Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, dhe katër kryetarët të komunave Junik, Shtime, Pejë dhe Gjilan, u pritën në Nju Jork, nga veprimtari Harry Bajraktari

Amerika

Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, dhe katër kryetarët të komunave Junik, Shtime, Pejë dhe Gjilan, u pritën në Nju Jork, nga veprimtari Harry Bajraktari

Beqir Sina, New York Nga Beqir Sina, New York Më 1 maj 2023 Në ora: 18:27
Foto nga vendngjarja

Gjatë qendrimit në Nju Jork, në vazhdim të një vizite disa ditore në SHBA, delegacioni nga Kosova, me në krye Elbert Krasniqin, Ministër i Administrimit të Pushtetit Lokal, Gazmend Muhaxheri, Kryetari i Komunës së Pejës, Alban Hyseni, Kryetari i Komunës së Gjilan, Qemajl Aliu, Kryetari i Komunës Shtime, dhe Ruzhdi Shehu, Kryetari i Komunës Junik, bashkë me stafet e tyre politike, zhvilloi një takim në lokalin “Allora” në Manhattan – NYC, me disa pjestar të komunitetit shqiptar, me ftesë të veprimtarit Harry Bajraktari.

Në këtë pritje për nder të mysafirve të nderuar nga Kosova, ishin të ftuar edhe dy përfaqësuesit diplomatik, të, të dy shteteve tona, Kosovës, dhe Shqiprisë, shefi i Misionit të Përherëshm të Shqipërisë, në OKB, Ambasador Ferit Hoxha, dhe Konsulli i Përgjithshëm i Republikës së Kosovës, në SHBA, Ambasador Blerim Reka, z. Mark Gjonaj, Kryetar i KKD-së & njëkohësisht ish-këshilltar i Bashkisë së New York-ut, zoti Haxhi Dauti, Kryetar i Këshillit Shqiptar Amerikan, Vedat Gashi ish kandidat për kongresist, biznesmeni i suksesshem Rustem Geci, dhe veprimtar të tjerë të komunitetit.

Vizita e këtij delegacioni nga pushteti vendor në SHBA, nisi në fillim të javës me takime zyrtare në Uashington, ku Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, tha se kishte diskutuar për qeverisjen lokale, zhvillimin ekonomik lokal, rezultatet dhe sfidat në transformimin dhe digjitalizimin local në Kosovë.

Në pritjen, që u dha mbrëm në Nju Jork, nga veprimtari i dalluar Harry Bajraktari, u diskutua gjërësisht për veriun e Kosovës, dhe përfundimin e suksesshëm të zgjedhjeve lokale në pjesën veriore të Kosovës. "Zgjedhje, të cilat tha Ministri Krasniqi, u mbajtën konform Kushtetutës dhe ligjeve të Kosovës, ndërkohë, që ato janë në procesin e konstituimit të organeve të reja komunale".

Po ashtu në pritjen në Nju Jork, me Ministrin e Administrimit të Pushtetit Lokal, dhe katër kryetarët të komunave Junik, Shtime, Pejë dhe Gjilan, u diskutua gjerësisht mbi sfidat me të cilat ballafaqohet Kosova sot, duke u ndalur respektivisht në ikjen e profesionistëve, dhe të rinjëve, punësimin, mënyrën e rritjes së pagave, reformën në drejtësinë, si dhe forcimin e mbrojtejs së shtetit të Kosovës. Gjithashtu, u fol edhe për modelume për investimet e diasporës nga Amerika, si dhe u diskutua pëciptazi edhe për rifillimin e dialogut Prishtinë – Beograd.

Mikëpritësi, i këtij takimi aktivisti i njohur Harry Bajraktari, mbas fjalës së mirëseardhjes shpjegoi rëndësinë e madhe këtyre takimeve, në SHBA, me politikanët dhe udhëheqësit lokal nga Kosova, që vinë në vizita në SHBA, dhe gjejnë rastin të takohen edhe me komunitetin shqiptar, për të diskutuar dhe ngritur më lart, tha ai "nëpërmjet kontributit historik të shqiptarve të Amerikës, forcojmë miqësinë dhe marrëdhëniet mes SHBA,& Shqiperise e Kosoves, rrisim lidhjet me Uashingtonin dhe Nju Jorkun".

Harry Bajraktari, në cilësinë e mikëpritësit të këtij takimi, faleminderojë përzëmërsisht për prezencën e tyre në këtë pritje, mysafirët e nderuar nga Kosova, si dhe të dy ambasadorët e të dy shteteve tona, Ambasador Blerim Reka, Konsull i Përgjithshëm i Republikës śë Kosovës, dhe Ambasador, Ferit Hoxha shefi i Misionit të Përherëshëm të Shqipërisë në OKB.

Ai tha: “Diplomatët tanë janë ata që po e përfaqësojnë denjësisht diplomacinë tonë në Nju Jork, dhe Uashington, madje, tha Bajraktari, Ambasadori Hoxha, në Këshillin e Sigurimit ka përfaqësuar edhe Kosovën, njësojë sikur Kosova do të kishte qenë anëtare e Këshillit të Sigurimit”.

Zoti Bajraktari, në vazhdim të fjalës së tij preku me shumë shqetësim fenomenin e largimit të shqiptarve, nga Kosova dhe Shqipëria, trevat shqiptare, të cilat tha ai është kthyer në një trend të "hidhët", që duhet punuar nga të dy shtetet tona, qeveritë e Prishtinës dhe Tiranës, që të ndalet ky trend emigrimi I mërgatës.

“Megjithse, Kosova sot nuk ka qenë ndonjëher më mirë, tha Bajraktari, por mendoj unë tha ai, ajo (qeveria Kurti), duhet të punojë më shumë për t’i dhënë më shumë qytetarëve të saj mirëqënje, barazi ligjore, të zhvillojë ekonominë dhe rrisi punësimin dinjitoz të kosovarve. T’ju krijojë atyre një jetë më të sigurt për të ardhmen e familjeve dhe fëmijve të tyre, që ata të mos e lëshojnë më Kosovën.”

Duke folur për rolin dhe kontributin e diasporës, për vendorigjinën e tyre, Kryetari i Këshillit Kombëtar të Diasporës, z. Mark Gjonaj, tha se dihet se ai është historik.

“Vendorigjina jonë e ka nderuar këtë diasporë për gjithçka që ajo ka bërë në të mirë të vendit të tyre, dhe diaspora ja ka kthyer me kontributin e saj. Por, sot kjo diaspor është koha që diaspora ka aq shumë nevojë për vendorigjinën e saj, aqsa ka nevojë edhe vedlindja e tyre për diasporën”, tha ai.

Gjonaj, u shpreh po ashtu se :“ Diaspora, është diçka e shenjët, ajo është që nuk njeh kufinjët shqiptaro-shqiptar, sepse, në se ndahemi mes njëritjetrit, simbas shteteve, krahinave, bindjeve tona, përkatësive, at’here theksojë Kryetari i Këshillit Kombëtar të Diasporës, z. Mark Gjonaj, është shumë e dëmshme për diasporën, por, edhe Shqipërinë, Kosovën dhe trojet shqiptare.”

Z.Elbert Krasniqi, Ministër i Administrimit të Pushtetit Lokal në fjalën e tij foli për sfidat me të cilat është duke u ballafaquar Kosova, ndërsa tregoi sukseset e shtetit të Kosovës dhe bëri thirrje për investime të diasporës për zhvillimin e Kosovës.

“Sigurisht, që Kosova sot ka shumë sfida,” tha ai, duke përmendur se një prej atyre sfidave që po merr një kohë të kosiderueshme, është dialogu mes Prishtinës dhe Beogradit: “Jemi të ndërgjegjëshëm dhe në një moment vendimtar “ose ne e kemi “fajë”, ose ne jemi në rrugë të drejtë. Unë si ministër i kësaj qêverie me besimin më të plot te Kryeministri Kurti, mund të them se ai është në rrugë të drejtë, duke vepruar edhe në harmoni edhe me miqt tanë.”

Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, foli edhe për interesin e qytetarvë të Republikës së Kosovës, duke e pranuar se veriu I saj është në një situatë krejt tjetër.

“Atje në pjesën veriore sapo i përfunduam suksesshëm zgjedhjet lokale të cilat u mbajtën konform Kushtetutës dhe ligjeve të Kosovës, si dhe është duke u zhvilluar procesi I konstituimit të organeve të reja komunale. Sigurisht, që ne i fituam zgjedhjet, fituam katër kryetar duke treguar se ne si qeveri dhe si shtet tani mundë të tregojmë, që ne nuk shantazhohemi as nga Beogradi, por as edhe nga organet ilagale që veprojnë në veri, ku çdo qytetar duhet të jetë për të respektuar Kushtetutën dhe ligjet e Republikës së Kosovës”.

Ndërsa, duke folur për pushtetin lokal të cilin ai e drejton në kabinetin e qeverisë Kurti, Ministri Krasniqi, nënvizojë se për ti çuar përpara disa procese shumë të rëndësishme, në komunat e Kosovës, duhet të jemi koshijent se Kryetari është figura kryesore, ku qytetarët mund të drejtohen, ngase Kryeministri nuk mundet të takohet çdo ditë.

Mirëpo, sidoqoft këto ditë do të fillojë një proces i ri i dialogue, ku ne si ministri shpresojmë se do të jet një proces i mirëkordinuar per të marr vendime, gjithmon në interes të qytetarve dhe stabilitetit të Kosovës. "Unë mendojë, tha ai se Kryetarët e komunave kan gjithmon të drejt, sepse janë ata që përfaqësojnë një numër të konsiderueshëm të qytetarëve, ata janë shqetësimet e hallet e qytetarëve.”

Ministri foli edhe për regjistrimin i cili pritet të fillojë në shtator.

:”Pasi të përfundojmë censuesin, që është planifikuar për në shtator do të fillojmë edhe një finalizim të programeve. Por së parit duhet me ditë sa qytetar janë dhe si jan të ndarë në bazë komunash, dhe në bazë të këtyre rezultateve të këtij censusi, Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal, të cilën unë e drejtojë do të planifikojë edhe decentralizmin financiar dhe mbështetjen e tyre financiare”.

Z.Gazmend Muhaxheri Kryetari i Komunës së Pejës, foli për mbështetjen financiare që pritet të jepet nga qeveria.

Ai foli në mënyrë eskluzive për çështjet e infrastrukturës, në komunën e Pejës, sepse tha kryetari Muhaxheri, "Nëse pushteti qëndror e “zgjidh kuletën” me buxhetin e saj për komunat, atëhere sigurisht që do të kemi edhe më shumë zhvillimin e saj dhe Komunës, tonë, që do të thotë të kemi lëvizje më të madhe të njerëzve dhe bizneseve në mes fqinjëve tanë, sidomos ato me Malin e zi, me të cilin ne si komunë kemi lidhje të drejtpërdrejt infrastukturore. Prandaj, tha ai ne duhet të krijojmë mundësi që në të ardhmen dhe të fokusohemi edhe më shumë drejt fuqizimit të zhvillimit ekonomik, të komunave, punësimin e mirëqenjen, rritjen e pagave për të minimizuar edhe atë plagën e “pashërueshme” të ikjes nga vendi i tyre, të qytetarve tanë, në emigrim”.

Ndërsa,z.Alban Hyseni Kryetari i Komunës së Gjilanit, deklaroi se e kaluara duhet t’í hapë rrugën së ardhmes së Kosovës, e jo të bëhet ajo pengesë e së ardhmes.

Z.Qemajl Aliu Kryetari i Komunës Shtime, foli moi mënyrat sesi mund të “shërohen” plagët e dhimbëshme të largimit të qytetarëve nga Kosova, duke marrë si shembull e profesionin e tij të doktori, më të sëmurin, " duke e filluar gjithçka nga zanafilla tha ai e jo nga plaga".

Z. Ruzhdi Shehu, Kryetari i Komunës Junik, mori se shembull të “artë” kontributin e disaporës, shqiptare në Amerikë, sidomos me lobimin dhe investimet në Kosovë, dhe veçojë investimet e Harri Bajraktarit e Rustem Gecit.

Ai theksoi se bashkëpunimi me lobistët e shquar, aktivistët dhe organizatat patriotike në mërgatës këtu në SHBA, është i domosdoshëm dhe primar , sidomos në komunat tona që kemi nja pjes të mirë të mërgimtarve nëpër botë: “ Qeveria e Kosovës duhet të punojë më shumë që të rritet fuqia dhe mbështetja e mërgatës në dobi të çështjes së Kosovës, dhe mirëqënies së popullit në Kosovës” tha ai.

Në diskutime u përfshinë, edhe shefi i Misionit të Përherëshm të Shqipërisë, në OKB, Ambasador Ferit Hoxha, Konsulli i Përgjithshëm i Republikës së Kosovës, në SHBA, Ambasador Blerim Reka, zoti Haxhi Dauti, Kryetar i Këshillit Shqiptar Amerikan, biznesmeni i suksesshem Rustem Geci, politikani Vedat Gashi dhe veprimtar të tjerë të komunitetit.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat