirtit femëror

Librat janë jeta e kohës sonë. Një shtëpi pa libra është si një livadh pa lule, si një bankë pa para, si një nuse pa kurorë, si një burrë pa grua, si një shtet pa ushtri, si një bibliotekë pa libra, apo si një universitet pa studentë. Jeta kalon, librat mbeten. Poezia është një gjendje lozonjare dhe një bollëk përshkrues. Çdo njeri ka lëkundjen e tij ku merr marramendje në jetën e tij. Për Zonjën Mariana Grigore, kjo është lëkundja më e dashur, ku ajo është e trullosur me aq dëshirë, me një relaksim të veçantë të shpirtit. Poezia e saj dallohet nga reflektimi i thellë, përherë polemik, i vendosur në botë, si dhe në universin e brendshëm.

Poeti është një pasqyrë në të cilën shihet shpirti kur oaza e gëzimit është dhuntia e dashurisë dhe miqësisë. Mariana lëkundet me fijet e shpirtit të saj në djepin e lumturisë. Nga larmia e këtyre poezive të frymëzuara, zonja Mariana zgjon kujtimet, hapësirat poetike të shpirtit të saj, të bukura, fisnike dhe bujare, duke pasqyruar situatën dhe rrethanat në hapësirë ​​dhe kohë. Poetesha mban zgjuar në laboratorin e trurit një zgjim të vetëdijes dhe një seri kujtimesh me një subjekt meditativ. Pikërisht këtu çelësi i suksesit të poezive përshkohet nga një sërë detajesh artistike me një paraqitje të plotë në lehtësimin elokuent të të menduarit të ndërthurur me pajisje artistike, të cilat përshkruajnë spiritualitetin e natyrës poetike, të denjë për t’u lexuar dhe admiruar. Ato vijnë nga realitetet e jetës me një ekzistencializëm autentik, si dhe me gëzimet e jetës që e ndoqën autorin.

Duket se autori ka në zemër fituesin e Çmimit Nobel Gjerman, Gerhard Hauptman, i cili parafrazon se "Letërsia lind nga historitë e vërteta". Për autorin ekziston një atdhe artistik i përcaktuar mirë, por ai gjithashtu ka kopshtin e tij ku gërmon me kënaqësi. Ky është shansi që na jep letërsia si amvise e ndjenjave njerëzore, së bashku me kalimin në poezi abstrakte me peizazhe imagjinare, e cila qarkullon me aq dashuri. Walt Wittman, në një ese, tha: "Nëse po kërkoni të gjeni bukurinë, mos vraponi kot, por shihni atë në atë që është e thjeshtë, para syve tuaj!". Këtu është edhe karakteristika e artistëve të dalluar që bëjnë art nga e thjeshta, nga detajet. Ky është gjithashtu interpretuesi Zen Budist i bukurisë në filozofinë e estetikës. Nëse ai është përkthyesi i njeriut të thjeshtë, ai kuptohet dhe lexohet lehtësisht nga të gjitha brezat, dhe kjo vjen si një rimishërim i zbukurimit shumë krijues në veprën letrare.

Kjo është filozofia e njeriut të thjeshtë të profetizuar në poezi, që nga lashtësia, kur filozofët ishin poetë në të njëjtën kohë, kështu që paradigmat e tyre sfiduan shekujt dhe u rimishëruan disa herë në breza. Mariana Grigore është një qenie e bukur, e re, e fortë dhe e brishtë. Një shpirt fisnik dhe bujar që shpërthen me mirësi. Përmes estetikës metaforiko-simbolike të farërave të mendimeve dhe fjalëve, poetja na përcjell vazhdimësinë e jetës në një pafundësi, në forma të ndryshme të materializimit. Ky është mesazhi themelor që poezia depërton në konceptin klasik të vazhdimësisë dhe në atë të botës shpirtërore, ku nënvetëdijaa duhet të jetë gjithmonë në kërkim të fillimit dhe në fushën etike dhe shoqërore.

Këto poezi na vijnë si një bashkim i detajeve lirike që kanë hedhur poshtë proleksitetin e shkrimit. Ato vijnë me formatet e ekstrakteve poetike me një lehtësim të ndjenjave intelektuale të mbështetura në mendime dhe ide, të cilat plotësohen nga shoqërime të marra nga realitete shumëdimensionale dhe detaje artistike, si dhe nga figura të ndryshme stilistike. Pa një frymë dhe pajisje të tillë, krijuesi humb realitetin dhe endet në kozmofoni, duke humbur nocionin gjeografik të vendit të tij, humb onomastikën dhe toponiminë, humb ekuilibrat dhe diversitetin shoqëror, humb tipologjinë e tij. Këtyre elementëve si alkimiste, Mariana Grigore i shumëfishon valencat e tyre, duke i afruar ato me një bashkim unik të një bagazhi kërkimor në literaturën e vlerave kulturore. Ajo vjen para nesh me një ndjeshmëri të thellë artistike, me një vëmendje ndaj çdo fjale dhe vargu. Varg i lirë, i fisnikëruar nga metafora të dendura dhe ekspresive. Kjo i bën poezitë e saj të gëzojnë vëmendjen e kritikëve për një pozicion sa më të denjë në poezinë bashkëkohore rumune.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat