Dita Botërore të Librit: Homazh poetik në New York, përkujtohen dy poetët martirë Vilson Blloshmi dhe Genc Leka

Amerika

Dita Botërore të Librit: Homazh poetik në New York, përkujtohen dy poetët martirë Vilson Blloshmi dhe Genc Leka

Beqir Sina Nga Beqir Sina Më 24 prill 2023 Në ora: 18:06
Foto nga vendngjarja

Televizioni Kultura Shqiptare përkujtoi sot poetët mësues Vilson Blloshmi dhe Genc Leka të nderuar me titujt “Mësues i Popullit“, “Nderi i Kombit“, dhe, “Martir i demokracisë“.

Aktiviteti u mbajt në Ditën Botërore të Librit, ndërsa poetët mësues u përkujtuan përmes krijimtarisë së tyre letrare, folësit, dhe 12 recitime të përzgjedhura poetike të interpretuara nga aktorja Vilma Hodo.

Gjatë aktivitetit u mbajtën fjalët përshëndetëse në praninë e familjarëve të poetëve, si dhe përfaqësuesve të shoqatave të komunitetit, dega e Vatrës në Manhattan(NYC) poetve, shkrimtarve, artistve dhe nxënësve e mësuesve nga shkollat shqip në New York.

Aktiviteti u moderua dhe u hap me një fjalë përshëndetêse nga Mariana Bulku, gazetare e Televizionit Kultura Shqiptare.

Veprimtaria e konceptuar si një homazh poetik drejtuar nga zonja  Marjana Bulku nisi me një falenderim të veçant për dy vëllezërit Tollja ( Ernest dhe Alfred Tollja ), pronarët e teatrit "Producers Club", të cilët tha Bulku, hapën dyert e teatrit për këtë event.

Gjithashtu, ajo falenderoi Albanian Culture TV me drejtues ; Adem dhe Mimoza Belliu të cilët tha Bulku, e mbështetën të parët këtë organizim simbolik, kushtuar poetëve martirë të pushkatuar nga diktatura komuniste .

Ndërsa, mëpastaj ajo bëri një paraqitje konçize të jetës tragjike të poetëve të cilët u martirizuan për mendimin e lirë dhe vargun poetik që nuk i këndonte fitoreve imagjinare por realitetit të dhimbshëm e problematik, shqiptar.

“Duket se absurdi nuk ka limit në vendet ku fuqia e padrejtësisë nuk ka cak”

Bulku, e cila dhe u përkujdes për programin e këtij aktiviteti duke marr shkas nga libri, i dy poetve ndër të tjera, tha : 

“Përse? bota është në gjumë dhe hesht kur zinxhiri i padrejtësive mbyste  pikërisht të diturit të pafajshmit , idealistët duke kërcënuar të brishtat liri prej të cilave lindin mirësi?! Dhe, vazhdojë “Ne nuk pretendojmë që zgjimi të vijë nga kjo sallë e vogël e errët , por përmes lutjeve poetike ne të paktën mundemi të sjellim mes nesh pafajēsinë e dy shpirtrave poetikë që koha e padrejtë ua burgosi mendimin dhe ua ndërpreu padrejtësisht jetën e më pas  i shpalli Martirë të Demokracisë  sepse i tillë ishte vargu i tyre ; narrativë  e një sistemi mëkatar që nuk duhet të përsëritet më .”

Në ndërkohë, një përshëndetje u dërgua nga Eni Blloshmi e bija Vilson Blloshmit, dhe u lexua nga aktorja Vilma Hôdo

Ambasador Mal Berisha , erdhi në këtë homazh poetik në Ditën Botërore të Librit, me një fjalë përshëndetëse titullar “Egërsia e regjimit dhe brishtësia intelektuale si një rrezik që mund të përsëritet “

Dinjitet, dhe, shumë emocione, solli nëpërmjet fjalës së tij, shkrimtari dhe studiuesi  Mal Berisha, ish-ambasadori i Shqipërisë, nē Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandë, i cili nëpërmjet metaforës "goditëse" e konsideroi “gjumin” në këtë rast, si një rrezik që i kanoset popujve që i dorëzojnë fatet e tyre regjimeve, duke rikujtuar çdo lexuesi atë që : 

“Pasi historia që harrohet rrezikon të përsëritet!!!”

Në të vërtetë, tha ai aq sa është kënaqësi pjesmarrja në këtë takim, në Ditën Ndërkombëtare të Librit, po aq është edhe ndjenja e dhimbjes për autorët të cilët lanë jetën për letërsinë e Lirë

Berisha, duke vijuar fjalën e tij, tha se se sot, pikërisht është një ditë kur e tërë bota i nderon poetët dhe shkrimtarët  pasi ata janë pararoja e ndërgjegjës njerëzore:

“Ata janë rrebelët, protestuesit, njerëzit që kuptojnë më shpejt se të tjerët dhe kundërshtojnë të keqen para të gjithëve. Dhe e bëjnë këtë vetëm me shkrimet e tyre, pa dhunë, por me qëllimin e lartë të ndërgjegjësimit të atyre që i lexojnë, që ata të kuptojnë ku dhe si fshihet e keqja e imponuar nga diktatura dhe sistemet totalitare.”

Berisha, më pas tha se : “Në fakt, nuk është rastësi që poetët dhe shkrimtarët më të mëdhenj janë ata të cilët janë ballafaquar me diktaturat, rregjimet repressive, totalitare, me pushtetet e forta shtypëse të të drejtave të qytetarëve të tyre. Tashmë i kemi mësuar emrat e shkrimtarëve tanë disidentë, si Pjetër Arbnori, Visar Zhiti, Musine Kokalari, Kasem Trebeshina, Trifon Xhagjika, Adem Demaci, Isuf Gervalla, dhe të tjerë që nuk mund t'i përmend të gjithë. Emra të mëdhenj të letërsisë anti-rregjime dhe anti-diktatura siç janë Henry Hayne, Anne Frank, Bertolt Breht, Thomas Mann, Erich Maria Remark, Pasternak, Sakharov, Selzhenicin, Vaclav Havel, , Nadezhda Mandelstam...etj, martirë të fjalës së lirë nëpër diktaturat e shekullit të kaluar. Emra të mëdhenj të letërsisë anti-rregjime, antidiktatura... “

Kurse, duke e quajtur një mrekulli që duke pasë në dorë veprat e tyre të pavdekshme, studiesi dhe shkrimtari Mal Berisha, tha se po kujtojmë Vilsonin dhe Gencin : “Sepse, ata na kujtojnë gjumin letargjik që kemi jetuar dhe se si ata janë sakrifikuar dhe kanë shkuar vetë drejt gijotinës me ndërgjegje të plotë, thjesht dhe vetëm që mos të konformoheshin me rregjimin dhe t'i binin një çange alarmi për zgjimin tonë nga gjumi letargjik. Në këtë disidencë, shndrisin në qiell sot, të sakrifikuarit e kohës, Vilsoni dhe Genci: Martirë të Demokracisë, tashmë.” 

Në ndërkohë në pikasmën e tij, studiuesi dhe shkrimtari Mal Berisha, theksojë se “ndonjëherë pasi historia që harrohet rrezikon të përsëritet, është mirë që i kujtojmë sot ne, njerëzit e lirë, në këtë vend të lirë dhe nëpërmjet të veprave të tyre i mësojmë edhe brezin e ri me ato që kaluam ne.” 

Studjuesja e letërsise Profesore Arjeta Ferlushkaj, bëri një veshtrim analitik mbi poezinë simboliste  “ Saharaja” e cila mendohet të jete arsyeja e ndêshkimit të poetëve nga regjimi i kohës.

Ajo në fjalën e saj ; “Veshtrim analitik mbi vargjet e martirëve “ Saharaja”, tha se vepra e tyre e përmbylli misionin historik të potetit duke e fituar "bastin" sot me ne si lexues  të tij,:

"Vilson Blloshmi, e ka fituar "bastin" e tij me ne, duke kryer misionin e tij, si artistë dhe intelektual. Ngase, ai na foli për jetën, për ëndrrën, sidomos për të kaluarën, për të tashmen e tij dhe për të ardhmen tonë, por si nuk duhet ajo të jet. Çfarë, zgjodhëm dhe çfarë zgjedhim ne më pas, mbetet përgjegjësia jonë".

Mbas çdo fjale nën interpretimin e aktores Vilma Hodo, u recituan vargjet e poezisë “Saharaja”, dhe poezit të tjera të përzgjedhura, nga të dy poetët martirë.

Më pas u mbajt një panel i vogël(Q&A), e drejtuar nga Marijana Bulku, “ Dy mësues që iu mohohet mësuesia ; absurdi çnjerëzor i një regjimi”, me pjesëmarrjen e mësueses veterane të arsimit Mhaftime Brati, ish mësuesen e gjuhës frënge- Moza Belliu, e cila edhe recitoi të përkthyer prej saj në frengjisht poezinë “Saharaja”, ndërsa, Drita Gjongecaj recitoi të përkthyer nga ajo në anglisht disa vargje poetike, për të treguar se si "tingëllojnë" sot në anglisht dhe frengjisht poezitë e Vilson Blloshmit.

Po sikur?!  …ishte pyetësori dialogues që zonja Bulku zhvilloi me tri profesoret ; Mjaftime Brati, Mimoza Belliu dhe Drita Gjongecaj . Të cilat sollën nëpërmjet këtij paneli qasjet e tyre intelektuale parë në prizmin një kohe tjetër ku liria e leximit , shkrimit, dëshirave ka dimensione lirie. 

“Roli i institucioneve të lira në liri ndaj jetëve të kryqēzuara padrejtësisht” ishte titulluar përshëndetja e zoti Agim Rexha “President Nderi” i Vatrës.

Homazhi poetik vazhdoi në çdo "intermexo" me Interpretimin e vargjeve poetike të dy poetve të pushkatuar 45 vjet më parë Vilson Blloshmi dhe Genc Leka, interpreteer me mjeshtëri nga aktorja Vilma Hodo

Në munges prezence pershendetje, në këtê homazh poetik në New York, dërgoi edhe  profesor Bardhyl Musai nga Tirana, si dhe profesore Pertefe Leka 

Kurse, emocione dhe impresione familjare në këtë homazh poetik kushtuar dy poetve të pushkatuar në Ditën Botërore të Librit , solli nëpërmjet fjalës së tij, Ilirjan Blloshmi( nipi i Vilson Blloshmit) 

Në vazhdim të këtij homazhi poetik një pëshendetje me këtë rast me një poezi shkruar prej tij, kushtuar të dy poetve martirë, recitoi poeti dibran Ilir Spata. 

Aktiviteti që u mbajt në Produceres Club në New York, për nder të Ditës Botërore të Librit , organizuar nga Albanian Culture TV, u mbyll me një fotografi të përbashkët dhe një koktejl.

Fotot nga ngjarja i gjeni këtu

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat